Ο «Καλλικράτης» δεν… επηρέασε τα δημοτικά τέλη σε Λυκόβρυση και Πεύκη
Πολιτική

Ο «Καλλικράτης» δεν… επηρέασε τα δημοτικά τέλη σε Λυκόβρυση και Πεύκη

Η συζήτηση για τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης για το 2017 απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της Τρίτης 18 Οκτωβρίου 2016. Θα μπορούσε να είναι μια τυπική συζήτηση, εάν στον συγκεκριμένο Δήμο δεν εμφανίζονται ορισμένες «ιδιαιτερότητες» που αν μη τι άλλο προκαλούν τριβές κι εντάσεις.

Ιδιαιτερότητα πρώτη: Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο εν λόγω Δήμος ακόμη δεν έχει καταφέρει να επιφέρει εξίσωση των δημοτικών τελών στις δύο Δημοτικές Ενότητες (Λυκόβρυση και Πεύκη) που συνενώθηκαν στον ενιαίο Δήμο. Έτσι, τα τέλη «τρέχουν με διαφορετικές ταχύτητες» αναλόγως εάν κάποιος κατοικεί στη Λυκόβρυση ή στην Πεύκη (στη Λυκόβρυση 1,27 ευρώ/τ.μ. για οικίες, 4,05 ευρώ/τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους μέχρι 120τ.μ. και 5,31 ευρώ/τ.μ. για χώρους πάνω από 120τ.μ. και στην Πεύκη 1,70 ευρώ/τ.μ. για οικίες, 3,27 ευρώ/τ.μ. για επαγγελματικούς χώρους μέχρι 200τ.μ. και 5,10 ευρώ/τ.μ. για χώρους πάνω από 200τ.μ., ενώ στη συγκεκριμένη Δ.Ε. υπάρχει και άλλη… διαβάθμιση για super markets και τράπεζες με 4,25 ευρώ/τ.μ. για μέχρι 200τ.μ. και 6,63 ευρώ/τ.μ. για πάνω από 200τ.μ.). Το ακόμη πιο παράξενο, όμως, είναι ότι υπάρχει και ξεχωριστός τρόπος καταβολής των τελών! Όπως αποκαλύφθηκε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπάρχει τέλος για τα ογκώδη στη Δ.Ε. Λυκόβρυσης (επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά απορρίμματα), το οποίο δεν εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά… επαφίεται στη «φιλοτιμία» του υπόχρεου να περάσει από το δημοτικό ταμείο για να το καταβάλλει.

Ιδιαιτερότητα δεύτερη: Οι δημότες της Λυκόβρυσης εδώ και κάμποσα χρόνια πληρώνουν ειδικό τέλος 0,80 ευρώ/τ.μ. για τη χρηματοδότηση του πολυσυζητημένου έργου στο Ο.Τ.9, το οποίο με πρόσφατη απόφαση του Σώματος (η απόφαση για τη νομιμότητα της οποίας, ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη) μειώθηκε σε 0,40 ευρώ/τ.μ., μετά την απόφαση την Περιφέρειας Αττικής να αναλάβει το 100% της χρηματοδότησης για τις υπολειπόμενες εργασίες στο προαναφερόμενο έργο.

Οι ενστάσεις της μειοψηφίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το πρώτο θέμα για το οποίο οι παρατάξεις της μειοψηφίας άσκησαν έντονη κριτική ήταν η απουσία του δημάρχου, Τάσου Μαυρίδη. Εκπρόσωποι της μειοψηφίας χαρακτήρισαν «απαράδεκτη την απουσία του δημάρχου από ένα τόσο σοβαρό θέμα», με κάποιους να υποστηρίζουν ότι «κρύβεται και δεν έρχεται να αντιμετωπίσει την κριτική». Μάλιστα, στη δήλωση του προέδρου του Σώματος, Κωνσταντίνου Νικολιδάκη, ότι ο δήμαρχος συμμετέχει στο θεματικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στον Βόλο, σύσσωμη η μειοψηφίας υποστήριξε ότι ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να οριστεί άλλη μέρα για τη συνεδρίαση του Σώματος.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Από εκεί και πέρα, επί της ουσίας του θέματος, ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, κάλεσε τη διοίκηση «να δώσει πίσω τα λεφτά των Λυκοβρυσιωτών από το ειδικό τέλος», καθώς «πλέον αυτό εισπράττεται παράνομα και θα επισύρει ποινικές κυρώσεις για κάποιους». Παράλληλα, πρότεινε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κατά 10%, καθώς η Λυκόβρυση-Πεύκη είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα έχει διατηρήσει αμείωτα.

Μαρία Γώγου
Μαρία Γώγου

Η κα Μαρία Γώγου, επικεφαλής της παράταξης Κοινωνία Ενεργών Πολιτών, αναρωτήθηκε «πότε θα δούμε ενιαία δημοτικά τέλη στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης;», ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση ότι -όπως γινόταν και στο παρελθόν- ακολουθεί κι αυτή διαφορετική πολιτική στο θέμα των τελών μεταξύ των δύο Δημοτικών Ενοτήτων, συνεχίζοντας «για ανεξήγητους λόγους» τον «διχασμό» μεταξύ τους.

Μανόλης Πάγκαλος
Μανόλης Πάγκαλος

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής, Μανόλης Πάγκαλος, χαρακτήρισε «παράνομη» την είσπραξη του τέλους 0,40 και «εξωφρενικό» να ζητείται από τους δημότες να χρηματοδοτούν έργα. Επίσης, κάλεσε τη διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει όλα τα δεδομένα με τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να υπάρξει ενιαίος καθορισμός τους.

Δημήτρης Κωνστάντος
Δημήτρης Κωνστάντος

Ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυση Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος, υποστήριξε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η αφαίρεση του ειδικού τέλους, «ο λόγος ύπαρξης του οποίου έχει εκλείψει», όπως τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι έχει προσφύγει στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152 κατά της νομιμότητας της απόφασης για μείωση του συγκεκριμένου τέλους από το 0,80 στο 0,40.

Παναγιώτης Ασβεστάς
Παναγιώτης Ασβεστάς

Ο κ. Παναγιώτης Ασβεστάς, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, μίλησε για σκοπιμότητα από πλευράς διοίκησης, η οποία -όπως τόνισε- έβαλε το τέλος 0,40 για να φέρει τα δημοτικά τέλη της Λυκόβρυσης περίπου στο ύψος αυτών της Πεύκης (1,27 + 0,40 = 1,67), «πουλώντας» μάλιστα τους κατοίκους τη «χάρη» ότι τους μείωσε το τέλος από το 0,80 στο 0,40. Επίσης, αμφισβήτησε ότι το ειδικό τέλος θα εκλείψει με την ολοκλήρωση του έργου.

Εξίσωση τελών και μειώσεις στο… μέλλον
Κωνσταντίνος Νικολιδάκης
Κωνσταντίνος Νικολιδάκης

Από πλευράς διοίκησης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε ως «λογική» την ενοποίηση των δημοτικών τελών, την οποία ωστόσο παρέπεμψε στο… μέλλον και πάντως, αφού ολοκληρωθεί το έργο στο Ο.Τ.9 και εκλείψει η επιβολή του ειδικού τέλους 0,40 στη Λυκόβρυση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε αόριστα σε μελλοντική εξέταση από τον Δήμο της περίπτωσης μείωσης των δημοτικών τελών, αναλόγως και της «οικονομικής κατάστασης του Δήμου», προσθέτοντας ότι ο καθορισμός των τελών δεν γίνεται «με βάση τις επιθυμίες της διοίκησης», αλλά υπαγορεύεται από τις «νόρμες» των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών.

Τέλος, ο κ. Κ. Νικολιδάκης προειδοποίησε ότι, εάν η προσφυγή του κ. Κωνστάντου οδηγήσει σε ακύρωση της σχετικής απόφασης για τη μείωση του ειδικού τέλους, «τότε γυρίζουμε στο καθεστώς του 0,80 ευρώ/τ.μ.». Σχόλιο που προκάλεσε την αντίδραση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Γεώργιου Κωνσταντόπουλου, ο οποίος του είπε ότι αυτό δεν ισχύει, αφού το Σώμα μπορεί να συνεδριάσει εκ νέου και να λάβει απόφαση για το θέμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet