Φόρος τιμής στον Βασίλη Βασιλικό από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης
Πολιτισμός

Φόρος τιμής στον Βασίλη Βασιλικό από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό με το πλούσιο έργο (μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, θεατρικά έργα, και ποίηση) και τη μεγάλη προσφορά του στη δημοκρατία με το μυθιστόρημα – ντοκουμέντο «Ζ» τίμησε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης, σε εκδήλωση – προβολή κινηματογραφικής παραγωγής, την οποία διοργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης υπό την αιγίδα του Δήμου.

Για λογαριασμό του συγγραφέα το τιμητικό γλυπτό παρέλαβε ο Γρηγόρης Λαμπράκης γιος του αείμνηστου Γρηγόρη Λαμπράκη που δολοφονήθηκε στις 22 Μαΐου 1963, λόγω αδιαθεσίας του Βασίλη Βασιλικού μερικές ώρες πριν την προγραμματισμένη εκδήλωση. Το γλυπτό απεικονίζει δύο ανθρωπόμορφες φιγούρες σε ενότητα, υποδηλώνοντας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, «την τιμή που απέδωσαν οι δύο δημοτικές κοινότητες του Δήμου, Λυκόβρυση και Πεύκη, στην προσφορά του μεγάλου συγγραφέα».

Ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, επεσήμανε σχετικά: «Το μυθιστόρημα – ντοκουμέντο “Ζ” αποτελεί βιβλίο – σύμβολο στα χρόνια της δικτατορίας, ένα μυθιστόρημα – σταθμό στην ελληνική λογοτεχνία που ενέπνευσε τον Ινδό σκηνοθέτη Dibakar Benerjee για τη δημιουργία της κινηματογραφικής παραγωγής “Σαγκάη” (2012) την οποία και παρακολουθήσαμε. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό για τη μεγάλη συνεισφορά του στην υπόθεση διαλεύκανσης της δολοφονίας Λαμπράκη με ένα βιβλίο “λογοτεχνικό ρεπορτάζ” ή “φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος” που κινείται στα όρια μεταξύ λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας με τον συγγραφέα να ενορχηστρώνει τα επίσημα ντοκουμέντα της υπόθεσης Λαμπράκη. Η συνεισφορά του Βασίλη Βασιλικού στην ανάπτυξη εν γένει του πολιτισμού και τα γράμματα στη χώρα είναι ιδιαίτερα σημαντική έχοντας διαπαιδαγωγήσει με το έργο του γενιές Ελλήνων και έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα για την προάσπιση αξιών και ιδεών που συνθέτουν την υγιή πορεία ωρίμανσης των κοινωνιών. Θερμό ευχαριστώ».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet