ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η Ρ. Δούρου ξεπέρασε τον Σγουρό στις εργολαβίες
Περιφέρεια Αττικής

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η Ρ. Δούρου ξεπέρασε τον Σγουρό στις εργολαβίες

Μετά την ΚΕΔΕ και το Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ «ξιφουλκεί κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, σχετικά με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ να μεταφέρει στην Περιφέρεια Αττικής την ανάθεση των μελετών τριών έργων που απαιτούνται για το νέο ΠΕΣΔΑ.

Η Ομοσπονδία κατηγορεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ότι «στρώνει το έδαφος προκειμένου να προχωρήσει στην εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα», συμπληρώνοντας ότι ξεπερνά «κατά πολύ τον προκάτοχό της, αφού οι μεθοδεύσεις που εφαρμόζει δεν έχουν προηγούμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «η αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι δυναμική και καθοριστική στην προσπάθεια εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα», ζητώντας από την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ «πάρουν άμεσα θέση».

Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρονται τα εξής:

Πριν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή που έβαλε η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ στη σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτες της φύλαξης του ΧΥΤΑ Φυλής έναντι του ποσού των 423.405 ευρώ τον χρόνο, η κυρία Ρένα Δούρου ήρθε να υπογράψει και την ανάθεση της αρμοδιότητας σύνταξης μελετών των έργων από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής.

Τι κάνει η κυρία Ρένα Δούρου; Στρώνει το έδαφος προκειμένου να προχωρήσει στην εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα. Ξεπερνώντας κατά πολύ τον προκάτοχό της, αφού οι μεθοδεύσεις που εφαρμόζει δεν έχουν προηγούμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αλήθεια είναι πώς στην κυρία Ρένα Δούρου πήρε λιγότερο χρόνο να προσαρμοστεί στα δεδομένα που η ίδια κατήγγειλε προεκλογικά ως διαπλοκή, δηλώνοντας πώς θα «πολεμήσει» τα συμφέροντα και θα ταχθεί στο πλευρό των εργαζομένων και των πολιτών.

Αντ’ αυτού τι διαπιστώνεται; Ότι η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, εν μέσω θερινής ραστώνης και Δεκαπενταύγουστου, επιχειρεί να ελέγξει πλήρως τις διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και οι λόγοι είναι ευκόλως εννοούμενοι. Χρησιμοποιεί την τακτική των κυβερνήσεων η κυρία Ρένα Δούρου, παλαιότερων και καινούργιων, που μέσα στον Αύγουστο, στα μπάνια του λαού, υπέγραφαν τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Άλλωστε και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ.-ΑΝ.ΕΛ. την υπογραφή της στο μνημόνιο που θα… έσκιζε, Αύγουστο την έβαλε.

Στην τελευταία συνεδρίαση λοιπόν της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ αιφνιδίως, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως υπηρεσιακή εισήγηση και κανένας απολύτως αντικειμενικός λόγος, χωρίς το θέμα αυτό να είναι καν στην ημερήσια διάταξη και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση, αποφάσισε να αναθέσει στην Περιφέρεια Αττικής την αρμοδιότητα της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και της Προϊστάμενης Αρχής για τις μελέτες των έργων, ακυρώνοντας ουσιαστικά και την επιτροπή που είχε συστήσει η πρόεδρος για τον ΠΕΣΔΑ. Η ανάθεση είναι συγκεκριμένη έννοια και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βαφτιστεί «μεταφορά» προς χάρη οποιαδήποτε συνεργασίας.

Οι μελέτες αυτές έχουν ως αντικείμενο την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων-Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης στην ΟΕΔΑ «Μαύρο Βουνό Γραμματικού», την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων-Κατασκευή Εγκατάστασης Κομποστοποίησης στον χώρο του ΣΜΑ Σχιστού και την αναβάθμιση του εργοστασίου επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Άνω Λιοσίων-Φυλής.

Σε ό,τι αφορά στις δικαιολογίες περί καθυστερήσεων στη θεώρηση των μελετών των παραπάνω έργων, λόγω εμπλοκής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διότι τα σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης  των έργων είναι 20.000.000€ για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ και 40.000.000€ συνολικά για τις  μονάδες του Γραμματικού, που αποτελούν όμως ξεχωριστά υποέργα και απαιτούν θεώρηση μόνο από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας. Για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας και κομποστοποίησης του ΣΜΑ Σχιστού δεν υπάρχει ούτε εκτίμηση κόστους, αλήθεια ποιες μελέτες θα επικαιροποιήσουν;

Με την απόφασή της αυτή η κυρία Ρένα Δούρου «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου» στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, αφού αποκλείει τον ΕΔΣΝΑ από το κατεξοχήν αντικείμενό του και ταυτόχρονα απαξιώνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό και το προσωπικό του, που σύμφωνα με τις προ διετίας δεσμεύσεις της, θα… αξιοποιούνταν πλήρως. Η περιφερειάρχης Αττικής κάνει ακριβώς αυτά που κατήγγειλε προεκλογικά.

Οι αναθέσεις σε εργολάβους πέφτουν βροχή, χωρίς να υπολογίζει τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Η αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι δυναμική και καθοριστική στην προσπάθεια εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά την ΑΜΕΣΗ ανάκληση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ, καταγγέλλει την περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ για την αυταρχική και απαξιωτική της συμπεριφορά και καλεί την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ να πάρουν άμεσα θέση και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Η σιωπή τους, μόνο ως συνενοχή μπορεί να εκληφθεί στα σχέδια που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κ. Ρένα Δούρου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet