Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: 88η η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου
Κοινωνία

Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: 88η η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου

Νέα λίστα για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 88η θέση μεταξύ 180 χωρών, ανεβαίνοντας μία θέση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο η οργάνωση τονίζει ότι η κατάσταση στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα παραμένει απογοητευτική.

Η Γερμανία, που είχε υποχωρήσει κατά τέσσερις θέσεις στη λίστα εξαιτίας απειλών για τη ζωή δημοσιογράφων, διατήρησε τη 16η θέση. Ως εκ τούτου, η χώρα κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Νορβηγία (1η), η Σουηδία (2η), η Φινλανδία (3η), η Αυστρία (11η) και η Εσθονία (12η) σε μια κατηγορία που περιγράφεται ως «καλή».

Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 43η θέση, υποχωρώντας δύο θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Εκεί καταγράφηκαν επανειλημμένα περιπτώσεις στις οποίες δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν στο δικαστήριο εξαιτίας ρεπορτάζ τους σχετικά με διαδηλώσεις.

Ακόμη πιο αρνητική είναι η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, η οποία υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην 155η. Περίπου 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές της χώρας, ενώ «μπήκε λουκέτο» σε πολλά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για ολοκληρωτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, συλλήψεις και άλλες σκληρές ποινές εναντίον επικριτικών δημοσιογράφων και σε χώρες όπως τη Ρωσία (παρέμεινε στην 148η θέση), την Αίγυπτο (161η), το Βιετνάμ (175η), την Κίνα (176η), τη Συρία (177η) και τη Βόρεια Κορέα (180η).

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet