Γ. Κωνσταντόπουλος: Δεν σώσατε μόνο εσείς το δάσος Μορέλλα κ. δήμαρχε
Ποιότητα Ζωής

Γ. Κωνσταντόπουλος: Δεν σώσατε μόνο εσείς το δάσος Μορέλλα κ. δήμαρχε

Μια σύντομη αναδρομή στις συλλογικές διαχρονικές κινήσεις που έγιναν για τη διάσωση του δάσους Μορέλλα επιχειρεί ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης Γιώργος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας ουσιαστικά στο δελτίο Τύπου της δημοτικής Αρχής του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη (Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Ούριος άνεμος… στο Δάσος Μορέλλα).

Ο κ. Κωνσταντόπουλος απορρίπτει την προσπάθεια του δημάρχου να παρουσιάσει -όπως σημειώνει- ότι μόνος αυτός προώθησε τη διατήρηση της εδαφικής έκτασης του Μορέλλα, ενώ παράλληλα ζητεί τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα αποτελέσει «ανάχωμα σε καθέναν που επιχειρήσει να καρπωθεί για δικό του όφελος την οποιαδήποτε σπιθαμή δασικής έκτασης».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Κωνταντόπουλου:

Η αλήθεια για το Δάσος Μορέλλα

Με αφορμή το δελτίο του Γραφείου Τύπου του Δημάρχου Λυκόβρυσης- Πεύκης, με τίτλο « Ούριος άνεμος…στο Δάσος Μορέλλα», στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ο ίδιος προσωπικά και οι συνεργάτες του εμφανίζονται ότι δήθεν «…προώθησαν στον μέγιστο βαθμό τη διατήρηση της εδαφικής έκτασης του Δάσους Μορέλλα και τη μη οικοπεδοποίηση κανενός τμήματος στο Δάσος Μορέλλα», θα ήθελα να διατυπώσω τις δικές μου σκέψεις μου επί του θέματος.

Κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής Αρχής -κατά τη διετία από 1η Ιανουαρίου 2011 έως 31η Δεκεμβρίου 2012, διάστημα κατά το οποίο ήταν πρόεδρος του Δ.Σ.  ο σημερινός δήμαρχος- εκδόθηκε η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ  (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) με θέμα «Τροποποίηση για την κατάργηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου σε τμήμα του Δάσους Μορέλλα (Ο.Τ. 440,441)».

Η παραπάνω διεύθυνση εισηγήθηκε στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ: «1) Την κατάργηση του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στα Ο.Τ. 440, 441 και 440α (τμήματος)…2)…3)…4)…».

Η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ -ικανή και αναγκαία συνθήκη για την έκδοση του οικείου Π.Δ.- έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, με την παρατήρηση να αποσταλούν στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών η εισήγηση και τα υποβληθέντα υπομνήματα (τόσο από πλευράς του Δήμου όσο και από πλευράς των παρεμβαινόντων), προκειμένου να επανεξετασθεί στο σύνολό της η εν λόγω υπόθεση.

Μέχρι το πέρας της θητείας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής (31-8-2014) δεν είχε υποβληθεί εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού προς ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Το Μάιο του 2016 -κατά δήλωση του δημάρχου- ολοκληρώθηκε η διοικητική διαδικασία γνωμοδότησης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, σχετικά με την κατάργηση του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης, με συνέπεια τη μετέπειτα  έκδοση του οικείου Π.Δ.

Φθάσαμε στην έκδοση του «πολυπόθητου» Π.Δ., μετά παρέλευση δεκαετιών, το οποίο ήταν προϊόν συλλογικής και μεθοδικής δουλειάς των προηγούμενων δημοτικών Αρχών των κ.κ. Καμάρα, Θεοδωρακόπουλου και Φωκιανού και πολλών συνδημοτών μας, με προεξάρχουσες τις κυρίες Μαρίτα Κουρούπη και Γωγώ Κωνσταντίνου, εθελοντών και διακεκριμένων νομικών, που συνέβαλαν αρχικά στην έκδοση της υπ’ αριθμ. 569/1999 απόφασης του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του νομάρχη για τη δημιουργία του Ο.Τ. 440α ως οικοδομήσιμου ακινήτου και αναπέμφθηκε  η υπόθεση στη διοίκηση για οριστικό χαρακτηρισμό. Εξαιρέθηκε μόνο το τμήμα που περιελάμβανε την οικοδομή στο νότιο τμήμα του Δάσους. Το υπόλοιπο αδόμητο τμήμα των 440α , 440 και 441 Ο.Τ. κρίθηκε ότι δεν έχει απολέσει το δασικό του χαρακτήρα.

Βέβαια, είναι εμφανής η έλλειψη παραγωγής ουσιαστικού έργου της σημερινής δημοτικής Αρχής, και ιδιαίτερα του δημάρχου, σε συνδυασμό με τη χαμηλή δημοτικότητά του και την ανικανότητα να αντιμετωπίσει ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις και διενέξεις, που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, και μάλιστα της πρώτης σε ψήφους και τέως προέδρου του ΠΕΑΠ.

Όμως, τα σοβαρά και τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως είναι τα δάση (Μορέλλα, Κάσδαγλη και Αργύρη), απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα ως προς τον χειρισμό τους, και προ πάντων συλλογική προσπάθεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση απευθύνω έκκληση προς τη δημοτική Αρχή και ειδικά προς τον κύριο δήμαρχο για την άμεση σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, όπως είχε συσταθεί την τετραετία 2007-2010 (υπό την προεδρία του κ. Σταύρου Μονεμβασιώτη), πλαισιωμένη από νομικούς και εθελοντές συμπολίτες μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν το «ανάχωμα» σε καθέναν που επιχειρήσει να καρπωθεί για δικό του όφελος την οποιαδήποτε σπιθαμή δασικής έκτασης.

Στην περίπτωση που η δημοτική Αρχή κωφεύσει, όπως συνηθίζει σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική, πρέπει οι παρατάξεις της μειοψηφίας (αλλά και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι), καθώς και μέλη της δημοτικής Αρχής, που συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση και σύνθεση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας -ένα από τα πιο σοβαρά είναι και τα δάση μας- να συμμετάσχουν στην προτεινόμενη διαπαραταξιακή επιτροπή, για τη σύσταση της οποίας θα αποφασίσει το Δ.Σ., όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κωνσταντόπουλος

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet