Ν. Κομπότης: Η περιοχή της Ριζαρίου και το ΓΠΣ Χαλανδρίου
Ποιότητα Ζωής

Ν. Κομπότης: Η περιοχή της Ριζαρίου και το ΓΠΣ Χαλανδρίου

Στο θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Χαλανδρίου επανέρχεται ο δημότης Νίκος Κομπότης, εστιάζοντας αυτή τη φορά στην περιοχή της Ριζαρίου.

Στην ανακοίνωση που απέστειλε, ο δημότης αναφέρει:

Για όσους δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) που προωθεί η σημερινή δημοτική Αρχή δεν είναι παρά το ΓΠΣ της προηγούμενης, του αξιότιμου κυρίου Κουράση. Ένα ΓΠΣ που έχει συνταχθεί με τους όρους της «αγοράς» , από ανθρώπους που έχουν θεοποιήσει την «αγορά» και είναι τοποθετημένοι ιδεολογικά στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που τον βιώνουμε δραματικά στο πετσί μας. Γι’ αυτό και καταψηφίστηκε μετά βδελυγμίας το 2014 από την παράταξη Αντίσταση με τους πολίτες Χαλανδρίου.

Οι μικρές αλλαγές που έχουν γίνει, μόνο κατ’ ευφημισμό μπορούν να χαρακτηριστούν ως βελτιωτικές προς το συμφέρον της πόλης μας και των δημοτών της. Έχουμε ήδη ασχοληθεί με το έγκλημα της τσιμεντοποίησης 200 στρεμμάτων πρασίνου γύρω από το νεκροταφείο και τη δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή δόμησης από άλλες περιοχές στο Χαλάνδρι, που έχει αρνητικό ισολογισμό πρασίνου.

Εδώ θα ασχοληθούμε με το θέμα της Ριζαρίου, όπου δόθηκε η εντύπωση ότι η δημοτική Αρχή έκανε πίσω, κάτω από την πίεση των θέσεων του Συλλόγου Προστασίας της Ρεματιάς και του Περιβάλλοντος. Η μόνη αλλαγή – υποχώρηση είναι η αλλαγή στον χάρτη του χρώματος της περιβάλλουσας γραμμής από κόκκινο σε πράσινο. Αυτό, όπως θα αποδείξω, δεν σημαίνει τίποτα το ουσιαστικό.

Η τελική διατύπωση μετά την «υποχώρηση» έχει ως εξής:

«Από το γεγονός ότι υπάρχει ρυμοτομική γραμμή (πράσινο περίγραμμα), χωρίς να υπάρχει οικοδομική γραμμή (κόκκινο περίγραμμα), γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να γίνουν οικοδομικές δραστηριότητες εντός του συγκεκριμένου χώρου. Δεδομένου ότι ο χώρος περιλαμβάνει σημαντική έκταση υψηλού πρασίνου αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην πραγματοποίηση εντατικών χρήσεων και εγκαταστάσεων που απαιτεί ιδιαίτερο σχεδιασμό. Η αντιμετώπιση του θέματος από το ΓΠΣ στο Ο.Τ. 804 προτείνεται  η χρήση «εκπαίδευση» (προσοχή στις υπογραμμίσεις). ∆εν έχει αποσαφηνιστεί το σημερινό θεσμικό καθεστώς, δηλαδή αν ισχύουν οι όροι της περιοχής ή άλλοι ειδικοί όροι µε τους οποίους πραγματοποιήθηκε η ανέγερση του συγκροτήματος. 

Και ορισμένες παρατηρήσεις:

  1. Η περιοχή της Ριζαρίου  έχει  χαρακτηριστεί ως περιοχή  γενικής κατοικίας, που σημαίνει ότι κτίζει κανείς ό,τι θέλει.
  2. Ως συντελεστής δόμησης καθορίζεται ο μέσος όρος του συντελεστή κατά πολεοδομική  ενότητα.
  3. Τα εκκλησιαστικά κτήρια και σχολές δεν περνούν από την Πολεοδομία αλλά από την Ναοδομία, που δεν πρόκανε ακόμα να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Τα λεγόμενα ειδικά κτήρια μπορούν να ανεγερθούν, χωρίς να δεσμεύονται από τις διατάξεις της περιοχής.  Δείτε τι λέει ο Νέος Οικοδομικός  Κανονισμός (ΝΟΚ):

Άρθρο 27

Ειδικές διατάξεις

Σε κτίρια, κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως ειδικά κτίρια δημόσιου ενδιαφέροντος, ύστερα από απόφαση του Υπουργού στον οποίο υπάγεται ο αρμόδιος φορέας έγκρισης της άδειας δόμησης, επιτρέπονται παρεκκλίσεις του παρόντος νόμου που χορηγείται μετά από αιτιολογημένη τεχνική έκθεση και έγκριση του Κεντρικού Συμβούλιου Αρχιτεκτονικής.

Τα συμπεράσματά μου είναι:

α) Η αλλαγή του χρώματος της γραμμής στον χάρτη αποτελεί τη στολή παραλλαγής για να παραπλανήσει αδαείς.

β) Οι επιτηδευμένες ασάφειες, παραλήψεις και λάθη, καθώς και η μη εκπεφρασμένη σθεναρή βούληση της δημοτικής Αρχής να παραμείνει ο χώρος ως έχει και με ενίσχυση του πρασίνου, βοηθά τον προϊστάμενο του δημάρχου μας, αρχιεπίσκοπο. Όταν το ΓΠΣ φτάσει στην Περιφέρεια και μετά στο ΥΠΕΚΑ, θα είναι εύκολο σ’ αυτόν να πετύχει τον στόχο του να ιδρύσει στον χώρο αυτό το ιδιωτικό πανεπιστήμιο που οραματίζεται, μετατρέποντας ολόκληρη την περιοχή σε κόλαση.

Συμπολίτες μου ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet