Μακρόν και Λεπέν θ’ αναμετρηθούν στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών
Κόσμος

Μακρόν και Λεπέν θ’ αναμετρηθούν στον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών

Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις δεν έκαναν λάθος, καθώς ο ανεξάρτητος Εμμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσουν στον β’ γύρο του Μαΐου την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Μακρόν έκοψε πρώτος το νήμα του α’ γύρου με 23,75%, ενώ η Μαρίν Λεπέν έλαβε 21,53%.

Εκτός μάχης οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων. Ο Φρανσουά Φιγιόν της δεξιάς έλαβε 19,91%, ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64% και ο Μπενουά Αμόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 6,2%. Η συμμετοχή άγγιξε το 80%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποσοστά της Λεπέν και η είσοδός της στον β’ γύρο προκάλεσαν συναγερμό στον πολιτικό κόσμο. Στον Μακρόν τηλεφώνησε άμεσα για να τον συγχαρεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Τόσο ο Φιγιόν, όσο και ο Αμόν δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν, ενώ το ίδιο ανακοίνωσαν σχεδόν άμεσα τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής δεξιάς, αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αντίθετα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ανοικτά κανέναν υποψήφιο για τον β’ γύρο.

Η Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της κάλεσε τους «πατριώτες» να την στηρίξουν στον επόμενο γύρο, μιλώντας για μάχη κατά των ελίτ και της άγριας παγκοσμιοποίησης.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε ενότητα εν όψει του β’ γύρου, υποσχόμενος -εφόσον κερδίσει- να είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Σχεδόν αμέσως έγινε και η πρώτη δημοσκόπηση για τον β’ γύρο που θα γίνει στις 7 Μαΐου: Ο Μακρόν κινείται στο 62%-64% και η Λεπέν στο 36%-38%.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet