Δήμος Αγ. Παρασκευής – «Da Vinci»… σημειώσατε 2
Επιχειρήσεις – Αγορά

Δήμος Αγ. Παρασκευής – «Da Vinci»… σημειώσατε 2

«Τζάμπα» πήγαν οι πολύωρες συζητήσεις – αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής σχετικά με την άδεια του καταστήματος «Da Vinci», καθώς και η απόφαση υπ’ αρ. 16/2017 του Σώματος για την ανάκλησή της.

Η επιχείρηση που διαχειρίζεται το κατάστημα, «Σαμουρέλης Λάμπρος & Σία ΕΠΕ», όπως ήταν φυσικό, προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της παραπάνω απόφασης, στις 20/2/2017 και δικαιώθηκε με τη με αρ. πρωτ. 23038/8401 απόφαση, της 2/4/2017.

Βέβαια, ο Δήμος έχει περιθώριο να προσφύγει κατά της συγκεκριμένης απόφασης στην Επιτροπή του άρθρου 152 του ν.3463/2006, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτό που είχε προβλέψει ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Σωτήρης Ησαΐας, στην επίμαχη συνεδρίαση όπου αποφασίστηκε η ανάκληση της άδειας του «Da Vinci», ότι δηλαδή η διοίκηση θα βάλει τον Δήμο σε δικαστικές περιπέτειες, επιβαρύνοντας τον δημότη και τον Έλληνα φορολογούμενο, αποδεικνύεται προφητικό.

Το σκεπτικό της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

[…]Επειδή, κατόπιν όλων των προαναφερθέντων, δεν προκύπτει ειδικώς, σαφώς και επαρκώς νόμιμος λόγος ανάκλησης της ευμενούς και καθόλα νόμιμης κατά τον χρόνο έκδοσης διοικητικής πράξης της χορηγηθείσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (κατόπιν της σχετικής προέγκρισης, η οποία χάνει την αυτοτέλεια και την αυθυπαρξία της), εφόσον α) η αναμενόμενη κατά τον τιθέμενο όρο απόφαση του Δικαστηρίου απέρριψε την αγωγή του Δήμου, ώστε να πραγματωθεί αυτός, και β) δεν υφίσταται εν τοις πράγμασι απόφαση αρμοδίου δικαστηρίου, η οποία να αναγνωρίζει τις απόψεις και τα αιτήματα του διαδίκου Δήμου εις βάρος της αντιδίκου εταιρείας, λαμβανομένου δε υπόψη ότι η άδεια ίδρυσης και  λειτουργίας εκδίδεται επ’ αόριστον, δεν επαρκεί προς τούτο η συμπερασματική και αποσπασματική εξαγωγή συμπερασμάτων από το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων, ως επικαλείται η προσβαλλόμενη, όταν από το υπόλοιπο εν γένει περιεχόμενο αυτών, καθώς και από το διατακτικό τους, προκύπτουν αντίθετα αποτελέσματα.

Για τους λόγους αυτούς

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Αποδεχόμαστε την από 20-2-2017 προσφυγή της εταιρείας με την επωνυμία «Σαμουρέλης Λάμπρος & Σία Ε.Π.Ε.», όπως νομίμως εκπροσωπείται, εις βάρος της υπ’ αρ. 16/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής ως νόμω βάσιμη για τους λόγους που αναφέρονται στο ανωτέρω σκεπτικό.

Ακυρώνουμε την υπ’ αρ. 16/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής για τους λόγους που αναφέρονται στο ανωτέρω σκεπτικό.

Η επόμενη μέρα…

Αναμφίβολα, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -εφόσον δεν αναιρεθεί σε άλλο επίπεδο- συνιστά πολιτική ήττα για τη διοίκηση του δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, η οποία είχε «σηκώσει ψηλά» το όλο θέμα. Επίσης, είναι σίγουρο ότι η μειοψηφία θα εκμεταλλευθεί το γεγονός, για να πλήξει πολιτικά τον ίδιο τον δήμαρχο. Ακόμη και οι παρατάξεις που ψήφισαν θετικά στην ανάκληση της άδειας του «Da Vinci» είναι βέβαιο ότι θα χρεώσουν στη δημοτική Αρχή ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά στη «θωράκιση» της απόφασης που έλαβε, γεγονός που πλέον ισχυροποιεί την πλευρά του επιχειρηματία.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος η προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152, αλλά και η έναρξη ενός νέου κύκλου νομικής – δικαστικής διερεύνησης του θέματος, έως ότου -κάποια στιγμή- δοθεί οριστική λύση.

Απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, το εν λόγω ζήτημα μάλλον θα αποτελέσει αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης και στις εκλογές του 2019…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet