Δυναμικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της Υγείας
Αυτοδιοίκηση

Δυναμικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα της Υγείας

Η  ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού είναι ο στόχος σημαντικής διημερίδας που συνδιοργανώνουν στο Σικάγο των ΗΠΑ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και ο τομέας Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Σικάγου, στις 28 και 29 Απριλίου 2017. Πρόκειται για τον τρίτο σταθμό, μετά τη Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ, όπου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία ανάλογες εκδηλώσεις πριν από μερικούς μήνες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την προώθηση του τουρισμού υγείας της χώρας μας που περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να αναδειχθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, οι δράσεις αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών που συνενώσει τους απανταχού της γης Έλληνες ιατρούς.

Στη διημερίδα συμμετείχαν επιφανή μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της υγείαςμ καθώς και ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς ιατρικού τουρισμού, όπως έδειξαν νεότερες έρευνες, ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πρόκειται να αυξηθεί κατά 25% έως το 2025.

Οι ομιλητές επεσήμαναν ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ακριβές, γεγονός που καθιστά τη χώρα μας ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις , για τις οποίες ο ασθενής πρέπει να πληρώσει συμμετοχή από 50.000 έως 90.000 δολάρια. Επίσης, το κόστος μιας κολονοσκόπησης ξεπερνά τα 15.000 δολάρια και το κόστος μια αξονικής τομογραφίας τα 4.500 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες στο εξωτερικό. Μάλιστα, παρουσιάστηκε το μοντέλο της Κόστα Ρίκα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο στον ιατρικό τουρισμό, αφού προσελκύει κάθε χρόνο 40.000 ασθενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά με ετήσιο τζίρο 350 εκατομμύρια δολάρια.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χαρακτήρισε τον ιατρικό τουρισμό έναν νέο σημαντικό δρόμο για την Ελλάδα, ενώ εξήρε την πρωτοβουλία του πρόεδρου του ΙΣΑ και προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, για την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών.

 «Οι επιστήμονες της διασποράς είναι ένας τεράστιος πλούτος για τη χώρα μας τον οποίον πρέπει να ενεργοποιήσουμε. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί σπέρνουν τον σπόρο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και τη συνένωση των δυνάμεων του ιατρικού κόσμου. Η Ελλάδα διαθέτει το καλύτερο φυσικό πλεονέκτημα, το φιλόξενο περιβάλλον και το υψηλό επιστημονικό δυναμικό, για να πρωτοστατήσει», τόνισε ο κος Κουρουμπλής.

Ο κ. Γ. Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

«Ο Τουρισμός Υγείας τοποθετείται μεταξύ των σημαντικότερων αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία. Στόχος μας είναι ν’ αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού, 12 μήνες τον χρόνο. Ν’ αναδείξουμε τις ελληνικές πόλεις ως city break προορισμούς και να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα σε μια χώρα που δοκιμάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια από μια δομική κρίση. Η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Μπορούμε να προσελκύσουμε ασθενείς τουρίστες υψηλού επιπέδου και να κρατήσουμε στην Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της χώρας, τους Έλληνες επιστήμονες», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κώστας Χανιωτάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας του Σικάγου, εξήρε την ελληνική επιστημονική κοινότητα που -όπως είπε χαρακτηριστικά- είναι παγκόσμιας εμβέλειας. «Αυτό είναι το πρόσωπο της δημιουργικής Ελλάδας που μας κάνει περήφανους, που αντιστέκεται και επιμένει. Θα στηρίξουμε την προσπάθεια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού γιατί και εμείς θα ωφεληθούμε και την πατρίδα μας θα βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, η κα Πολυξένη Πετροπούλου, γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο και ο κ. Nicolae Banicioiu, πρώην υπουργός Υγείας της Ρουμανίας.

Στη συνέχεια επιφανή μέλη της επιστημονικής κοινότητας έκαναν τοποθετήσεις σχετικά με το υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι Αμερικανοί πολίτες.

Ειδικότερα ο κ. Νίκος Αυλώνας, καθηγητής στο DePaul University, πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας (CSE), επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ελκυστικές χώρες για ιατρικό τουρισμό στον κόσμο και γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Αυλώνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένα από τα μεγαλύτερα fund επένδυσε πρόσφατα 200 εκατομμύρια δολάρια στον τουρισμό υγείας στην Ελλάδα, ενώ άλλα τουλάχιστον δέκα μεγάλα funds αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών. «Μέσω του Ινστιτούτου δίνεται η δυνατότητα τόσο σε Έλληνες γιατρούς να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, όσο και σε γιατρούς της ομογένειας να συνεχίσουν τη μετεκπαίδευσή τους σε ελληνικά Πανεπιστήμια. Επιπλέον, διευκολύνεται η πρόσβαση των υπογόνιμων ζευγαριών στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που προσφέρει η χώρα μας».

Ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, καθώς υπάρχουν μονάδες που μπορούν να προσφέρουν άρτιες υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές και να προσελκύσουν ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Ο κ. Νικόλαος Κουβελάς, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Athens Dental Tourism Cluster, τόνισε τη σημασία της ποιοτικής οδοντιατρικής από εξειδικευμένους οδοντιάτρους που συνεργάζονται στον ίδιο χώρο. Όπως επεσήμανε, σημαντικά είναι τα οφέλη και για τους ομογενείς, καθώς στη χώρα μας το κόστος των οδοντιατρικών θεραπειών είναι το 1/5 σε σχέση με τις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, το εμφύτευμα έχει κόστος στις ΗΠΑ από 3.500 έως 7.000 δολάρια, ενώ στην Ελλάδα το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο.

Ο κ. Αλέξανδρος Πρίνος, πρόεδρος Medi Πρίνου, μίλησε για το υψηλό επίπεδο της κοσμητικής χειρουργικής και της αισθητικής δερματολογίας στη χώρα μας και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Ο κ. Γεώργιος Μαρούλης, ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στo Πανεπιστήμιο Rush και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, διευθυντής Κέντρων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, μίλησε για την κρυοσυντήρηση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τους νέους ορίζοντες που ανοίγει ειδικά για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, MD, PhD, FEBO, χειρουργός οφθαλμίατρος, ιατρικός διευθυντής OMMA, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών της οφθαλμολογίας στη χώρα μας, με επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης που παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας – νομικός, πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της και του εξαίρετου βιοκλίματος.

Ο κ. Ανδρέας Βυθούλκας, IVF Specialist Romania, μίλησε για τις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο κ. Πέτρος Μαμαλάκης, CEO Health Tourism Greece, μίλησε για τον Vitabooking.com, τον κόμβο του Τουρισμού Υγείας, μέσου του οποίου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληροφορηθεί τις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και να επικοινωνήσει με τα κορυφαία ιατρικά κέντρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις συγκινητικές μαρτυρίες ομογενών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας για να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους να φέρουν στον κόσμο ένα υγιές παιδί.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet