Π. Ζορμπά: Σφάλματα, λάθος ιεραρχίες και ο «μονόδρομος» του κολυμβητηρίου
Αθλητισμός

Π. Ζορμπά: Σφάλματα, λάθος ιεραρχίες και ο «μονόδρομος» του κολυμβητηρίου

Τη δική της άποψη για το θέμα της αποπεράτωσης του δημοτικού κολυμβητηρίου Αγίας Παρασκευής καταθέτει η κα Παρασκευή Ζορμπά, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, υπάλληλος υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού – Τμήμα Κατασκευής Αθλητικών Έργων και πρ. ειδικός σύμβουλος δημάρχου Αγίας Παρασκευής.

Η κα Ζορμπά αφού κάνει λέει ότι η δημοτική Αρχή προχωρεί σε στη δημοπράτηση και έναρξη κατασκευής του έργου, χωρία να έχουν προηγηθεί τα απαραίτητα «προαπαιτούμενα βήματα», ενώ «βάζει στο τραπέζι» και έναν διαφορετικό χώρο όπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί το κολυμβητήριο της πόλης.

Ειδικότερα, στη σχετική επιστολή της, η πολιτική μηχανικός αναφέρει:

Το Κολυμβητήριο δεν είναι θέμα επικοινωνιακό

Η απόφαση για την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου στον Δήμο της Αγίας Παρασκευής προφανώς ενδιαφέρει και απασχολεί όλες τις συνθέσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου. Το γεγονός ότι ένα δημοτικό κολυμβητήριο αποτελεί έναν αθλητικό χώρο ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, καθιστά την αποπεράτωση του ημιτελούς αυτού κτίσματος και εν συνεχεία τη λειτουργία του, περισσότερο σημαντική από κάθε άλλο ενδεχομένως ημιτελές κτίσμα με διαφορετική χρήση.

Οι κάτοικοι της πόλης εδώ και τριάντα χρόνια αναζητούν το άθλημα της κολύμβησης σε όμορους δήμους, όμως η δυσαρέσκειά τους που οι δημοτικές Αρχές ποτέ δεν κατάφεραν να δώσουν προτεραιότητα στη λύση της αποπεράτωσης έχει μετατραπεί σε θυμό. Η πρόταση – σχέδιο για την αξιοποίηση του χώρου δεν είναι το ίδιο για όλους τους δημοτικούς συμβούλους, που φέρουν την ευθύνη των αποφάσεων, με αποτέλεσμα να μην έχει βρεθεί ακόμη η λύση, αλλά και η μέθοδος της υλοποίησής της.

Ωστόσο η λυπηρή εικόνα του «ημιτελούς κολυμβητηρίου» στην Αγία Παρασκευή δημιουργήθηκε, όπως όλοι τελικά έχουμε καταλάβει, από τη λάθος ιεραρχία των φάσεων που υπήρξαν μέχρι τη δημοπράτησή του.

Χωρίς να έχουν προηγηθεί τα προαπαιτούμενα βήματα, όπως οι έλεγχοι των χρήσεων γης, η θετική έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τη λειτουργικότητα του σχεδίου που θα υλοποιούταν κατά την κατασκευή, η διασφάλιση των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης, η έκδοση οικοδομικής άδειας και κυρίως η διασφάλιση της χρηματοδότησης, ο Δήμος προχώρησε στη δημοπράτηση και στην έναρξη της κατασκευής.

Σήμερα, όλοι μας έχουμε κατανοήσει ότι η πιστή τήρηση ορισμένων βημάτων προκειμένου ένα έργο να ξεκινήσει, να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς χρήση είναι αναπόφευκτη.

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση «μελέτης βιωσιμότητας» από τη σημερινή δημοτική Αρχή και υιοθετώντας την παραδοχή της άποψής της για την αποπεράτωση του κολυμβητηρίου, πιστεύω απόλυτα ότι με την ιεράρχηση των φάσεων που έχουν τεθεί θα προκύψουν επιπλέον προβλήματα.

Μία επαρκής μελέτη βιωσιμότητας, καθώς και η προσδοκία της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια είναι το τελευταίο στάδιο για τη δημοπράτηση του έργου.

Η τόσο χρήσιμη και αναγκαία ταχεία εκτίμηση της απώλειας ή μη της φέρουσας ικανότητας του υπάρχοντος φέροντος οργανισμού, ο οποίος προφανώς έχει υποστεί φθορές στο πέρασμα του χρόνου, με τη λήψη των τριάντα δοκιμίων, δεν μπορεί να οδηγήσει έτσι απλά στο αποτέλεσμα της αποτίμησης της αντοχής του σκυροδέματος ώστε να αιτιολογηθεί με επιστημονικό τρόπο το κατά πόσο απαιτείται μια απλή επισκευή ή ενίσχυση κατά την αποπεράτωση. Ειδικά στην περίπτωση αυτή, που όπως λέχθηκε από τη δημοτική Αρχή, προβλέπεται ανασχεδιασμός της μελέτης προκειμένου να θεραπευτούν τα νομικά θέματα του παρελθόντος.

Το αποτέλεσμα της αποτίμησης της αντοχής του φέροντος οργανισμού θα οδηγήσει στην απόφαση για την απλή μόνον επισκευή ή για την επισκευή και ενίσχυση, μια απόφαση που θα κληθεί να τη λάβει ο «ιδιοκτήτης», ο κύριος του έργου, δηλαδή το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να δημοπρατηθεί η απαιτούμενη στατική μελέτη. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω θα έπρεπε να προηγηθεί και η θεώρηση των όρων δόμησης του Τοπογραφικού Διαγράμματος ώστε να διασφαλίσει ο Δήμος ότι είναι δυνατή η έκδοση της άδειας δόμησης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας είχαν ως παραδοχή τη σημερινή «αγορά» και την επικρατούσα οικονομική κατάσταση των δήμων και είναι χρήσιμα για το οποιοδήποτε δημοτικό κολυμβητήριο που θέλει να λειτουργήσει και επιδιώκει τη χρηματοδότηση της κατασκευής.

Για το συγκεκριμένο όμως ακίνητο του Δήμου πρέπει πρωτίστως να αποδειχτεί ότι η κατασκευή ενός κολυμβητηρίου σε αυτή τη θέση είναι «μονόδρομος», όταν στην πόλη υπάρχει θεσμοθετημένο οικοδομικό τετράγωνο για τις χρήσεις αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και όμορό του όπου έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης.

Ο Δήμος οφείλει να τηρήσει και να υλοποιήσει την απόφαση του αυτή, δηλαδή να εφαρμόσει την Πράξη Εφαρμογής στα Πευκάκια.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet