Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό
Αυτοδιοίκηση

Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

»Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, παρά το ότι αποτελεί πηγή ζωής και προστασίας για τον άνθρωπο και την υγεία του, βρίσκεται σήμερα ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη μας, που απειλείται αφενός από λειψυδρία και αφετέρου από την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Σήμερα, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν χωρίς ασφαλή παροχή νερού και που περνούν ατέλειωτες ώρες αναμονής ή πεζοπορίας σε απομακρυσμένες πηγές, για να προμηθευτούν το πολύτιμο αυτό αγαθό, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία τους από τη χρήση μολυσμένου νερού.

»Στην προστασία αυτού του αγαθού από την αλόγιστη χρήση είναι αφιερωμένο το φετινό κεντρικό μήνυμα που έχει επιλεγεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (UN Water): “Γιατί να σπαταλάμε νερό;”.

»Στη χώρα μας το νερό είναι παντού, κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην το προσέχουμε και να το θεωρούμε εντελώς δεδομένο. Έτσι, δείχνουμε να μην κατανοούμε πλήρως τη σημασία του.  Για τον λόγο αυτό αξίζει να αφυπνισθούμε και να ακολουθήσουμε και εμείς το μήνυμα του ΟΗΕ, να μην σπαταλάμε το ζωογόνο νερό αλόγιστα και να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές μας, ώστε το πολύτιμο αυτό αγαθό να συνεχίσει να ρέει στη χώρα μας, να συνεχίσει να ρέει στα βουνά, τα δάση και τις πεδιάδες της πατρίδας μας διαφυλάσσοντας στο έπακρο τη σταθερότητα του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων που το αποτελούν».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet