Στη 2η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας η αντίστοιχη ομάδα του Χαλανδρίου
Πολιτισμός

Στη 2η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας η αντίστοιχη ομάδα του Χαλανδρίου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 η τριήμερη 2η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας με τίτλο «Διαδρομές… γιατί η ζωή είναι δρόμος», που διοργάνωσε το Συντονιστικό των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ). Τη γιορτή, στην οποία συμμετείχαν 14 ΟΠΙ, μεταξύ των οποίων και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ), παρακολούθησε με ενθουσιασμό πλήθος κόσμου και αρκετοί εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να γίνουν μέλη της ΟΠΙ της γειτονιάς τους και να συνεισφέρουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια διάσωσης  της μνήμης.

Τη  γιορτή άνοιξε η ιστορικός και επιστημονική υπεύθυνη των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας, Τασούλα Βερβενιώτη, η οποία παρουσίασε την πορεία της δημιουργίας των ΟΠΙ, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα δρώμενο από παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του Καρέα, στον όμορφο κήπο του κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, που φιλοξένησε την εκδήλωση.

Συνολικά, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Απριλίου έγιναν 20 πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, ενώ το Σαββατόβραδο ακολούθησε γλέντι.

Την Κυριακή έγινε αυτοπαρουσίαση της κάθε ομάδας στις υπόλοιπες και η γιορτή έκλεισε με μια τρίωρη, ανοιχτή και ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις αρχές με βάση τις οποίες κινείται το δίκτυο των ΟΠΙ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Δήμου Χαλανδρίου (ΟΠΙΔΗΧ)  έλαβε μέρος στη γιορτή με τέσσερις  ανακοινώσεις, κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν βιώματα κατοίκων της πόλης μας, κυρίως από τις δεκαετίες 1940, 1950 και 1960, καθώς επίσης ιστορίες από Ρομά  που ζουν στο Χαλάνδρι.

Τα θέματα που παρουσίασε η ΟΠΙΔΗΧ ήταν:

  • Χαλάνδρι, πόλη προορισμού
    « …εκεί. Δεν έφυγα ποτέ»
  • Διαδρομές  παιδιών στο Χαλάνδρι. Δεκαετίες  ‘40, ‘50, ‘60.
    «…τότε που πήγαινα…»
  • ΡΟΜΑ. Γιατί και πώς στο Χαλάνδρι
    «νά ‘χα τη μαντρούλα μου, νά ‘χα τα καγκελάκια μου, νά ‘χα την αυλίτσα μου καθαρή, νά ‘χα κι εγώ τα πέντε φυτά μου τα ωραία…»
  • Τα σούρτα φέρτα του έρωτα (Κοινή ανακοίνωση με ΟΠΙΑ, ΟΠΙΝΙ).

Τις παρουσιάσεις παρακολούθησαν αρκετοί  Χαλανδραίοι, ανάμεσα στους οποίους και πέντε από εκείνους που είχαν καταθέσει τις μαρτυρίες τους στην ΟΠΙΔΗΧ, καθώς επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας μπορείτε να επισκέπτεσθε τους παρακάτω συνδέσμους:

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet