ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.-: Ισότιμη υποστήριξη των κατοίκων
Κοινωνία

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.-: Ισότιμη υποστήριξη των κατοίκων

Τι θέσεις της για το τρίπτυχο Πρόνοια-Αλληλεγγύη-Εθελοντισμός κοινοποιεί η δημοτική παράταξη ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ ΠΕΥΚΗ.-, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Κωνστάντο, στο δελτίο Τύπου που ακολουθεί:

Βασική μας προγραμματική θέση η ισότιμη υποστήριξη των αναγκών όλων των κατοίκων με διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης και συμμετοχής σε υποδομές και υπηρεσίες, ανεξάρτητα από ηλικιακά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, δομές πρόνοιας). Στη σημερινή εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία είναι επιβεβλημένο όσο ποτέ άλλοτε, οι Δήμοι να διασφαλίζουν τη δυνατότητα δωρεάν παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους τομείς πρόνοιας, αλληλεγγύης και κοινωνικοποίησης, στο σύνολο των κατοίκων, με προτεραιότητα στις οικογένειες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Η ενθάρρυνση της μητρότητας και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των οικογενειών με μικρά παιδιά είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας για τον δημοτικό μας συνδυασμό. Οι παιδικοί σταθμοί ως βασικό μέσο για την υλοποίηση των στόχων αυτών, χρήζουν απεριόριστης στήριξης κατά προτεραιότητα, σε θέματα οικονομικών πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών. Είναι απαραίτητο η νέα δημοτική αρχή να εργαστεί επίμονα στην κατεύθυνση αύξησης της δυναμικότητας των παιδικών σταθμών. Ταυτόχρονα η κοινωνική πολιτική οφείλει στο πεδίο της υποστήριξης των οικογενειών που βρίσκονται σε αδυναμία κάλυψης των τροφείων, να λειτουργεί καθολικά, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών. Γενικότερα η λειτουργία των παιδικών σταθμών, τα τροφεία και όλα τα σχετικά ζητήματα οφείλουν να τεθούν σε σοβαρό διάλογο γιατί είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν της ποιότητα ζωής και ουσιαστικής βοήθειας των νέων κυρίως οικογενειών.

 Τα ΚΑΠΗ είναι άρρηκτα συνυφασμένα με τις υπηρεσίες των Δήμων προς τις μεγαλύτερες ηλικίες τόσο σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών όπως προληπτικής ιατρικής, ψυχαγωγίας, εκδρομών κ.λπ. Είναι προφανές ότι η χωροταξική διασπορά των ΚΑΠΗ οφείλει να καλύπτει το σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας, διασφαλίζοντας την ευκολία πρόσβασης. Προς την κατεύθυνση αυτή η δημοτική αρχή οφείλει να καλύψει κενά που υπάρχουν ταυτόχρονα με την υλοποίηση του μέγιστου αριθμού προσφερόμενων υπηρεσιών. Ο συνδυασμός μας πρεσβεύει την άποψη ότι τα ΚΑΠΗ και τα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω αυτών, δε μπορούν να αποτελούν πεδίο προεκλογικών πλειοδοσιών και υποσχέσεων. Θεωρούμε ότι όλοι οι συνδυασμοί έχουν τη διάθεση, την πείρα και την ευαισθησία. Τα ΚΑΠΗ και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμπολίτες μας λειτουργούν συνενωτικά και όλοι οφείλουμε να ενισχύουμε με τις παρεμβάσεις μας το στοιχείο αυτό. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου οι γιαγιάδες και οι παππούδες λόγω της οικονομικής κρίσης στηρίζουν με τις συντάξεις τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους οφείλουμε να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στην αναβάθμιση και στον εμπλουτισμό τόσο των κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 Οι δομές πρόνοιας, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι μια νέα πραγματικότητα και πεδίο δράσης για τους Δήμους όσον αφορά στο εύρος που καλύπτουν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Η ανάπτυξή τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό με πρωταγωνιστή τον Δήμο και την ουσιαστική συνεργασία συλλόγων, φορέων, δικτύων τοπικής αλληλεγγύης και αξιοποίησης των εθελοντών, είναι απαραίτητη όχι μόνο στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας, αλλά γενικότερα στο πλαίσιο μιας τοπικής κοινωνίας που στην έννοια της αλληλοβοήθειας βρίσκει άλλο ένα επιθυμητό, διαχρονικό και ποιοτικό δημοτικό γνώρισμα της ταυτότητάς της.

Ο εθελοντισμός είναι πηγή πρωτεύουσας δύναμης για την επίτευξη όλων των συλλογικών στόχων σε τοπικό και δημοτικό επίπεδο. Εθελοντισμός πηγαίος, αυθεντικός, χωρίς σκοπιμότητες, βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας για την επίτευξη των ποιοτικών αλμάτων της πόλης μας. Οι εθελοντές μέσω του προσωπικού παραδείγματος είναι το καθοριστικό σύνολο φυσικών προσώπων για την επίτευξη πολλών από τους στόχους του δημοτικού συνδυασμού μας αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι πλήρως τον διακριτό τους ρόλο.

Κοινωνική πολιτική – Πρόνοια: Ιωάννα Καλλιανιώτη, Αθηνά Πετρουλάκη

e-mail: [email protected], facebook: www.facebook.com/lykpef , twitter: @lykpef

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet