Νέο ρεκόρ ζέστης στην Ανταρκτική
Περιβάλλον

Νέο ρεκόρ ζέστης στην Ανταρκτική

Έπειτα από χρόνια επεξεργασίας των δεδομένων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) του OHE αναγνώρισε επίσημα νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την ήπειρο της Ανταρκτικής: στις 24 Μαρτίου 2015, όταν το καλοκαίρι τέλειωνε στο νότιο ημισφαίριο, ο υδράργυρος έφτασε τους 17,5 βαθμούς Κελσίου.

Το ιστορικό υψηλό καταγράφηκε στον ερευνητικό σταθμό Esperanza της Αργεντινής στο βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου, απέναντι από το άκρο της Νοτίου Αμερικής.

«Η επιβεβαίωση των μέγιστων και ελάχιστων θερμοκρασιών μάς βοηθά να συναρμολογήσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος στην άκρη της Γης» σχολιάζει σε ανακοίνωση του WMO o Δρ Μάικλ Σπάροου.

Οι κλιματικές συνθήκες στην Ανταρκτική επηρεάζουν όλο τον πλανήτη μέσω μιας περίπλοκης αλληλεπίδρασης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών. Η κατεψυγμένη ήπειρος κρατά κλειδωμένο στους πάγους της το 90% του γλυκού νερού του πλανήτη, και θα μπορούσε να ανεβάσει τη στάθμη των ωκεανών κατά 60 ολόκληρα μέτρα αν έλιωνε εντελώς.

Παρόλο που οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από το μηδέν στις ακτές της Ανταρκτικής, η ενδοχώρα παραμένει μόνιμα παγωμένη: η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο Υψίπεδο της Ανταρκτικής, περίπου 2.500 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας, καταγράφηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1980 και ήταν -7,0 βαθμοί Κελσίου, ανακοίνωσε ο WMO.

Στην κεντρική Ανταρκτική έχει σημειωθεί εξάλλου και το παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας. Καταγράφηκε στον σοβιετικό σταθμό Βοστόκ στις 21 Ιουλίου 1983, στο μέσο του ανταρκτικού χειμώνα, και έφτανε το ακραίο νούμερο των -89,2 βαθμών.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet