Γ. Πατούλης: «Εθνική υπόθεση» η αλλαγή του «Καλλικράτη» κ. Μαγιάκη
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: «Εθνική υπόθεση» η αλλαγή του «Καλλικράτη» κ. Μαγιάκη

«Εθνική υπόθεση» χαρακτηρίζει την αλλαγή του «Καλλικράτη» ο Δήμος Αμαρουσίου απαντώντας σε άρθρο του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, Λευτέρη Μαγιάκη, αναφορικά με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Χαρακτηρίζοντας τις απόψεις του κ. Λ. Μαγιάκη «αόριστες και γενικόλογες» η διοίκηση του Δήμου τονίζει ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής «δεν υπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους».

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

«Εθνική υπόθεση» η αλλαγή του «Καλλικράτη»

Με αφορμή το άρθρο που δημοσίευσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Αμαρουσίου Λ. Μαγιάκης, στο οποίο αναφέρεται στις θέσεις που διατυπώνει η ΚΕΔΕ στο ζήτημα της αλλαγής του «Καλλικράτη», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, έχει δημόσια τοποθετηθεί, υποστηρίζοντας ότι η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση. Είναι ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας. Στο εγχείρημα αυτό δεν χωρούν πειραματισμοί και εμμονές. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα «να παίξει» στα ζάρια το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών. Η εμμονή στη θέσπιση της απλής αναλογικής δεν υπηρετεί τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους, αλλά ιδεολογικές προκαταλήψεις. Θεωρεί ο κ. Μαγιάκης ότι παράταιρες συμμαχίες «τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», αν εφαρμοστούν και στους Δήμους, θα πάνε την Αυτοδιοίκηση μπροστά;

Πιστεύει έστω κι ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα ότι το πρόβλημα των Δήμων είναι η απλή αναλογική, το σύστημα ανάδειξης των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων; Αυτή η εμμονή είναι ιδεοληψία. Όσοι αναγάγουν σε κυρίαρχο ζήτημα την απλή αναλογική, ουσιαστικά αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα του θεσμού μας. Για μας είναι ξεκάθαρο ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για να λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι μας. Δεν είναι κυρίαρχο ζήτημα η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Η έλλειψη χρημάτων, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη προσωπικού είναι τα μεγάλα προβλήματα, όχι η απλή αναλογική. Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν μπορεί να υπάρξει. Για τους πολίτες σημασία έχει να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν έργα, να χτίζουν και να συντηρούν σχολεία, να λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί, να συντηρούν τα πάρκα και τις παιδικές τους χαρές. Να εκτελούν αντιπλημμυρικά έργα. Να μπορούν να λειτουργούν τις κοινωνικές τους δομές, οι οποίες κλείνουν από την έλλειψη χρηματοδότησης.

Στις γενικόλογες και αόριστες θέσεις που διατυπώνει ο κ. Μαγιάκης όσον αφορά την αλλαγή του «Καλλικράτη», η ΚΕΔΕ διατυπώνει πολύ ξεκάθαρες θέσεις. Θέτει 10 «κόκκινες γραμμές» στον διάλογο που θα διενεργηθεί, στις οποίες δηλώνει ανυποχώρητη. Ως ΚΕΔΕ:

  1. Απαιτούμε η κυβέρνηση να μας παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της.
  2. Ζητούμε να προχωρήσει η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του κράτους. Η επαναοριοθέτηση των αρμοδιοτήτων πρέπει να υπηρετεί τον στόχο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.
  3. Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου.
  4. Απαιτούμε τη θέσπιση πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών.
  5. Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τα 5 στα 4 χρόνια.
  6. Είμαστε αντίθετοι στον διορισμό εκτελεστικών γραμματέων – επιτρόπων από την κεντρική κυβέρνηση.
  7. Απαιτούμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές: Φορολογική αποκέντρωση. Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Αποκατάσταση των ΚΑΠ. Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2 δισ. Απόδοση πόρων του Πράσινου Ταμείου για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
  8. Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
  9. Ζητάμε να υιοθετηθεί μια σύγχρονη πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό της Αυτοδιοίκησης.
  10. Διεκδικούμε τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στις αόριστες και γενικόλογες απόψεις που κατά καιρούς διατυπώνει ο κ. Μαγιάκης απαντούμε με ξεκάθαρες θέσεις.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet