Υποστηρικτικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SISMA» ο ΣΒΑΠ
Αυτοδιοίκηση

Υποστηρικτικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SISMA» ο ΣΒΑΠ

Υποστηρικτικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «SISMA» ορίστηκε ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ – 21 ΟΤΑ).

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και έξι εταίρους από χώρες της Ε.Ε. και στοχεύει στην χρηματοδότηση έργων ενεργειακής ανακαίνισης δημοσίων κτιρίων με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Ο ρόλος του Συνδέσμου θα είναι συμβουλευτικός και με τη δυνατότητα διάδοσης των σημαντικών συμπερασμάτων στους δήμους – μέλη του.

Το έργο SISMA (Supporting Innovative Schemes in the MED Area) υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεσογειακού Χώρου Interreg MED 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο  Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Ο βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοδοτικών μηχανισμών για τη μόχλευση πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων στα ιδιωτικά κεφάλαια (π.χ. εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών) με στόχο τη χρηματοδότηση κτηριακών έργων του δημόσιου τομέα για την ενεργειακή τους ανακαίνιση.

Η σημαντική έλλειψη χρηματοδότησης των δημόσιων αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, δυσχεραίνει την ενεργειακή ανακαίνιση των δημόσιων κτηρίων. Αυτό το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο για παρεμβάσεις με μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και με μεγάλες περιόδους αποπληρωμής. Απαιτούνται νέες και καινοτόμες μέθοδοι χρηματοδότησης για τη διαχείριση της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων. Μερικά μοντέλα που ήδη χρησιμοποιούνται είναι οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Το έργο στοχεύει στην προώθηση της υιοθέτησης του καινοτόμου αυτού χρηματοδοτικού μηχανισμού (ΣΕΑ) μεταξύ των τοπικών δημόσιων αρχών, στην αύξηση του ποσοστού της ενεργειακής ανακαίνισης των δημόσιων κτηρίων και στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στις χώρες-μέλη που συμμετέχουν σε αυτό.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet