Απολογισμός έργου Δ.Σ. Συλλόγου Κατοίκων Πολυδρόσου
Κοινωνία

Απολογισμός έργου Δ.Σ. Συλλόγου Κατοίκων Πολυδρόσου

Γενική συνέλευση του Συλλόγου Κατοίκων Πολυδρόσου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε απολογισμός έργου του Συλλόγου για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2017 και προγραμματισμός δράσεων για το 2017.

Οι βασικοί σκοποί του Συλλόγου σύμφωνα με το καταστατικό του είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων (πολεοδομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών) που ανακύπτουν στην περιοχή, το Πολύδροσο, και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντός του. Όπως ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δήμου, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και οι δράσεις του είχαν, όπως όλα τα χρόνια της δράσης του, και κατά  την προηγούμενη χρονιά ως αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των ανωτέρων σκοπών.

Το πρώτο μέλημα του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου ήταν, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τους κατοίκους του Πολυδρόσου, τη σχολική κοινότητα της περιοχής, τις αρμόδιες δημοτικές Αρχές και τους Συλλόγους των γειτονικών περιοχών με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας. Προς τον σκοπό αυτό επεδίωξε και κατάφερε να ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του μέσω της ηλεκτρονικής λίστας που έχει δημιουργηθεί, ενώ επιπλέον αμέσως μετά την εκλογή του απέστειλε επιστολή – πρόσκληση συνεργασίας προς τους διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Πολυδρόσου, καθώς και προς τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου στους οποίους ανήκει διοικητικά το Πολύδροσο.

Το Δ.Σ. απέστειλε, όπως τονίστηκε στη Γ.Σ. συνολικά 40 έγγραφα τον περασμένο χρόνο στους όμορους Δήμους, στη ΔΕΕΑΠ, ΥΠΕΚΑ, ΕΥΔΑΠ και λοιπούς φορείς για διάφορες υποθέσεις που χειριζόμαστε.

Ενδεικτικά το Δ.Σ. ενημερώνει για κάποιες υποθέσεις:

  • «Συμμετείχαμε στα Δημοτικά Συμβούλια Αμαρουσίου και Χαλανδρίου όταν απαιτήθηκε και σε όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αμαρουσίου.
  • »Στις 4 Απριλίου 2016 συμμετείχαμε στη συνάντηση 4 συλλόγων για τα θέματα του Ανατολικού Αμαρουσίου. Οι περιβαλλοντικοί Σύλλογοι Νέο Μαρούσι-Παραδείσου-Πολυδρόσου και Ρεματιάς συζητήσαμε για τις κυκλοφοριακές και πολεοδομικές συνθήκες μετά τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς τον Οκτώβριο του 2014 και το υπό κατασκευή έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης & ποδηλατοδρόμου στον Παράδεισο και το Πολύδροσο.
  • »Συμμετείχαμε σε όλες τις συσκέψεις και τα Δ.Σ. του Δήμου Αμαρουσίου για το έργο Βιοκλιματικής Αναβάθμισης Γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω Δημιουργίας Διαδρομής Πεζών – Ποδηλάτων
  • »Ο Σύλλογος προσέφυγε μαζί με 59 άλλους κατοίκους ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της αδειοδότησης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε στην οικοδομή της οδού Φραγκοκλησιάς 70. Η δικηγόρος και γραμματέας του Συλλόγου κ. Χρυσούλα Καρατζή κατέθεσε στο Σ.τ.Ε. Αίτηση Ακύρωσης που αφορά στην κεραία , με δικάσιμο στις  17/5/2017.
  • »Συνάντηση του δημάρχου Αμαρουσίου, Γ. Πατούλη, με τους τοπικούς συλλόγους Πολυδρόσου και Παραδείσου για το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης των γειτονιών μέσω της δημιουργίας διαδρομής πεζών και ποδηλάτων – (6/9/2016)
  • »Κατασκευάστηκε από τον Δήμο με παρέμβαση του Συλλόγου πεζοδρόμιο επί της οδού Φραγκοκλησιάς (από το ύψος της οδού Σάμου μέχρι τη Λεωφόρο Αμαρουσίου Χαλανδρίου) σε μήκος 400 μέτρων για την ασφαλή μετακίνηση των πεζών
  • »Παρέμβαση 5 Συλλόγων του Αμαρουσίου για τη ΣΜΠΕ του Mall. Οι σύλλογοι του Παραδείσου, Πολυδρόσου, Νέου Αμαρουσίου, Εργατικών Πολυκατοικιών και Στούντιο Α με κοινό έγγραφο τους παρέβησαν προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την Περιοχή του πρώην Ολυμπιακού Χωριού Τύπου – Τμήμα Π.Ε. 6 και 17 του ΓΠΣ Δήμου Αμαρουσίου Αττικής». 
  • »Μαζί με 6 συλλόγους του Αμαρουσίου, εκδηλώσαμε την απόλυτη συμπαράσταση του Συλλόγου προς τους 5 δημότες, για τις ενέργειες τους σχετικά με το ΧΕΥ Νερατζιώτισσας και την απόδοσή του σε κοινή χρήση».
Προγραμματισμός ενεργειών και δράσεων για το 2017

Αναφορικά με τον προγραμματισμό δράσεων για το έτος 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ανακοίνωσε ότι:

  • «Να προχωρήσει, η διάνοιξη των παραδρόμων της Αττικής Οδού προκειμένου να απαλλαγεί η οικιστική περιοχή από την υπερτοπική κυκλοφορία -και μάλιστα με υψηλές ταχύτητες- τη ρύπανση και τον θόρυβο. Από προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες σε συνεργασία με την κατασκευαστική εταιρεία της Αττικής Οδού αφ ενός δεν κάλυψαν κανένα τμήμα της στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου αφ΄ ετέρου οι παράδρομοι αυτής Κων/νου Καραμανλή  από το ύψος της Αμαρουσίου Χαλανδρίου δεν καταλήγουν στη Λεωφόρο  Πεντέλης. Η παράλειψη αυτή έχει ως  αποτέλεσμα όλη η πέριξ οικιστική περιοχή να επιβαρύνεται από δυσανάλογα μεγάλη διαμπερή κυκλοφορία η οποία έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση μετά τη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς , χωρίς να έχει προηγηθεί κυκλοφοριακή μελέτη.
  • »Η ρύθμιση της κυκλοφορίας γενικά με μελέτη βιώσιμης κινητικότητας για το σύνολο της πόλης και ειδικότερα στη διανοιγμένη οδό Φραγκοκλησιάς, που εξυπηρετεί υπερτοπική  κυκλοφορία αντί των προαναφερθέντων Παράδρομων της Αττικής Οδού, η οπαία αυξάνει τον κατακερματισμό του οικιστικό ιστού αμιγούς κατοικίας των πολεοδομικών γειτονιών Παραδείσου & Πολύδροσου.  Η  λειτουργίας της οποίας επιβαρύνει καθοριστικά το περιβάλλον τους τελευταίους 28 μήνες  και την οδική ασφάλεια των κατοίκων αφού καθημερινά τη διασχίζουν αμφίδρομα περί τα 20.000 οχήματα/24ωρο ως «κανάλι» επικοινωνίας μεταξύ των Λεωφόρων Κηφισίας και Πεντέλης.
  • »Η Εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης υποστήριξης του έργου της «Βιοκλιματικής Αναβάθμισης Γειτονιών του Δήμου Αμαρουσίου μέσω Δημιουργίας Διαδρομής Πεζών – Ποδηλάτων» στις περιοχές του Αγίου Θωμά, Παραδείσου, Πολυδρόσου επί κυρίων οδών όπως η Αμαρυσίας – Αρτέμιδος, Παραδείσου, Φραγκοκλησιάς.  Για το εν λόγω έργο δεν εκπονήθηκε ποτέ, παρά το γεγονός του ότι η κατασκευή ποδηλατοδρόμων προκαλεί ιδιαίτερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στις περιοχές που αφορά, για τον απλούστατο λόγο κατά τον οποίο το μειονέκτημα της προσπέλασης των οχημάτων στην περιοχή- γειτονιά μέσω  της μεγαλύτερος διαδρομής,  αυξάνει  την εν γένει οικιστική επιβάρυνση (ηχορύπανση, ψυχική φόρτιση, ψυχολογικά ένταση κ.λπ.). Η κυκλοφοριακή κατάσταση που θα επικρατήσει στις επηρεαζόμενες περιοχές  μετά την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους κατοίκους και το περιβάλλον.
  • »Η πρόβλεψη ενιαίας σχεδίασης για επίτευξη οικονομίας κλίμακας των αποσπασματικά κατασκευαζομένων αγωγών ομβρίων από τον Δήμο Αμαρουσίου σε τμήμα περιοχής περίπου 400 στρεμμάτων του Πολυδρόσου που ανήκει διοικητικά στον δήμο στα πλαίσια της εκτέλεσης του έργου με τίτλο  «Αντιπλημμυρικά έργα περιοχής Πολύδροσου». Το Πολύδροσο (Αμαρουσίου και Χαλανδρίου), όπως και ο γειτονικός Παράδεισος Αμαρουσίου έκτασης περίπου 2.300 στρεμμάτων που ταλαιπωρούνται από τη διαχρονική έλλειψη δικτύου απορροής ομβρίων και τις συνέπειες της έλλειψής του, θα έπρεπε να είναι ο κύριος και ο ενιαίος στόχος των Δήμων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου για θωράκιση έναντι των ομβρίων υπό τον συντονισμό της ΔΕΕΑΠ. Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί εκβολή μέρους αυτών των ομβρίων στο Ρέμα Χαλανδρίου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αμαρουσίου, για την εκβολή του συλλεκτήρα της οδού Ροδοδάφνης.
  • »H διαμόρφωση χώρου 9 στρεμμάτων στην Αττική οδό.
  • »H επισκευή γηπέδων μπάσκετ Τριφυλλιακού και Ροδοδάφνης.
  • »H ανάπλαση παιδικής χαράς πεζοδρόμου Κορυτσάς.
  • »H εγκατάσταση υπαιθρίου γυμναστηρίου στο πάρκο του Τριφυλλιακού.
  • »H κατασκευή – σύνδεση ποδηλατόδρομου επί της οδού Φραγκοκκλησιάς στο τμήμα μεταξύ Ευζώνων και Κορυτσάς».
Οικονομικά στοιχεία 2016

Τα έσοδα του Συλλόγου από την προηγούμενη περίοδο δραστηριοποίησης του (01-01-2016-31/12/2016) ήταν, όπως επισημάνθηκε κατά τη Γ.Σ., της  τάξης των 300 ευρώ εκ των οποίων τα 250 ευρώ προέρχονταν από συνδρομές/εγγραφές μελών του Συλλόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σημειώνει ότι «ο Σύλλογος έχει μία 14ετή δράση και παρουσία στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι και έχει ανάγκη όλα τα μέλη να σταθούν δίπλα του. Έχουμε κάνει μικρά, αλλά σημαντικά βήματα».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet