Τιμητική βραδιά για τον Β. Βασιλικό από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης
Πολιτισμός

Τιμητική βραδιά για τον Β. Βασιλικό από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης

Τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό με το πλούσιο έργο (μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα, και ποίηση) και τη μεγάλη προσφορά στη δημοκρατία με το μυθιστόρημα – ντοκουμέντο «Ζ» τιμά τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης (Χρ. Σμύρνης & Ρ. Φεραίου), η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης.

Στην ειδική εκδήλωση απόδοσης φόρου – τιμής στον Βασίλη Βασιλικό, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο συγγραφέας θα αναφερθεί στο «Ζ», που ενέπνευσε τον Ινδό σκηνοθέτη Dibakar Benerjee για τη δημιουργία της ταινίας «Σαγκάη» (2012).

Η ταινία θα προβληθεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Γρηγόρη Λαμπράκη» και σε συνδιοργάνωση με το ΝΠΔΔ ΠΕΑΠ του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τη βραδιά θα χαιρετίσει ο γιος του αείμνηστου βουλευτή – αγωνιστή της ειρήνης κ. Γρηγόρης Λαμπράκης.

Το «Ζ»

Το μυθιστόρημα – ντοκουμέντο «Ζ» αποτελεί βιβλίο – σύμβολο στα χρόνια της δικτατορίας, ένα μυθιστόρημα – σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία. Γραμμένο εν θερμώ από τον συγγραφέα σχεδόν παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και της δίκης που συντάραξε την Ελλάδα, το «Ζ» εκδόθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του 1960. «Λογοτεχνικό ρεπορτάζ» ή «φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος» για τον ίδιο τον Βασίλη Βασιλικό, το «Ζ» κινείται στα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας με το συγγραφέα να ενορχηστρώνει τα επίσημα ντοκουμέντα της υπόθεσης Λαμπράκη.

Ο Βασίλης Βασιλικός εξηγεί: «Είναι κάτι ανάλογο με τον χαρακτηρισμό – μη μυθιστορηματικό μυθιστόρημα – “non fiction novel” που λανσάρισε στο “Εν Ψυχρώ” ο Τρούμαν Καπότε. Σημαίνει, με άλλα λόγια, μια περίπτωση, που θα ήταν, κάτω από άλλες περιστάσεις, φανταστική ή μυθιστορηματική, αλλά συμβαίνει να ΄ναι εκατό τα εκατό πραγματική και μη μυθιστορηματική. Δηλαδή το “Ζ” υπακούει στους νόμους ενός έργου φαντασίας, έχει δική του νομοτέλεια, αυτόνομη, μόνο που τυχαίνει όλα αυτά να μην είναι διόλου φανταστικά, αλλά μια πιστή και υπεύθυνη αντιγραφή της πραγματικότητας».

Η ταινία «Σαγκάη»

Μια ιστορία πολιτικής διαφθοράς σε μια φανταστική πόλη στη σύγχρονη Ινδία, που για την Ελλάδα αποτελεί καταγεγραμμένη ιστορία, την ιστορία της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ένας γιατρός – πολιτικός ακτιβιστής παρασύρεται από τρίκυκλο στον προαύλιο χώρο της προγραμματισμένης ομιλίας του. Ένας αδέκαστος και επίμονος εισαγγελέας αναλαμβάνει να ξετυλίξει το νήμα ενός εμφανούς σχεδίου δολοφονίας.

Σκηνοθεσία: Dibakar Banerjee

Παίζουν: Abhay Deol, Emraan Hashmi, Kalki Koechlin, Prosenjit Chatterjee, κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet