Πολύπλευρη παρουσία του Δήμου Βριλησσίων στην Οικογιορτή του Βριλησσού
Ποιότητα Ζωής

Πολύπλευρη παρουσία του Δήμου Βριλησσίων στην Οικογιορτή του Βριλησσού

Δυναμικό «παρών», με ενεργή στήριξη, έδωσε και φέτος ο Δήμος Βριλησσίων, μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) και της αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, στη μεγάλη «Οικογιορτή Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού» του Βριλησσού, η οποία πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά με συλλογικότητες της περιοχής που έχουν αναπτύξει δομές στον εθελοντισμό, την αλληλέγγυα-συνεργατική οικονομία και την οικολογία.

Στη γιορτή έλαβαν μέρος, χειροτέχνες, παραγωγοί, μουσικοί και πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε διαδραστικά εργαστήρια, μουσικές παραστάσεις, ζωγραφική, παραμύθια και πολλές εκπλήξεις. Επίσης, συμμετείχαν φορείς, σχολεία και σύλλογοι της πόλης, με κατασκευές τους σε λαμπάδες κ.ά., για να συγκεντρώσουν χρήματα για την αγορά κρέατος και λαδιού για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων, ο ΟΚΠΑ παρουσίασε για πρώτη φορά την εθελοντική Ομάδα Προφορικής Ιστορίας, η οποία θα καταγράψει τις μνήμες της πόλης μέσα από προφορικές αφηγήσεις παλαιών Βριλησσιωτών, με στόχο το υλικό που θα συγκεντρωθεί να καταγραφεί και να διατεθεί για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς σε κάθε ενδιαφερόμενο. Την αναλυτική παρουσίαση της δράσης έκανε η αρχαιολόγος και μέλος της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βριλησσίων (ΟΠΙΒΡΙΛ) Σωτηρία Δάνδου.

Παράλληλα, εκτός από την ενημέρωση των κοινωνικών δομών από την πρόεδρο, Βούλα Αρσένη, το προσωπικό και τους εθελοντές του ΟΚΠΑΔΒ, δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα ανταλλακτικής οικονομίας, μέσα από δράσεις όπως οι «Κρεμάστρες Αλληλεγγύης», για την ανταλλαγή ενδυμάτων με τρόφιμα ή κάποιο συμβολικό ποσό, προκειμένου να υποστηριχθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η ανταπόκριση των πολιτών στις δράσεις αυτές ήταν μεγάλη και συγκινητική.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αλέξης Μαυραγάνης, συμμετείχε στην εκδήλωση με ειδική εισήγηση για τα τρέχοντα δημοτικά προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων, με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των κατοίκων και ενεργών πολιτών των Βριλησσίων και την ανάδειξη του παραδείγματος των Βριλησσίων στους επισκέπτες της οικογιορτής. Σημείωσε, ακόμα, την αξία της μικρής αλλαγής συνήθειας χωρισμού των απορριμμάτων στην κουζίνα μας και την εξαγωγή τους από τις κατοικίες στους κατάλληλους μπλε και καφέ κάδους.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης κατέγραψε τη δήλωση συμμετοχών πολιτών των Βριλησσίων για το εφαρμοζόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life-PAYIT (Πληρώνω όσο Πετάω) και την παραχώρηση κλειδωμένων κάδων που θα χρησιμοποιούνται με κατάλληλες ηλεκτρονικές κάρτες, ώστε να προωθηθούν συλλογικά οι πολιτικές μείωσης απορριμμάτων, με οφέλη για τους δημότες που αποθέτουν ορθά τα οικιακά απόβλητά τους.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Γιώργος Καραμέρος.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, χαιρέτισε τη διεξαγωγή της 5ης Οικογιορτής, επιβεβαιώνοντας την αμέριστη και έμπρακτη στήριξη του Δήμου στη συλλογική προσπάθεια και συνεργασία φορέων της πόλης. Για το πρόγραμμα προφορικής ιστορίας που παρουσιάστηκε από τον ΟΚΠΑ τόνισε ότι «είναι το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε, σεβόμενοι την ιστορία της πόλης μας, αλλά και σκεπτόμενοι τις νεότερες γενιές που πρέπει να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με αυτήν», ενώ ζήτησε και την «ενεργή συμμετοχή των δημοτών στα προγράμματα ανακύκλωσης – κομποστοποίησης και τις εν γένει δράσεις διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή (ΔσΠ), που υλοποιούνται στον Δήμο μας».

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet