«Τρικλοποδιές» στην επιχειρηματικότητα από την Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

«Τρικλοποδιές» στην επιχειρηματικότητα από την Περιφέρεια Αττικής

«Τρικλοποδιές» στην επιχειρηματικότητα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία βάζει η Περιφέρεια Αττικής, που αδυνατεί να αξιοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τους διατιθέμενους για τον σκοπό αυτό κοινοτικούς πόρους, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της παράταξης Αττική Μόνο με Έργο, «αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από την έγκριση του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πόροι ύψους 224.000.000 ευρώ, που αφορούν στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, λιμνάζουν, παρουσιάζοντας μηδενική απορροφητικότητα».

Πρόκειται συγκεκριμένα για τέσσερις άξονες που αφορούν σε δράσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την προσέλκυση επενδύσεων, για την καινοτομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την έξυπνη εξειδίκευση, συνολικού προϋπολογισμού 224.000.000 ευρώ, στους οποίους -σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που επικαλείται η περιφερειακή παράταξη- η απορροφητικότητα είναι κολλημένη στο 0%.

«Όλα αυτά συμβαίνουν μάλιστα τη στιγμή που η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελούν κατά κοινή παραδοχή την κορυφαία, εθνικής σημασίας, προτεραιότητα, αλλά και επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας, βάζοντας φρένο στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της συρρίκνωσης της οικονομίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το γραφείο Τύπου του κ. Γ. Σγουρού:

  • Στον 1ο Άξονα «Ενίσχυση των μηχανισμών και των επενδύσεων των ΜΜΕ στην έρευνα και στην καινοτομία», προϋπολογισμού 29,8 εκατ. ευρώ, οι εντάξεις ανέρχονται στο 0%, ομοίως και η απορροφητικότητα.
  • Στον Άξονα 2 «Διάδοση και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών των ΜΜΕ με τη χρήση της ΤΠΕ», προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι εντάξεις ανέρχονται σε ποσοστό 5,2% και η απορροφητικότητα στο 0%.
  • Στον Άξονα 3 «Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ΜΜΕ – Βελτίωση της ελκυστικότητας για προσέλκυση επενδύσεων και την προαγωγή της καινοτόμου επιχειρηματικότητας», προϋπολογισμού 132.049.165 ευρώ, οι εντάξεις ανέρχονται στο 0% και η απορροφητικότητα στο 0%.
  • Στον Άξονα 8 «Προώθηση της ανάπτυξης των δεξιοτήτων και της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού στους τομείς της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης», προϋπολογισμού 21.797.054 ευρώ, οι εντάξεις ανέρχονται στο 0% και η απορροφητικότητα στο 0%.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι συνολικά το νέο ΠΕΠ Αττικής, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ, κινείται με «ρυθμούς χελώνας», αφού η απορροφητικότητά του κινείται κοντά 3% – 5%.  Και αυτή όμως δεν οφείλεται σε νέα έργα και δράσεις, αλλά στα τμηματοποιημένα και μεταφερόμενα έργα από το παλαιό ΠΕΠ, όπως είναι για παράδειγμα το έργο της Επεξεργασίας Λυμάτων στην Κρωπία Παιανία.

 «Δεν μπορεί η Ελλάδα, ελλείψει εθνικών κονδυλίων, να περιμένει πόρους για επενδύσεις ως “μάννα” εξ ουρανού και ορισμένοι να αδιαφορούν για το τι συμβαίνει γύρω τους. Η πραγματική οικονομία αργοπεθαίνει και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ζει στον κόσμο της» δηλώνει σχετικά ο τέως περιφερειάρχης Αττικής και προσθέτει:

«Αρκετά πια με τις διαπιστώσεις και τα “κροκοδείλια δάκρυα” για τις χαμένες θέσεις εργασίας, τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό, για τις επιχειρήσεις που κλείνουν. Ας μην περάσει άλλη μέρα ανεκμετάλλευτη, γιατί το κόστος για το Αττικό επιχειρείν και την απασχόληση είναι τεράστιο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet