Ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου
Κόσμος

Ναυάγιο με νεκρούς πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου

Σκάφος που μετέφερε άγνωστο αριθμό προσφύγων βυθίστηκε το πρωί της Δευτέρας ανοιχτά της Μήθυμνας, στη Λέσβο. Εντοπίστηκαν 16 νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, ενώ δύο γυναίκες βρέθηκαν σώες, η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τουρκικό Κέντρο Έρευνας – Διάσωσης ενημέρωσε το πρωί της Δευτέρας το αντίστοιχο Κέντρο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι είχαν λάβει τηλεφώνημα για σκάφος με πρόσφυγες σε δυσχερή θέση στο Αιγαίο χωρίς να προσδιοριστεί η θέση του ή πόσοι επέβαιναν σε αυτό.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από σκάφη του Λιμενικού και της Frontex. Στις 11 το πρωί το πλήρωμα σκάφους της Frontex εντόπισε μία σορό και λίγο αργότερα βρέθηκαν άλλα οκτώ, ενώ βρέθηκε και η έγκυος γυναίκα που μεταφέρθηκε στην Πέτρα της Λέσβου και από εκεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Στην ανάσυρση επτά ακόμη σορών προχώρησαν και οι τουρκικές αρχές.

Οι έρευνες πραγματοποιούνται από σκάφη του Λιμενικού, της Frontex, μια τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα σκάφος ΜΚΟ.

Βαρβιτσιώτης: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Tη βαθιά θλίψη του για την τραγωδία εξέφρασε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ., Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το περιστατικό, τονίζει, επισημαίνει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο ότι δεν αρκεί από μόνη της η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Όπως σημειώνει, χρειάζεται και μία συντονισμένη εθνική πολιτική που θα εστιάζει στην αποτελεσματική επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και που θα προλαμβάνει, με αυτόν τον τρόπο, δυστυχήματα, όπως το σημερινό. Και αυτό «είναι κάτι που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό».

Μάλιστα, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας: «Εκείνοι οι οποίοι έσπευδαν, χωρίς ντροπή, κατά το πρόσφατο παρελθόν, μέσω δηλώσεων και καταγγελτικών ανακοινώσεων, να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ας αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους».

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτραπούν ανάλογα τραγικά δυστυχήματα στο άμεσο μέλλον» καταλήγει.

Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου με γυναικόπαιδα – πρόσφυγες, θύματα των πολέμων, γεννά μόνο αισθήματα βαθιάς θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί ούτε πρέπει να μείνει ασυγκίνητος και αδρανής. Οι λαοί της Συρίας, της Μέσης Ανατολής πληρώνουν ασταμάτητα με το αίμα τους, με προσφυγιά, με πνιγμούς και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

»Έχουμε χρέος να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται, να δυναμώσουμε την πάλη μας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να καταδικάσουμε την απάνθρωπη πολιτική της Ε.Ε. κατά των προσφύγων και μεταναστών. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να φύγει το ΝΑΤΟ των πολέμων από το Αιγαίο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet