Η Ρ. Δούρου σε συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia
Περιφέρεια Αττικής

Η Ρ. Δούρου σε συνέντευξη Τύπου για το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia

Χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα (Festival della Filosofia in Magna Grecia), που πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, πραγματοποίησε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Είναι η τρίτη χρονιά που διεξάγεται στη χώρα μας το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας (20 – 26 Μαρτίου), με τη συμμετοχή 700 Ιταλών μαθητών και των καθηγητών τους. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η μύηση των εφήβων στη φιλοσοφία μέσα από βιωματικές δράσεις. «Η φιλοσοφία, οι αξίες του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σωκράτη δεν είναι “περιττή πολυτέλεια”. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης Δημοκρατίας, της κρίσης Ηθικής, που βιώνουμε σήμερα. Είναι τα συστατικά στοιχεία για κοινωνίες πολιτών και όχι απλά καταναλωτών. Είναι η σανίδα σωτηρίας για το σήμερα και το αύριο. Είναι το χρέος μας απέναντι κυρίως στους νέους ανθρώπους», τόνισε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης.

Ακολουθούν σημεία από την παρέμβαση της περιφερειάρχη:

Αν δεν υπήρχε το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας Magna Grecia, θα έπρεπε να το εφεύρουμε. Και μάλιστα επειγόντως, ειδικά σήμερα που βάλλονται οι αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της Ανοχής, είτε πρόκειται για το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο είτε για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Γιατί επείγει σήμερα να υψώσουμε τα τείχη της Φιλοσοφίας και της Γνώσης απέναντι στα τείχη της άγνοιας, της αδιαλλαξίας και των κάθε είδους φονταμενταλισμών. Φονταμενταλισμών που απεχθάνονται τη διδασκαλία της Φιλοσοφίας. Του αντίδοτου στη βαρβαρότητα. Της έκφρασης του ανθρωπισμού.

Και είναι πολύ επίκαιρη η απάντηση του Αριστοτέλη, όπως τη μετέφερε στην ομιλία του, εδώ στην Αθήνα, πριν από δύο χρόνια ο καθηγητής, Nuccio Ordine, στην ερώτηση «σε τι χρησιμεύει η φιλοσοφία;». Έλεγε λοιπόν ο Αριστοτέλης στο έργο του «Μετά τα φυσικά» και μας θύμισε πρόσφατα ο Ordine, ότι η φιλοσοφία «δεν χρησιμεύει» διότι δεν «κάνει εκδούλευση», διότι δεν είναι στην υπηρεσία κανενός, διότι είναι μια επιστήμη αυθύπαρκτη που διδάσκει το δρόμο προς την ελευθερία: ακριβώς όπως ένας ελεύθερος άνθρωπος «υπάρχει για τον εαυτό του και όχι για κάποιον άλλον». 

Αυτόν ακριβώς το δρόμο της ελευθερίας, το δρόμο των ελεύθερων ανθρώπων, το δρόμο της γνώσης αλλά και της αυτογνωσίας, θα περπατήσουν και φέτος οι Ιταλοί μαθητές, στην Αττική, στην Επίδαυρο, στους Δελφούς.

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την προσπάθεια αυτή, όπως στηρίζει κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τον Πολιτισμό, τη Γνώση ως συστατικά στοιχεία μιας συλλογικής πρότασης για το κοινό μας αύριο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet