Στρ. Σαραούδας: Ο Ισολογισμός εκθέτει τη δημοτική Αρχή
Πολιτική

Στρ. Σαραούδας: Ο Ισολογισμός εκθέτει τη δημοτική Αρχή

Ότι εκθέτει τη δημοτική Αρχή Μεταμόρφωσης ο οικονομικός ισολογισμός του Δήμου για το 2014 κάνει λόγο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση, Στράτος Σαραούδας, με αφορμή τη συζήτηση του ισολογισμού του Δήμου για το 2014.

Ο Ισολογισμός εκθέτει τη δημοτική Αρχή

«Στον Ισολογισμό αποτυπώνεται μία δημοτική Αρχή που δεν έχει κανένα όραμα για την πόλη μας και αρκείται μόνο σε ένα λειψό διεκπεραιωτικό έργο» τόνισε σε μία αποστροφή του λόγου του ο επικεφαλής της Ελπίδας για τη Μεταμόρφωση, Στράτος Σαραούδας, στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την έγκριση του Ισολογισμού του Δήμου για το 2014.

Σοβαρά προβλήματα κατέγραψαν οι ορκωτοί Ελεγκτές

Ο κ. Σαραούδας ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας τη δήλωση του δημάρχου περί «χρηστής διοίκησης που αποτυπώνει ο Ισολογισμός» εξηγώντας ότι στον Ισολογισμό καταγράφονται λογιστικά οι οικονομικές κινήσεις του Δήμου και δεν γίνεται έλεγχός τους. Σύμφωνα με τον κ. Σαραούδα οι ελεγκτές επεσήμαναν τα κάτωθι στην έκθεσή τους: «Σημειώνεται ότι για τα “Αναλώσιμα υλικά” και “Ανταλλακτικά” του Δήμου δεν τηρείται Λογιστική Αποθήκη και δεν διενεργείται απογραφή των τυχόν αποθεμάτων στο τέλος κάθε χρήσεως, ενώ τα αγορασθέντα κατά την διάρκεια της χρήσεως 2014 αναλώσιμα υλικά (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων) συνολικής αξίας κτήσεως 315.343,74 ευρώ και ανταλλακτικά (Οχημάτων και Μηχανημάτων) συνολικής αξίας κτήσεως 124.116,76 ευρώ επιβάρυναν τα αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσεως. (…).

»Κατά τη γνώμη μας η εσωλογιστική παρακολούθηση των αποθεμάτων “Αναλωσίμων Υλικών” και “Ανταλλακτικών” μέσω τήρησης Λογιστικής Αποθήκης (παράλληλα με την ασφαλή και εποπτευόμενη αποθήκευσή τους) θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχειριστική παρακολούθηση τους διαφυλάσσοντας τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία του Δήμου από κινδύνους “απωλειών”».

Ο κ. Σαραούδας σχολίασε σχετικά: «Οι ελεγκτές θεωρούν ότι δεν έχει γίνει ο πιο σωστός έλεγχος, καθώς αποκρυπτογραφώντας τις παρατηρήσεις τους, ο Δήμος χρειάζεται τη Λογιστική Αποθήκη» και συμπλήρωσε ότι «οι ορκωτοί λογιστές κάνουν λόγο για προβληματική διαχειριστική παρακολούθηση».

Ο επικεφαλής της Ελπίδας υπογράμμισε ότι αυτές τις παρατηρήσεις τις καταθέτει η παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2011 όμως, δυστυχώς, η δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως επιβεβαιώνουν στην Έκθεσή τους οι ελεγκτές.

«Όταν η ανυπαρξία έργου ονομάζεται οικονομία»

Στη συνέχεια ο κ. Στράτος Σαραούδας κατέρριψε και τη μόνιμη επωδό της δημοτικής Αρχής περί οικονομίας στον Δήμο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το ύψος της μισθοδοσίας έχει μειωθεί πάρα πολύ λόγω της αποχώρησης δεκάδων εργαζομένων, των μειώσεων στους μισθούς και την κατάργηση δώρων και επιδομάτων. Επίσης, το ύψος των δόσεων για τα δάνεια έχει μειωθεί, καθώς η διοίκηση προχώρησε στην επέκταση του χρόνου αποπληρωμής τους. Παράλληλα, η δημοτική Αρχή δεν υλοποιεί κανένα έργο, δεν προχωράει στη διάνοιξη κάποιου δρόμου ή στην αγορά ακινήτων, οπότε φυσικό είναι να μένουν χρήματα στα ταμεία του Δήμου.

«Δυστυχώς όμως για την πόλη», όπως ενημέρωσε ο κ. Σαραούδας, «η διοίκηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία μελέτη για έργο, κάτι που σημαίνει πως και τα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να υλοποιηθεί κάποια σημαντική παρέμβαση στην Μεταμόρφωση».

Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ο Ισολογισμός, λοιπόν, δεν δείχνει ότι ο δήμος κάνει οικονομία όπως λέει ο δήμαρχος, αλλά δείχνει μία δημοτική Αρχή που το μόνο που κάνει είναι να διεκπεραιώνει λίγα βασικά ζητήματα – και όχι με τον σωστό τρόπο όπως λένε οι Ελεγκτές – για να λειτουργεί η πόλη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet