Κ. Αγοραστός: Προσφορά στην κοινωνία τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
Περιφέρεια Αττικής

Κ. Αγοραστός: Προσφορά στην κοινωνία τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Μήνυμα ότι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) «πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι ως σημαία ευκαιρίας ή ως πεδίο για πραγμάτωση φαντασιώσεων και εμμονών, αλλά ως προσφορά στον συνάνθρωπο, την οικονομία, την κοινωνία, τις πόλεις μας», έστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα ΣΒΑΚ.

«Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι δύσκολο, πολλώ δε μάλλον όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά πρέπει να το πετύχουμε. Δεν μπορεί ένα ΣΒΑΚ να εξαντλείται σ΄ ένα πολιτιστικό κέντρο, σ΄ αυτήν την περίπτωση έχεις πέσει στην παγίδα την οποία έχεις ανοίξει μόνος σου», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι:

«Πρόκειται για σχέδια τα οποία πρέπει να είναι βιώσιμα, να απευθύνονται στην κοινωνία. Γιατί την κοινωνία την ενδιαφέρει και ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η εργασία, η προσβασιμότητα, η επιχειρηματικότητα. Κάθε σχέδιο πρέπει να εκπονηθεί κρατώντας το μέτρο για να επιτευχθούν οι πολύπλευροι στόχοι που τίθενται».

Ο κ. Κ. Αγοραστός εξέφρασε την άποψη ότι «ένα ΣΒΑΚ μπορεί να είναι βιώσιμο υπό την προϋπόθεση ότι θα προκύψει μέσα από συμμετοχική διαδικασία, με κανόνες, επιλογή, αξιολόγηση, σταθερότητα και ταχύτητα».

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι οι Περιφέρειες έχουν χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων σειρά έργων, όπως οδικά δίκτυα, αναπλάσεις πόλεων σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ποδηλατόδρομους. «Γι΄ αυτό και τονίζω ότι δεν χρειάζεται να αναβιώσουν φαντασιώσεις», σημείωσε.

Παράλληλα, έκρινε αναγκαίο τα ΣΒΑΚ να συνδεθούν με την παραγωγή προκειμένου, όπως είπε, «να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία και να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας ώστε να μπει τέλος στην ατέρμονη μετρολογία του μνημονίου που έχει εγκλωβίσει τη χώρα μας σ΄ ένα καθοδικό σπιράλ ύφεσης, ανεργίας και φτωχοποίησης».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ σχολίασε και την αναφορά που έγινε στην εκδήλωση για «χάσμα αστικής κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο πρέπει να καλυφθεί. Όσο υπάρχει χάσμα παραγωγικής δυνατότητας, θα υπάρχει και χάσμα αστικής κινητικότητας», επισήμανε και προέτρεψε: «Πρέπει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, ανατρεπτικά, δημιουργικά, συνεργατικά, ρεαλιστικά. Να δούμε άλλες λύσεις, πιο ρεαλιστικές και αποτελεσματικές. Βέβαια, τα αποτυπώματα πρέπει να είναι ισχυρά, δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet