Σε φόρουμ για τη διαχείριση απορριμμάτων παρέστη ο δήμαρχος Τ. Μαυρίδης
Ποιότητα Ζωής

Σε φόρουμ για τη διαχείριση απορριμμάτων παρέστη ο δήμαρχος Τ. Μαυρίδης

Στο επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον περιβαλλοντικό – αναπτυξιακό φόρουμ με τίτλο «Διαχείριση απορριμμάτων: Η επόμενη μέρα», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton στις 9 Ιανουαρίου 2017, παρευρέθη ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης.

Στη διάρκεια των συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας (round table discussion) τέθηκαν ερωτήματα όπως «τι φέρνει η νέα χρονιά στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων; Ποια είναι τα νέα έργα στον τομέα αυτό που θα δημοπρατηθούν; Θα επαρκέσουν οι πόροι του ΕΣΠΑ, και, ποιες είναι οι διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης; Πώς προχωρούν με τα τοπικά τους σχέδια για τη διαχείριση αποβλήτων οι μεγάλες πόλεις; Θα επιτευχθούν οι νέου φιλόδοξοι στόχοι για την ανακύκλωση που έχουν τεθεί; Πώς θα λειτουργήσουν εφεξής τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και ανακύκλωσης; Κι ακόμα, πώς μπορεί να προληφθεί η απώλεια οικονομικών πόρων από την ανακύκλωση, να παταχθεί το φορολογικό και περιβαλλοντικό έγκλημα της ανεξέλεγκτης συλλογής και απόδοσης αποβλήτων και να υπάρξουν κίνητρα για την ενεργοποίηση των πολιτών;».

Απαντήσεις στα περισσότερα από τα ανωτέρω ερωτήματα έδωσαν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας, της περιφερειακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και επιχειρήσεων που  συμμετείχαν σε αυτό το φόρουμ, ως συνέχεια βέβαια τριών αντίστοιχων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη απήχηση και δημοσιότητα μέσα στο 2016 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Ο κ. Τ. Μαυρίδης, μετά το πέρας των συζητήσεων, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση και την επίκαιρη θεματολογία του φόρουμ ανέφερε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ζήτημα πρόκληση. Ακόμη σχολίασε ότι, «πρωταρχικός στόχος όλων μας πρέπει να είναι η μείωση των απορριμμάτων και η αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών». Ήδη όπως είπε, από το 2013 έχει εκπονηθεί στον Δήμο Λυκόβρυσης- Πεύκης σχέδιο πιλοτικής εισαγωγής της οικιακής κομποστοποίησης και έχει υποβληθεί και σχετική πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. «Τώρα, αναμένουμε το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο από το υπουργείο, που θα αντιμετωπίζει τα απόβλητα ως έναν εν δυνάμει πόρο και θα ελαχιστοποιεί τη διάθεση στο έδαφος, αλλά και την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας που δεν θα είναι κοστοβόρες», ανέφερε σχετικά.

Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος, ο πρόεδρος ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος Δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – ΦοΔΣΑ, αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, Θεόδωρος Κάρδαρης, ο πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», Mιχάλης Χρηστάκης, η μηχανικός-περιβαλλοντολόγος, διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΟΑΝ, δρ. Ρόζυ Χαριτοπούλου, και πολλοί άλλοι.

Οι φορείς ΕΟΑΝ- Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, η ΚΕΔΕ – Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ, η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», η ΕΕΣΔΑ – Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η Ένωση Δημάρχων Αττικής, ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, η Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής, είναι ανάμεσα στους σημαντικούς φορείς που συμμετέχουν στην εκδήλωση από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομίας και τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ βασικός χορηγός της εκδήλωσης ήταν η «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ – ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε.».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet