Έρευνα Φ. Αλεξόπουλου για τη χρήση POS από επιχειρήσεις της Αγ. Παρασκευής
Επιχειρήσεις – Αγορά

Έρευνα Φ. Αλεξόπουλου για τη χρήση POS από επιχειρήσεις της Αγ. Παρασκευής

Για μια ενδιαφέρουσα προσωπική έρευνα που διεξάγει στον Δήμο Αγίας Παρασκευής σχετικά με τις συναλλαγές μέσω POS μάς ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, ο κ. Φώτης Ν. Αλεξόπουλος,
μέλος Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή & Αγοράς και πρώην δημοτικός σύμβουλος της πόλης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο κ. Φ. Αλεξόπουλος αναφέρει:

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή & Αγοράς (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 748 αρ. 99792), αλλά και ως ενεργός πολίτης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, έχω ξεκινήσει μια προσωπική έρευνα σχετικά με την εγκατάσταση POS στα καταστήματα που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας. Η Έρευνα αυτή θα κατατεθεί επίσημα στην επόμενη συνεδρίαση του ΕΣΚΑ με τις ανάλογες προτάσεις.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τις πρώτες ώρες της έρευνας έχουν διαπιστωθεί παράπονα – ενημέρωση πολιτών όπως:

  • Πλαφόν αγοράς προϊόντων για χρήση πιστωτικής κάρτας (π.χ. έχει POS ο επιχειρηματίας, αλλά ζητεί από τον καταναλωτή να ψωνίσει προϊόντα άνω των 10 ευρώ για να τα εισπράξει από κάρτα. Τελικά ο καταναλωτής αγόρασε τσιγάρα με χρήση κάρτας από τον Χολαργό).
  • Σε καταστήματα εστίασης η καφέ, όπου δεν υπάρχει καν η δυνατότητα για τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει κάρτα. Χαριτολογώντας σας αναφέρω ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής που μας το ανέφερε βρήκε εύκολα πάρκινγκ (σε μια Αγία Παρασκευή που οι θέσεις είναι δυσεύρετες), αλλά δυστυχώς ήταν άτυχος αφού το κατάστημα δεν είχε POS, με αποτέλεσμα να πάει για φαγητό στην Αρτέμιδα.
  • Επιχειρηματίας επίσης αναφέρει ότι φοβάται να βάλει POS διότι χρωστάει στα δημόσια ταμεία και στις τράπεζες και φοβάται για το μέλλον της επιχείρησής του.

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω γεγονότα που σας αναφέρω, σιγά – σιγά δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά και σίγουρα τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα.

Να ενημερώσω ότι τα στοιχεία της έρευνας δεν θίγουν καμία παραγωγική τάξη και οι καταγγελίες – εμπειρίες σας μπορούν να γίνουν και ανώνυμα.  Μας ενδιαφέρει μόνο η ουσία του θέματος, ώστε τα ποσοστά που θα καταγραφούν από την έρευνα να αντικατοπτρίζουν μια γενική εικόνα σε όλη την Ελλάδα.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας, καταναλωτές και επιχειρηματίες, αυτή η νέα πραγματικότητα που διαγράφεται στον ορίζοντα θα πρέπει να αναλυθεί και οπωσδήποτε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε και τις συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Η οικονομική αιμορραγία της επιχειρηματικότητας στην πόλη μας δεν οφείλεται μόνο στα μηχανήματα POS, αλλά έχει πολλές προεκτάσεις οι οποίες δεν είναι επί του παρόντος να αναλυθούν, αλλά έχω τοποθετηθεί πάμπολλες φορές επί του θέματος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Η πρόληψη, όμως, αγαπητοί φίλοι είναι ο καλύτερος «γιατρός» και βοηθά ώστε να μην συσσωρεύονται (όπως γινόταν παλιά) προβλήματα τα οποία και σήμερα παραμένουν άλυτα, όπως (Μετρό, κολυμβητήριο, δημαρχείο, δημοτικό πάρκινγκ, δημοτική συγκοινωνία κ.λπ.). Θέματα τα οποία τα «αφήσαμε» στο παρελθόν και συσσωρεήτηκαν στο μέλλον.

Είναι πλέον βέβαιο ότι το μέλλον της τοπικής επιχειρηματικότητας, αλλά και της καταναλωτικής πίστης, θα συνδυάζεται με το αφορολόγητο εισόδημα για τους καταναλωτές μέσα από την κατανάλωση και την πληρωμή με ηλεκτρονικό χρήμα. Αυτό είναι το θέμα μας.

Επιβάλλεται, λοιπόν, να προβλέψουμε τα κακώς κείμενα και να ανακαλύψουμε τρόπους και λύσεις προκειμένου να σταματήσουμε το φαινόμενο της οικονομικής αιμορραγίας που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην τοπική οικονομία, αφού λανθασμένες πολιτικές προηγουμένων ετών βαίνουν να καταστήσουν την πόλη ως «πόλη – φάντασμα».

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα έπρεπε ήδη να πραγματοποιείται από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής και την ΕΝΕΒΑΠ, τους οποίους και καλώ σε δημόσια συνεργασία. Ξέρετε, καλοί οι χοροί και τα πανηγύρια, αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτά. Υπάρχουν σοβαρά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Η έρευνα αυτή, επίσης, διεξάγεται προκειμένου τα αποτελέσματα να κατατεθούν και προς δημόσια τοπική διαβούλευση προκειμένου να βοηθήσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά περισσότερο τον καταναλωτή, αφού πλέον θα χειρίζεται περισσότερο την ηλεκτρονική πληρωμή με χρήση πλαστικού χρήματος.

Τέλος, σας ενημερώνω ότι οι καταγγελίες η αναφορές σχετικά με το θέμα μπορούν να στέλνονται και ανώνυμα στο e-mail: [email protected]
Οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μου για το παραπάνω θέμα μπορείτε να καλείτε στο 6942915786.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet