«Άναψε ο πόλεμος» μεταξύ προέδρου της ΚΕΔΕ και υπουργού Εσωτερικών
Αυτοδιοίκηση

«Άναψε ο πόλεμος» μεταξύ προέδρου της ΚΕΔΕ και υπουργού Εσωτερικών

«Άναψε» για τα καλά ο «πόλεμος» μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη και του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση. Οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν «θερμές» ανακοινώσεις, με σκληρές αιχμές, που δείχνουν ότι το κλίμα συνεννόησης μεταξύ τους έχει διαταραχθεί σοβαρά. Λόγος για τον οποίο, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, με κοινή επιστολή τους, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, ενωμένη, θα διαφυλάξει το κύρος της

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων που είπε, χαρακτήρισε ως «αφελή ρητορική» τη θέση της Αυτοδιοίκησης ότι «ο καθένας αποφασίζει για τον τόπο του». Γεγονός που κέντρισε τον κ. Γ. Πατούλη, ο οποίος απάντησε ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ασφαλώς και δεν υιοθετεί την άποψη του κ. υπουργού. «Εμείς πιστεύουμε σε μια Αυτοδιοίκηση με αυξημένες αρμοδιότητες και πόρους, όπως ακριβώς λειτουργεί σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας» σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης.

«Το μοντέλο λειτουργίας των Δήμων που εμείς επιθυμούμε εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Μπορεί ο κ. υπουργός να μας απαντήσει σε ποια χώρα του κόσμου εφαρμόζεται το μοντέλο που ο ίδιος προωθεί μέσα από τις προτάσεις της Επιτροπής που παρουσίασε;» αναρωτήθηκε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει ένας ακόμη θεσμός της Δημοκρατίας, μετά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη Δικαιοσύνη, ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Όμως, η Αυτοδιοίκηση, ενωμένη, θα διαφυλάξει το κύρος του θεσμού, με δύναμη και αποφασιστικότητα. Με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, στον δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του “Καλλικράτη”. Διαμορφώνοντας ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες, με τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών μπροστά».

Π. Σκουρλέτης: Η ΚΕΔΕ υπερασπίζεται παλιομοδίτικες απόψεις

«Ο κ. Πατούλης, για άλλη μια φορά υπερασπίζεται παρωχημένες, παλιομοδίτικες απόψεις. Η αντίληψη, βάσει της οποίας κάποιοι αντιμετωπίζουν τους δημάρχους ως “πασάδες στα Γιάννενα” αφορά στον προπερασμένο αιώνα», τονίζει το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, απαντώντας σε σχόλιο του προέδρου της ΚΕΔΕ.

Ο τελευταίος σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ δεν υιοθετεί την άποψη του κ. Σκουρλέτη ότι είναι «αφελής ρητορική» η θέση της Αυτοδιοίκησης ότι «ο καθένας αποφασίζει για τον τόπο του», κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει «σε ποια χώρα του κόσμου εφαρμόζεται το μοντέλο που ο ίδιος προωθεί», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει στο στόχαστρο την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην απάντησή του το γραφείο του υπουργού ερωτά τον κ. Πατούλη αν γνωρίζει ότι «η απλή αναλογική, ως μέσο αποτύπωσης της αυθεντικής έκφρασης των λαϊκών συσχετισμών εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» και διερωτάται: «Αλήθεια, είναι η απλή αναλογική που οδηγεί στην άλωση της Αυτοδιοίκησης κι όχι η παλαιοκομματική τακτική του χρίσματος “εκλεκτών” και το σημερινό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα;».

Σύμφωνα με το υπουργικό γραφείο η «εξήγηση για τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Πατούλης δόθηκε χθες, από τις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Βορίδη, υπεύθυνο της Ν.Δ. για θέματα Αυτοδιοίκησης».

«Αντιλαμβάνεται, άραγε, ο κ. Πατούλης την έννοια των δημόσιων πολιτικών οι οποίες οριοθετούν το πλαίσιο δράσης της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ορίζει και το Σύνταγμα;», προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει ούτε γαλάζιο, ούτε κόκκινο χρώμα, αν κι έχει, βεβαίως, ανάγκη από προγραμματικές προτάσεις. Σκοπός της, όμως, είναι η ικανοποίηση των αναγκών των δημοτών».

Από «βλαχοδήμαρχοι», «πασάδες στα Γιάννενα»

Οι νέες δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν νέα αντίδραση από την πλευρά του προέδρου της ΚΕΔΕ, που υποστήριξε ότι «οι μάσκες έπεσαν  κι αποκαλύπτονται, μέρα με τη μέρα, τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση».

«Είναι αναμφισβήτητο ότι στο κόμμα που αποτελεί το βασικό εταίρο της  σημερινής κυβέρνησης, ακόμη και τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, ποτέ δεν της ήταν αρεστός ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης. Θυμόμαστε όλοι με θλίψη πως κάποτε μας χαρακτήρισαν “βλαχοδήμαρχους”» σημειώνει, σε ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης και προσθέτει: «Ελπίζαμε ότι η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών θα είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να ωριμάσουν πολιτικά και να αντιληφθούν ότι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός κι αξίζει σεβασμού από τους εκπροσώπους της κεντρικής κυβέρνησης.

»Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες και οι ιδεολογικές εμμονές κάποιων θα τους οδηγούσαν να μιλήσουν ξανά με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους αιρετούς εκπροσώπους ενός θεσμού, που στις τοπικές τους κοινωνίες τυγχάνουν τόσο υψηλής αποδοχής».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι ο χαρακτηρισμός «πασάδες στα Γιάννινα» δεν αποτελεί προσβολή για τους αιρετούς, αλλά για τον ίδιο τον υπουργό «που ρίχνει τόσο χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης», επισημαίνοντας ότι η ΚΕΔΕ δεν θα τον ακολουθήσει «σε αυτόν τον θεσμικό κατήφορο», αλλά αντιθέτως συμμετέχει με θέσεις και προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, ο κ. Πατούλης σχολιάζει και τις αιχμές του υπουργού για κομματικές εξαρτήσεις, αναφέροντας:

«Του ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μας αφορούν τα κομματικά χρίσματα στα οποία αναφέρεται, αφού οι δήμαρχοι εκλέγονται με ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ τη σημερινή εκλογική δύναμη δύο και τριών κομμάτων. Αλλού ας αναζητήσει τις κομματικές σκοπιμότητες, στην Αυτοδιοίκηση φοράμε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.

»Δεν θα του δώσουμε επιπλέον “λογαριασμό” για τις επαφές που θα κάνουμε με όλα τα κόμματα, προκειμένου να τα ενημερώσουμε για τις θέσεις της ΚΕΔΕ στο ζήτημα της αλλαγής του “Καλλικράτη”».

Τέλος, όσον αφορά στον σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ λέει στον κ. Σκουρλέτη ότι «είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας κάνει μαθήματα δημοκρατικής συμπεριφοράς. Στην “οικογένεια” της Αυτοδιοίκησης δεν κυκλοφορούν ούτε “μπαχαλάκηδες”, ούτε “κουκουλοφόροι”».

Νέα απάντηση του υπουργού στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και η… ανταπόδοση

Από το υπουργείο Εσωτερικών, η απάντηση του κ. Σκουρλέτη ήταν πιο σύντομη αλλά εξίσου αιχμηρή:

«Ας μη θεωρεί ο κ. Πατούλης ότι οι προσωπικές του απόψεις και ορισμένων ακόμα συνοδοιπόρων του από τη Ν.Δ. εκφράζουν το σύνολο των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης.

»Ας σεβαστεί επιτέλους τη θέση του.

»Όσον αφορά στα περί απαξιωτικών χαρακτηρισμών, του τα επιστρέφουμε ως δικές του, αυθαίρετες ερμηνείες. Ο καθένας απαξιώνει τον ρόλο του ανάλογα με αυτά που υποστηρίζει. Και ο κ. Πατούλης με τις δηλώσεις έχει απαξιώσει πολλαπλώς τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ.

»Τέλος, παρά τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του, φαίνεται να μην εκτιμά την -εύστοχη κατά περίπτωση- λαϊκή ρήση, «η σιωπή είναι χρυσός».

Λίγο αργότερα, ο κ. Γ. Πατούλης, σε μια εξίσου σύντομη κι αιχμηρή ανακοίνωση, σημείωνε:

«Δεσμεύθηκα ότι δεν θα ακολουθήσω τον κ. Σκουρλέτη στο θεσμικό κατήφορο που έχει περιπέσει.

»Παρά τις νέες προσβλητικές προσωπικές του αναφορές σε βάρος μου, θα επιμείνω στην αρχή του δημοκρατικού διαλόγου και της παράθεσης συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων.

»Ο κ. Σκουρλέτης, ως υπουργός Εσωτερικών, σύντομα θα καταλάβει ότι είναι άδικες οι επιθέσεις του απέναντι στους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και θα υποχρεωθεί να παρουσιάσει το επίσημο κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

»Ο κ. Σκουρλέτης ας μας απαντήσει αν υιοθετεί τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Κογκρέσου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

»Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει, παρά τις όποιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ν’ αγωνίζεται για μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

»Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι κουκούλες, κάθε μέρα που περνά, πέφτουν κι αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο αυτών που τις φορούν».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet