Γ. Πατούλης προς Π. Σκουρλέτη: Σας περιμένουμε στην ΚΕΔΕ να παρουσιάσετε τις θέσεις σας
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης προς Π. Σκουρλέτη: Σας περιμένουμε στην ΚΕΔΕ να παρουσιάσετε τις θέσεις σας

Ανοιχτή πρόσκληση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, προκειμένου να αποδεχθεί το αίτημα της ΚΕΔΕ να παραβρεθεί στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με στόχο να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, από την Τρίπολη, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, με αφορμή τις προωθούμενες κυβερνητικές αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γ. Πατούλης, «η ΚΕΔΕ έχει καλέσει εδώ και καιρό τον υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να παραβρεθεί στο Δ.Σ. της και να ενημερώσει τον Πρώτο Βαθμό, πέρα από την απλή αναλογική, ποιες είναι οι θέσεις του ίδιου και της κυβέρνησης σχετικά με τη Μεταρρύθμιση. Η ΚΕΔΕ, με συγκεκριμένες αποφάσεις που έλαβε στα συνέδριά της, στον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, έχει καταθέσει τις θέσεις της για τη Μεταρρύθμιση, ωστόσο διάλογος δεν μπορεί να γίνει αν το υπουργείο Εσωτερικών δεν καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε καταθέσει».

Ο Γ. Πατούλης επεσήμανε στη συνέχεια ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε εγρήγορση και ενωμένη, χωρίς κομματικές ταυτότητες, λειτουργώντας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ενώ στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου, θα προσδιοριστούν οι τρόποι και οι μορφές των αντιδράσεων της Αυτοδιοίκησης.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «στόχος μας είναι να μπορέσουμε στην  Ελλάδα της κρίσης να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της τοπικής ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας και της επιστροφής των 500 χιλιάδων επιστημόνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Δεν μπορεί η χώρα μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, λόγω της αδυναμίας της κεντρικής εξουσίας να ασκήσει τα καθήκοντά της».

Ο κ. Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που προηγήθηκε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία που έχει προκληθεί στην Αυτοδιοίκηση, λόγω των τεράστιων περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της από την Κυβέρνηση.

«Ζούμε μια απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε: «Οι μόνοι που αύξησαν τους μισθούς τους είναι οι βουλευτές και οι  γενικοί γραμματείς. Γιατί ο ειδικός συνεργάτης του γ.γ. και των υπουργών παίρνει 1.850 και ο δήμαρχος 1.100; Καλούμε τους βουλευτές να αποδεχθούν τη πρότασή μας να πάρουν τον ίδιο μισθό με εκείνο που παίρνει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ελλάδος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε, ακόμη, στην ανάγκη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να ενημερώσει την Αυτοδιοίκηση σχετικά με το κόστος της μεταρρύθμισης κι από ποιους πόρους θα χρηματοδοτηθεί, καθώς ο πρώην υπουργός Ν. Βούτσης είχε αναφέρει ότι η αλλαγή του «Καλλικράτη» απαιτεί 3, 5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την ύφεση, επεσήμανε ότι για αυτή δε φταίει το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση, το οποίο έχει γίνει για την κυβέρνηση «σημαία» της μεταρρύθμισης, αλλά το γεγονός ότι «αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς».

Ο κ. Γ. Πατούλης έθεσε και άλλα ζητήματα, όπως το θέμα των συμβασιούχων, οι δασικοί χάρτες και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων ο «νόμος Σπίρτζη», που αφορά στη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Δ. Καμπόσος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του υπογράμμισε ότι «οι κινήσεις της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής είναι εκ του πονηρού» και στόχο τους έχουν «να αποδυναμώσουν το Πρώτο Βαθμό».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η κεντρική διοίκηση έχει οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό την Αυτοδιοίκηση. Ως παράδειγμα ανέφερε τις χρηματοδοτήσεις στον Δήμο του, όπου η μείωση των ΚΑΠ σε σχέση με τη περίοδο πριν από το 2010 έχει εκτιναχθεί στο 92%.

Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συμμετέχουν ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρης, ο κ. Δ. Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο κ. Γ. Τσιάμης, μέλος της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και ο κ. Ν. Σακούτης, εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας παράταξης Συντονισμός Αιρετών.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet