«Αρκαδία Χαίρε» και Φ. Κουτσαφτής στο Cine Δράση στα Βριλήσσια
Πολιτισμός

«Αρκαδία Χαίρε» και Φ. Κουτσαφτής στο Cine Δράση στα Βριλήσσια

Το Cine-Δράση παρουσιάζει την ταινία «Αρκαδία Χαίρε» την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, στην αίθουσα του πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» (ΤΥΠΕΤ), στα Βριλήσσια.

Το «παρών» στην προβολή θα δώσει ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης της ταινίας, Φίλιππος Κουτσαφτής, που μετά την προβολή, θα συζητήσει με τους θεατές για την ταινία του και όχι μόνο.

Κρητική της ταινίας

Δεκαέξι χρόνια μετά την «Αγέλαστο Πέτρα», το διασημότερο σύγχρονο ελληνικό ντοκιμαντέρ και εκείνο το οποίο έβγαλε από το μυαλό του θεατή ότι ταινία τεκμηρίωσης σημαίνει είτε παράθεση ιστορικών ντοκουμέντων είτε φυσιολατρικές και ηθογραφικές πληροφορίες τηλεοπτικής κοπής. Με μια ποίηση που ανάβλυζε από την πεζή καθημερινότητα, ο διευθυντής φωτογραφίας Φίλιππος Κουτσαφτής είχε καταφέρει να συνδυάσει το παρόν και το παρελθόν ενός γεμάτου αντιφάσεις τόπου, της ιερής και βιομηχανικής Ελευσίνας, κινηματογραφώντας με –συχνά υπερβάλλοντα– λυρισμό ένα συγκινητικό «παράπονο της Περσεφόνης».

Με το ίδιο βλέμμα κοιτάζει τώρα την καρδιά της Πελοποννήσου, την Αρκαδία, και ακόμα πιο συγκεκριμένα την Τεγέα, μια περιοχή συνδεδεμένη με μυθολογικά στοιχεία, μείζονα ιστορικά γεγονότα και το όνειρο των Ρομαντικών περί ουτοπικού επίγειου παραδείσου («Et in Arcadia ego»). Ο σκηνοθέτης επιστρέφει με ένα πορτρέτο της Αρκαδίας, ένα λυρικό και ευαίσθητο εθνογραφικό – αρχαιολογικό οδοιπορικό, περιπλανιέται σε έναν τόπο μυστικιστικό, που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες της ελληνικής μυθολογίας και κουβαλάει ιστορίες, θρύλους και ανεξερεύνητα μονοπάτια. Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό προσόν του Φ. Κουτσαφτή είναι η διαυγής, αθώα ματιά με την οποία πλησιάζει κάθε φορά το υλικό του, κάτι που κάνει κι αυτό το ντοκιμαντέρ του να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες «προκατασκευασμένες» κινηματογραφικές αποδείξεις της αλήθειας. Η κάμερα του «Αρκαδία Χαίρε» στέκεται με την ίδια απροσποίητη ειλικρίνεια και δέος απέναντι σε έναν αρχαίο ναό, ένα οργωμένο χωράφι κι ένα πανηγύρι. Ανακαλύπτει τη μυστική τους σχέση μπροστά στα μάτια μας, μαζί μας, κι αυτό δίνει στην καταγραφή της αφενός καθαρότητα και αφετέρου μια γνήσια ποιητική διάσταση.

Την τελευταία ενισχύει κι ένας προσωπικός, συχνά δοκιμιακός, συχνότερα όμως συναισθηματικός λόγος, που δανείζεται από Φερνάντο Πεσόα, Ζήσιμο Λορεντζάτο και Νικηφόρο Βρεττάκο, φορτίζεται από τη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και περιγράφει μια παρηκμασμένη πραγματικότητα, αναζητώντας νοσταλγικά την Αρκαδία –όπως και προηγουμένως την Ελευσίνα– που χάθηκε παντοτινά. Μόνο που ο τρυφερός λυρισμός του Κουτσαφτή, ο οποίος μαζί με τη συγκίνηση κουβαλά κι έναν ρετρό συντηρητισμό, στηρίζεται εδώ σε μια χειμαρρώδη και περιγραφική αφήγηση, η οποία «καβαλά» την εικόνα, αδυνατίζοντας τη σιωπηλή, υπόγεια δύναμή της. Ίσως όμως αυτό, από την άλλη, να είναι, όπως και στην «Αγέλαστο Πέτρα», το «εμπορικό» προσόν μιας εκ φύσεως αντιεμπορικής ταινίας. (Κριτική: Αθηνόραμα).

Συντελεστές
  • Κείμενα-Φωτογραφία-Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσαφτής.
  • Μοντάζ Εικόνας & Ήχου: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.
  • Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα.
  • Κάμερα: Νικόλας Καρανικόλας, Σταμάτης Κούρος.
  • Προμοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης, Ξενοφών Λατινάκης.

Ντοκιμαντέρ 2015. Διάρκεια: 90΄.

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

O Φίλιππος Κουτσαφτής γεννήθηκε στη Ζαγορά Βόλου. Αρχικά σπούδασε μηχανολογία και στη συνέχεια κινηματογράφο στην Αθήνα, στη Σχολή Σταυράκου, τμήμα Διευθυντών Φωτογραφίας. Έχει εργασθεί, ως Διευθυντής Φωτογραφίας σε δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους, πολλές από τις οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε ταινίες μικρού μήκους, καθώς και σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων για την Ελληνική Τηλεόραση. Εργάζεται επίσης ως σχεδιαστής φωτισμών σε θεατρικές, μουσικές και παραστάσεις χορού.

Φιλμογραφία

1987: Σεμνών Θεών (μμ)
1988: Μια Μέρα με τον Μίνωα (μμ)
2000: Αγέλαστος Πέτρα
2007: To. Ra. Ke. (μμ)
2015: Αρκαδία Χαίρε

ΤΥΠΕΤ: το πάρκο που περικλείεται από τις οδούς Μπακογιάννη, Λυκαβηττού, Υμηττού και Πλαταιών, Βριλήσσια

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet