Μήνυμα δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Πολιτισμός

Μήνυμα δημάρχου Λυκόβρυσης – Πεύκης για την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου την Κυριακή 2 Απριλίου και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να τη γιορτάσουν με τον καλύτερο τρόπο: ξεκινώντας την ανάγνωση ενός νέου βιβλίου.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης: «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη έχεις όλα όσα χρειάζονται, έλεγε ο Κικέρων. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά του Δήμου μας. Καλή διατροφή, καλή ποιότητα ζωής και αρκετό δημιουργικό παιχνίδι, αλλά και μαγικοί προορισμοί στη γνώση, το  γέλιο και τη φαντασία με συντροφιά ένα παιδικό βιβλίο. Αυτή την Κυριακή ξαναχτίζουμε τη σχέση των παιδιών του Δήμου μας με το βιβλίο σε πνεύμα ταξιδιάρικης ψυχικής δραστηριότητας».

Σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΚΟΙΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σημειώνεται: «Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους και αναπαριστούν στο μυαλό τους το σκηνικό της αφήγησης του παιδικού βιβλίου προσπαθώντας να τοποθετήσουν τους ήρωες μέσα σε αυτό. Παρομοιώσεις, μεταφορές, εν γένει σχήματα λόγου και συμβολισμοί βοηθούν το παιδί να κατανοήσει σύνθετα θέματα όπως η οικογένεια, ο αποχωρισμός, η φιλία και ο θάνατος. Τα παραμύθια λειτουργούν καταπραϋντικά στις ανησυχίες και τα άγχη της παιδικής ψυχής και συμβάλλουν σημαντικά στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς ταυτίζεται με τους ήρωες και βιώνει τις συναισθηματικές τους καταστάσεις, χαρά, αγωνία, απογοήτευση, λύτρωση, διαδικασία που βοηθάει το παιδί να ονοματίσει τα συναισθήματά του και να φτάσει στη διαδικασία της συναισθηματικής αυτορύθμισης, απαραίτητη για την ομαλή ψυχική του ανάπτυξη και ωρίμανση. Παράλληλα, τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν καθώς μέσα από αυτά διδάσκονται αποδεκτές και μη συμπεριφορές, δημιουργούν πρότυπα προς μίμηση, μαθαίνουν την ύπαρξη του καλού και του κακού, του δίκαιου και του άδικου, της τιμωρίας και της επιβράβευσης».

Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΚΟΙΠΑΠ προτρέπει αυτή την Κυριακή να τη γιορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο: «παρέα με ένα βιβλίο… διαβάζοντας ένα παραμύθι στα μικρά μας!».

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966, από την ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα), την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet