Θα απαγορευτούν οι πλαστικές σακούλες
Περιβάλλον

Θα απαγορευτούν οι πλαστικές σακούλες

Οι πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν κατά κατά 50% έως το 2017 και κατά 80%, δύο χρόνια αργότερα, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010, σύμφωνα με οδηγία που πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να επιλέξουν εάν θα χρεώνουν, θα φορολογήσουν ή απλώς θα απαγορεύσουν τις – ευρέως χρησιμοποιούμενες και στη χώρα μας – σακούλες.

Ο κανονισμός ψηφίστηκε στη σκιά αντιδράσεων από αρκετούς Συντηρητικούς ευρωβουλευτές, καθώς και από τη βιομηχανία των πλαστικών. «Μια απαγόρευση δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα της ανεύθυνης απόρριψης», δήλωσε ο Καρλ Φέρστερ της ένωσης Plastics Europe εκτιμώντας παράλληλα ότι η ευελιξία που δίνεται στους «28» να αποφασίσουν πώς θα μειώσουν τις πλαστικές σακούλες, θα είναι «καταστροφική για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην Ευρώπη».

Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες – περίπου 200 ανά άτομο – ωστόσο μεγάλες ποσότητες καταλήγουν να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 94% όλων των πτηνών της Βόρειας Θάλασσας έχουν στο στομάχι τους ίχνη πλαστικού.

«Οι πεταμένες πλαστικές σακούλες σκοτώνουν εκατομμύρια θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο», δήλωσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Κρις Ντέιβις. «Πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα μαζικών διαστάσεων για ολόκληρη την Ευρώπη, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Οι προτάσεις θα πρέπει τώρα να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις των «28» προτού γίνουν νόμος. Οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να αρχίσουν μετά από τις Ευρωεκλογές.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet