WWF Ελλάς για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας
Περιβάλλον

WWF Ελλάς για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Μεγάλη η επικινδυνότητα από την επικείμενη εν πλω καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, σύμφωνα με το WWF Ελλάδος. Το επικίνδυνο φορτίο πρόκειται να μεταφερθεί από τη Συρία σε λιμάνι της Ιταλίας, μέσα σε φορτηγά πλοία και έπειτα να μεταφορτωθεί σε ένα παλιό φορτηγό πλοίο ώστε να καταστραφεί εν πλω.

Το WWF Ελλάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο και γενικότερα, καθώς, η διεθνής κοινότητα επιμένει να υπεκφεύγει των ευθυνών που προκύπτουν από το γεγονός ότι ναι μεν τέτοια όπλα παράγονται και χρησιμοποιούνται, αλλά ασφαλές και διαφανώς διαχειριζόμενο κέντρο καταστροφής τους δεν υπάρχει.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του WWF Ελλάς.

«H μυστικότητα που καλύπτει το ζήτημα της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας έχει δικαιολογημένα προκαλέσει έντονη ανησυχία στις κοινωνίες των κρατών της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ισχνή πληροφόρηση που είναι διαθέσιμη, κυρίως μέσω της κοινής αποστολής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) και του ΟΗΕ, η μεταφόρτωση των χημικών όπλων προέλευσης από τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας. Η μεταφορά στο ιταλικό λιμάνι από τη Συρία θα πραγματοποιηθεί με φορτηγά πλοία. Εκεί, το επικίνδυνο φορτίο θα μεταφορτωθεί στο 36 ετών αμερικανικό φορτηγό Cape Ray, στο οποίο έχει εγκατασταθεί ειδική κινητή μονάδα υδρόλυσης. Με τη διαδικασία της υδρόλυσης, αναμένεται ότι θα επιτευχθεί η εξουδετέρωση περίπου 560 τόνων χημικών πρώτης προτεραιότητας (δηλαδή υψηλής τοξικότητας). Η διαδικασία της εξουδετέρωσης, η οποία δεν περιλαμβάνει απόρριψη στη θάλασσα, θα πραγματοποιηθεί εν πλω, κατά πάσα πιθανότητα σε διεθνή ύδατα και σε θαλάσσια περιοχή η οποία δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Το Cape Ray κατέπλευσε για ανεφοδιασμό στη Ναυτική Βάση Ρότα της Ισπανίας, στις 13 Φεβρουαρίου και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα κατευθυνθεί προς την Ιταλία.

Τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν τη νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία αυτή σε διεθνή ύδατα (ειδικά καθώς στη συμφωνία υπάρχει ρήτρα εμπιστευτικότητας), τις προφυλάξεις για την αποφυγή ατυχήματος (διαρροή, έκρηξη, κ.ά.), την παλαιότητα του φορτηγού πλοίου (το οποίο είναι μονού τοιχώματος) και βέβαια την ακριβή περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση, πιθανώς σε ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα. Σε περίπτωση ατυχήματος, ποιος ρυπαίνων θα πληρώσει, ποιους και πώς; Παρεμπιπτόντως, όμοιας σοβαρότητας είναι και η περίπτωση ατυχήματος από επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου, ταχέως αυξανόμενος κίνδυνος, για τον οποίο πρέπει κάποια στιγμή οι κοινωνίες της Μεσογείου να προβληματιστούν σοβαρά.

Η καταστροφή των χημικών όπλων προφανώς αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα. Εντούτοις, η διεθνής κοινότητα επιμένει να υπεκφεύγει των ευθυνών που προκύπτουν από το γεγονός ότι ναι μεν τέτοια όπλα παράγονται και χρησιμοποιούνται, αλλά ασφαλές και διαφανώς διαχειριζόμενο κέντρο καταστροφής τους δεν υπάρχει.

Το WWF Ελλάς καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να απαιτήσει απόλυτη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία, με βάση σαφείς κανόνες περιβαλλοντικής ασφάλειας, για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Καλεί επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών να ζητήσει επαρκείς εξηγήσεις για την επιλογή διεθνούς θαλάσσιου χώρου που δεν εμπίπτει σε σαφές θεσμικό πλαίσιο περιβαλλοντικής προστασίας, για τη διενέργεια αυτής της διαδικασίας, καθώς από καμία εκ των ανακοινώσεων του OPCW δεν προκύπτει επαρκής εξήγηση για το ότι η θάλασσα αποτελεί μοναδική επιλογή. Τέλος, το WWF Ελλάς θεωρεί πως η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο επιτηρητή της διαδικασίας και εγγυητή της συνεχούς, έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης της κοινωνίας».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet