«Καλές πρακτικές» για την πρόληψη Υγείας στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής
Κοινωνία

«Καλές πρακτικές» για την πρόληψη Υγείας στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Συμμετοχή και παρέμβαση στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, το οποίο συνδιοργάνωσαν πρόσφατα το ΕΔΔΥΠΠΥ και ο Δήμος Μήλου, είχε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής.

Με θέμα την «Πρόληψη στην Υγεία με Πρωταγωνιστές τους Δήμους για υγιείς και ανθεκτικές κοινότητες», το συνέδριο παρακολούθησαν δήμαρχοι, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας από όλη την Ελλάδα, επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργου Πατούλη.

Τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής εκπροσώπησαν με τις ομιλίες τους στο φόρουμ του συνεδρίου, ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, και η διευθύντρια της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, Μαίρη Καραμπέτσου.

Νίκος Μπάμπαλος: Οι «καλές πρακτικές» στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Στις δράσεις του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στον τομέα της Πρόνοιας, οι οποίες στοχεύουν στο να φέρουν τις δημοτικές και άλλες δομές Υγείας κοντά στον πολίτη ο οποίος τυχόν να μην ξέρει, να μην μπορεί, να μην προλαβαίνει να τις εκμεταλλευτεί, αναφέρθηκε ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, στην εισήγησή του στο 12ο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Συγκεκριμένα, σημείωσε:

«Μέσω ενός εξωστρεφούς μοντέλου δράσεων, θέλουμε, όχι απλώς να θέτουμε τις υπηρεσίες στη διάθεση του δημότη, αλλά τις “πηγαίνουμε” στον δημότη. Δουλεύουμε με τους ανθρώπους μας, ανακαλύπτουμε τις ανάγκες τους, τους υποστηρίζουμε με τις υπηρεσίες μας και διευκολύνουμε τη συλλογική δράση. Διευκολύνουμε τους κρίκους της αλυσίδας των υπηρεσιών υγείας (ερευνητική κοινότητα, Υπουργείο Υγείας, Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, ΚΕΠ Υγείας, εθελοντές, ιδιώτες, κλπ), ώστε να αναπτύσσουν συνέργειες».

Ως παραδείγματα «καλής πρακτικής» στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, ο κ. Νίκος Μπάμπαλος ανέφερε το εκτενές πρόγραμμα προληπτικού οδοντιατρικού ελέγχου σε όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης, το πρόγραμμα προώθησης της σχολικής υγιεινής στα γυμνάσια και τα λύκεια, την συνεργασία του Δήμου με την Ιατρική Εκπαιδευτική Κοινότητα προκειμένου ο Δήμος να δώσει και να πάρει εμπειρία από προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής, αλλά και τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς έρευνας (π.χ. πρόγραμμα «Υδρία»).

Κύρια πρόταση του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής προς το Συνέδριο, ήταν η ανάδειξη του ρόλου των Δήμων και των δομών τους ως «Πρώτη Πόρτα Υγείας» για τους πολίτες. Στην πράξη, και όπως ενημερώνει ο Δήμος, αυτό σημαίνει τη δημιουργία και οργάνωση ομάδων επιστημών υγείας, οι οποίες θα πηγαίνουν εκείνες στον πολίτη με στόχο, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την προαγωγή – πρόληψη σε θέματα Υγείας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet