Γ. Σγουρός: «Βατερλώ» Ρ. Δούρου στην απορροφητικότητα πόρων ΕΣΠΑ
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Σγουρός: «Βατερλώ» Ρ. Δούρου στην απορροφητικότητα πόρων ΕΣΠΑ

Για «βατερλώ» της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, αναφορικά με την απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ κάνει λόγο ο τέως περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που δίνει στη δημοσιότητα η παράταξη του τ. περιφερειάρχη, Αττική Μόνο με Έργο, η Περιφέρεια Αττικής είναι «ουραγός» με απορροφητικότητα 72, 2 εκατ. ευρώ (ποσοστό 8,4%) σε σύνολο 856,01 εκατ. ευρώ που είναι η συνδρομή της Ε.Ε.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση και τα στοιχεία:

«Βατερλώ» Δούρου στο ΕΣΠΑ – Ουραγός η Αττική στην απορροφητικότητα ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειας της χώρας

Ουραγός στην απορροφητικότητα πόρων από το ΕΣΠΑ αναδεικνύεται η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που κοινοποιήθηκαν στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31-12-2016, το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Περιφέρεια Αττικής ανέρχεται σε 72,2 εκατ. ευρώ κοινοτική συνδρομή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 8,4 %, γεγονός που την κατατάσσει τρίτη από το τέλος ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας (βλ. σχετ. πίνακα).

Ακόμη όμως και αυτή η απορροφητικότητα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν οφείλεται σε τίποτα σπουδαίες ενέργειες της σημερινής διοίκησης, αλλά ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της κεκτημένης ταχύτητας του προηγούμενου προγράμματος με το οποίο δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη.

Οφείλεται δηλαδή στα συνεχιζόμενα και τμηματοποιημένα (phased) έργα που είχαν προγραμματιστεί και ξεκινήσει κατά το διάστημα του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 και τα οποία συνεχίζονται και στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Η υστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με τα τραγικά ποσοστά απορρόφησης πόρων από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, από τον δικό της κορβανά δηλαδή, που το γ΄ τρίμηνο του 2016 ανήλθε στο 3,48 %, δείχνει πλέον ότι υπάρχει σοβαρότατο, δομικό πρόβλημα στην ικανότητα απορρόφησης πόρων, που κοστίζει κάθε μέρα πολύ ακριβά στην πραγματική οικονομία και στην απασχόληση.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Αυτοί που μας κατηγορούσαν για δήθεν απραξία, σήμερα εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Προεκλογικά ξεπούλησαν σε άγνοια, λάσπη και θράσος. Μετεκλογικά ξεχειλίζουν σε ανευθυνότητα και αναποτελεσματικότητα. Πού είναι η ανάπτυξη που υπόσχονταν; Πού είναι η κοινωνική πολιτική; Πού είναι τα έργα; Το βαρέλι της ανικανότητάς τους δεν έχει πάτο. Η ανεπάρκειά τους κοστίζει στους πολίτες πολύ ακριβά».  

Ακολουθεί πίνακας με τα ποσοστά απορρόφησης ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας ως τις 31/12/2016:

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet