Video

«Ζωτικό χώρο» ανάπτυξης ζητεί η Τοπική Επιχειρηματικότητα [Βίντεο]

Θέματα «Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικής Ανάπτυξης» συζητήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2017 στο δημαρχείο Κηφισιάς, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και η Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας.

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε «τίτλους» τα συμπεράσματα της συζήτησης που έγινε, θα λέγαμε ότι κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν ότι υπάρχει ανάγκη ριζικής αλλαγής του επιχειρηματικού «σκέπτεσθαι» και «πράττειν», με έμφαση στην υιοθέτηση νέων τεχνολογικών εφαρμογών, αλλά και στην απελευθέρωση των επιχειρηματικών δυνάμεων που σήμερα λειτουργούν υπό το βάρος ενός αβάστακτου γραφειοκρατικού -και όχι μόνο- μηχανισμού.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, η αίσθηση -που τουλάχιστον εμείς αποκομίσαμε- είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν ν’ «ανοίξουν φτερά», προσφέροντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές και στις ίδιες και στον τόπο, αλλά η προσπάθειά τους «σκοντάφτει» στο γενικότερο αντι-αναπτυξιακό κλίμα που επικρατεί στο σύνολο της χώρας.

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κηφισιάς δομήθηκε σε τρεις ενότητες – συνεδριάσεις, των οποίων προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί της προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ρόδη Κράτσα: Ο τόπος έχει ανάγκη από άλλη κυβέρνηση
Ρόδη Κράτσα

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα προχώρησε σε μια συνοπτική παρουσίαση της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας στη χώρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά αναγκαία η άμεση αλλαγή κυβέρνησης, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις και το σύνολο του τόπου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ανάκαμψη και η ανάπτυξη στη χώρα ακολουθούν παράλληλες πορείες, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε τοπικό επίπεδο».

Επίσης, η κα Ρ. Κράτσα έκανε αναφορά στα τεράστια ποσά που εισέρρευσαν στην Ελλάδα από την εποχή της εισόδου της στην τότε ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) μέχρι σήμερα, τα οποία και ανέρχονται στα 500 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζονται οι χορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, φυσικά, οι σημερινές δανειοδοτήσεις στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Μάλιστα, η ομιλήτρια κάλεσε όλους ν’ αναλογιστούν «εάν τα συγκεκριμένα χρήματα έπιασαν τόπο» και κυρίως τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και στο εξής…

Τάσος Γαϊτάνης: «Όπλο» ανταγωνιστικότητας η αναπτυξιακή αποκέντρωση
Τάσος Γαϊτάνης

Ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας έθιξε το μείζον, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, από συγκεντρωτικό που είναι σήμερα σε «πολυπολικό», μέσω της δημιουργίας ισχυρών τοπικών κέντρων πόλων ανάπτυξης. Μια αλλαγή που, όπως, τόνισε «δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Τάσος Γαϊτάνης μίλησε για «αναξιοποίητο αναπτυξιακό κεφάλαιο», ενώ, επίσης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο στην οποία το 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της (ΑΕΠ) να παράγεται στην πρωτεύουσά της, όπως γίνεται στην Ελλάδα. Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, παντού «η αναπτυξιακή αποκέντρωση αποτελεί “όπλο” ανταγωνιστικότητας».

1η συνεδρία: Οι τάσεις στο σύγχρονο εμπόριο

Στη διάρκεια της 1ης συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας) τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας του οικονομικού και γεωγραφικού χάρτη της χώρας, ο οποίος διαρκώς ν’ ανανεώνεται με σχετικά ερευνητικά στοιχεία διαφόρων φορέων, προκειμένου να υπάρχει ανά πάσα στιγμή καταγεγραμμένη η συνολική εικόνα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, αυτό θα συμβάλλει στις απαραίτητες παρεμβάσεις και κυρίως στην κατεύθυνση των νέων επιχειρηματιών για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Βασίλης Κορκίδης

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ της «επιχειρηματικότητας ανάγκης» και της «επιχειρηματικότητας ευκαιρίας», με την έμφαση να πρέπει να δοθεί στη δεύτερη.

Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά στις «ανοιχτές αγορές» (open malls) στη χώρα μας, αναφερόμενος στα παραδείγματα της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Πάτρας. Όπως υποστήριξε θα υπάρξουν μόνο οφέλη από τη δημιουργία τέτοιων εμπορικών κέντρων στα κέντρα των πόλεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να βάλουμε τα malls στις πόλεις και όχι τις πόλεις στα malls».

Από την πλευρά του, ο τέως πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ανεφέρθη στη μεγάλη αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των Ελλήνων, που αποτυπώνεται στη στροφή τους προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο -όπως τόνισε- καταργεί κάθε γεωγραφικό και χρονικό περιορισμό στις αγορές.

Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος

Με δεδομένο ότι 3 στις 10 συναλλαγές είναι ηλεκτρονικές, ο κ. Δ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε ότι είναι μονόδρομος για τις ελληνικές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αντίστοιχων τεχνολογικών δομών των Δήμων, προκειμένου μέσα από αυτή τη συνένωση δυνάμεων να επιτευχθεί η ανάπτυξη. Μάλιστα, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης των τεχνολογικών δεξιοτήτων (digital skills), τόσο από τους ίδιους τους επιχειρηματίες όσο και από το προσωπικό των επιχειρήσεών τους.

2η συνεδρία: Επιχειρηματικότητα και Τοπική Ανάπτυξη

Με μία απογοητευτική αλήθεια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κηφισιάς, ο οποίος σημείωσε ότι δυστυχώς η τοπική επιχειρηματικότητα δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με εξαιρέσεις στο στάσιμο υπαίθριο εμπόριο, την ίδρυση αγορών και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αν και για τα τελευταία προσφάτως αφαιρέθηκαν ουσιαστικές αρμοδιότητες των ΟΤΑ.

Γιώργος Θωμάκος

Παράλληλα, ο κ. Γιώργος Θωμάκος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας κι ανάπτυξης, μέσω της λειτουργίας του Γραφείου Επιχειρηματικότητας, των συνεργασιών με παραγωγικούς φορείς και της προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του δημάρχου στο θέμα της «ανάμιξης εμπορικών χρήσεων». Αν και ανεγνώρισε την τάση δημιουργίας «συμπαγών πόλεων», όπου οι καταναλωτές τα βρίσκουν όλα και δεν χρειάζεται να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές, ξεκαθάρισε ότι η Κηφισιά δεν μπορεί να ταυτιστεί αναπτυξιακά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεωρώντας ότι υπάρχουν δικαιώματα και για τους υπόλοιπους δημότες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στα «απογοητευτικά» συμπεράσματα που έβγαλε θέτοντας το θέμα της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στον εμπορικό κόσμο της πόλης και ιδιαίτερα τους υπαλλήλους, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη άγνοια για το θέμα.

Ζεράρ Καραβάνης

Ο κ. Ζεράρ Καραβάνης τόνισε, επίσης, ότι η λειτουργία του Γραφείου Επιχειρηματικότητας στον Δήμο έχει βοηθήσει πολύ την τοπική αγορά, αλλά τόνισε ότι η επιχειρηματική δράση, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ρευστότητας και κινήτρων, δεν μπορεί να συντηρηθεί από μόνη της. Μάλιστα, παρομοίασε τις επιχειρήσεις με τους αγρότες και το γενικότερο μοντέλο διοίκησης ως χωράφι, που όσο πιο εύφορο είναι, τόσο περισσότερο επιτρέπει στους αγρότες να προχωρήσουν σε αποδοτικές καλλιέργειες.

Τέλος, ζήτησε τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω της λήψης γρηγορότερων αποφάσεων από πλευράς διοίκησης, τοπικής και κεντρικής, ωστόσο από την άλλη ανεγνώρισε την ανάγκη αλλαγής και της ίδιας της νοοτροπίας των επιχειρηματιών, που -όπως είπε- πρέπει πλέον να υιοθετήσουν μια εντελώς διαφορετική επιχειρηματική φιλοσοφία, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα της αγοράς.

3η συνεδρία: Χωροταξία και διάρθρωση τοπικού εμπορίου
Γιώργος Κουράσης

Στην τρίτη ενότητα της συζήτησης, λόγω της απουσίας του καθηγητή Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Παύλου-Μαρίνου Δελλαδέτσιμα, μοναδικός εισηγητής ήταν ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Κουράσης.

Ο εισηγητής εστίασε κυρίως στο ζωτικής σημασίας, όπως είπε, πρόβλημα της εμπορικής διάρθρωσης και της χωροταξικής διευθέτησης των εμπορικών χρήσεων στην Αττική, όπου -όπως υποστήριξε- λειτουργεί το 35% των επιχειρήσεων της χώρας. Ο κ. Κουράσης απέδωσε το κλείσιμο περίπου 70.000 επιχειρήσεων στην Αττική τα χρόνια της κρίσης και την ερημοποίηση των εμπορικών κέντρων των πόλεων εν μέρει και στη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και τη λειτουργία κλειστών εμπορικών πολυχώρων (malls), ενώ ήταν θετικός στην ανάπτυξη των ανοιχτών αγορών.

Ο γ.γ. της ΓΣΕΒΕΕ έθιξε, επίσης, το θέμα των αλλαγών χρήσεων γης που δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες σε ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις, ενώ ζήτησε σταθερό και ξεκάθαρο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό ανά περιοχή, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει ο επιχειρηματίας. Τέλος, επισήμανε τις ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών (clusters).

Βασίλης Ξυπολυτάς: «Εχθρική» η στάση της Αυτοδιοίκησης στα ΒΙ.ΠΑ.
Βασίλης Ξυπολυτάς

Οι τοποθετήσεις ολοκληρώθηκαν με σύντομη παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς, γραμματέα Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Ξυπολυτά, ο οποίος έθεσε το ζήτημα των βιομηχανικών πάρκων (ΒΙ.ΠΑ.) στους Δήμους, απ’ όπου -όπως υποστήριξε- προέρχονται τα περισσότερα έσοδά τους.

Όπως υποστήριξε ο κ. Β. Ξυπολυτάς αυτές οι βιομηχανικές ζώνες είναι «ξεχασμένες» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολλές φορές η τελευταία ενεργεί «εκδικητικά» προς αυτές, ενώ ανέφερε και χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όπως είπε, καλό είναι να γίνεται συζήτηση για τα θέματα της τοπικής επιχειρηματικότητας, αλλά δεν πρέπει «να ξεχνάμε και το “άλογο” της οικονομίας», που είναι οι βιομηχανίες.

Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήματα και τοποθετήσεις από πλευράς των παρευρισκομένων, τα περισσότερα από τα οποία εστιάστηκαν στην αγωνία για το σημερινό άσχημο επιχειρηματικό κλίμα και, κυρίως, στην άμεση ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την έξοδο από αυτό.

Πολλές αυτοδιοικητικές παρουσίες

Στην εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα «Βασ. Γκατσόπουλος» του δημαρχείου Κηφισιάς παρέστησαν, πλην των προαναφερόμενων, ο πρώην υπουργός Απόστολος Κράτσας και πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Μεταξύ των τελευταίων, πλην δημοτικών συμβούλων του «οικοδεσπότη» Δήμου, εντοπίσαμε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσο Μαυρίδη, τους αντιδημάρχους Λυκόβρυσης – Πεύκης Ευάγγελο Παπανικολάου και Νίκο Γκαραβέλλα, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Νώντα Γαρδέλη και τους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Καρλαύτη και Δημήτρη Σμυρνή, τη δημοτική σύμβουλο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Αγίας Παρασκευής και νυν πρόεδρο της Δημοτικής Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Αγ. Παρασκευής, Μανώλη Κωνσταντακόπουλο, καθώς και τον τέως γενικό γραμματέα του Δήμου Αμαρουσίου, Μιχάλη Χρηστάκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet