Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στην Αγ. Παρασκευή
Κοινωνία

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στην Αγ. Παρασκευή

Επιτυχία σημείωσε η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση – αφιέρωμα στην Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, που διοργάνωσε την Τετάρτη 22 Μαρτίου ο Δήμος Αγίας Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του δημάρχου, Γιάννη Σταθόπουλου. Στη συνέχεια μίλησε ο υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας  ΕΚΠΑ και Διευθυντής Επικοινωνίας της ΕΡΤ, Παναγιώτης Τσολιάς, για τον Ριζοσπαστικό Νεοελληνικό Διαφωτισμό και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην πολιτική αφύπνιση των υπόδουλων Ελλήνων, με κορύφωση τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821.

Ο ομιλητής ανέλυσε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ριζοσπαστισμού στον Ευρωπαϊκό και τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό και τις διαφοροποιήσεις του από τον «ακαδημαϊκό» Διαφωτισμό. Αναφέρθηκε τόσο στους κύριους εκπροσώπους του, όπως ο Ρήγας και ο Κοραής, όσο και στους πιο «αγνώστους», όπως ο Χριστόδουλος Παμπλέκης, ο Αθανάσιος ψαλίδας, ο Θεόφιλος Καΐρης κ.ά. Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στους ανώνυμους συγγραφείς των επαναστατικών φυλλαδίων της περιόδου 1789-1820, μέσα από τα οποία εκφράστηκαν με τον πιο εναργή τρόπο οι διαφωτιστικές επαναστατικές αξίες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια εμπνευσμένα από τους αγώνες και την αγάπη για την Πατρίδα, τα οποία ερμήνευσε με την εξαιρετική φωνή της η Αμαλία Τάτση και έπαιξε στο  πιάνο ο Ανδρέας Ρεντούλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γερ. Βλάχος, οι δημ. σύμβουλοι, Κ. Χατζηανδρέου, πρ. αντιδήμαρχος και Δημ. Κονταξής, ο πρ. δημ. σύμβουλος, Σπ. Παπασπύρος και ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αι Γιάννη, Π. Βαβουγιός, με πολλά μάλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet