Πολιτικές και προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης για τα αδέσποτα ζώα
Αυτοδιοίκηση

Πολιτικές και προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης για τα αδέσποτα ζώα

Στην αναγκαιότητα της ύπαρξης κοινού σχεδίου δράσης, κοινής προσπάθειας  και συγκεκριμένου εθνικού προγράμματος, με το κράτος να αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών που του αναλογεί, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη διάρκεια της κήρυξης των εργασιών της πρώτης Πανελλήνιας Συνάντησης Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμών που οργανώθηκε σήμερα Σάββατο στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι ανάγκη στενής συνεργασίας δήμων και αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου για τα αδέσποτα και υπογράμμισε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο. «Είναι ανάγκη δήμαρχοι και αρμόδιοι αντιδήμαρχοι να θωρακιστούν από τον νόμο και η κυβέρνηση να βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο και την ορθή τήρηση του νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κεντρικός άξονας της συνάντησης, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και τη στενή συνεργασία της  Ένωσης  Εισαγγελέων και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, είναι η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για «μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γ. Πατούλης, «χρειάζεται πάνω από όλα να είμαστε όλοι μαζί, κράτος, Αυτοδιοίκηση, φιλοζωικές οργανώσεις, ΜΜΕ, τοπικοί φορείς, σε μια κοινή κατεύθυνση χωρίς το γνωστό “κλεφτοπόλεμο” της μετάθεσης ευθυνών τού ενός στον άλλο, που συνηθίζεται σε όλα τα “καυτά” θέματα που το επίσημο κράτος “σπρώχνει” στην Αυτοδιοίκηση, συνήθως χωρίς πόρους, για ν’ αποποιηθεί των δικών του ευθυνών».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε, ακόμη, ότι με δική του πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τα συμπεράσματα  της συνάντησης θα προωθηθούν στον πρωθυπουργό της χώρας, στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και σε κάθε αρμόδιο φορέα, με στόχο να ακουστούν οι θέσεις των συμμετεχόντων. «Θα διεκδικήσουμε θεσμικές και οικονομικές λύσεις, θα εδραιώσουμε λύσεις και λειτουργίες κοινά αποδεκτές, γιατί έχουμε μαζί μας τη θέληση, τη συναντίληψη αλλά και κάτι πιο ισχυρό, την ίδια την κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης.

Προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις

«Είμαστε σήμερα εδώ όχι για να διαπιστώσουμε, όχι μόνο για να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά τα όσα συμβαίνουν στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων και στη διαπίστωση των επιπτώσεων τους στη λειτουργία της κάθε τοπικής κοινωνίας, αλλά να βρούμε από κοινού λύσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε ότι η Ένωση προτείνει συγκεκριμένα  βήματα προκειμένου να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές και τα συμπεράσματα στη συνέχεια να προωθηθούν σε όλους τους δήμους.

«Ως Αυτοδιοίκηση μαζί με τις φιλοζωικές οργανώσεις, μαζί με τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία, είναι ανάγκη να διαχειριστούμε το πρόβλημα των αδέσποτων και να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία στις πόλεις και τα χωριά της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου με κεντρικό στόχο ο ρόλος των δήμων να είναι ακόμα περισσότερο ενεργός και συμπλήρωσε:

«Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους και η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η εξασφάλιση τροφής/νερού και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, αναφέρθηκε στο αίτημα του προέδρου της ΚΕΔΕ για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο προωθεί συγκεκριμένες αλλαγές. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο προσδιορισμός επιβολής προστίμων και η αποσαφήνιση στη διαδικασία είσπραξής τους. Συγκεκριμένα, μελετάται η ενεργή εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας και τα έσοδα από τα πρόστιμα να αξιοποιούνται για τα αδέσποτα και τη δημιουργία καταφυγίων.

Στη πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμών χαιρετισμό απηύθυνε ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, και η πρώην υπουργός Μιλένα Αποστολάκη. Τη συζήτηση συντόνιζε η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, Αναστασία Μπομπολάκη, ενώ στο δεύτερο μέρος της συζήτησης έλαβαν μέρος και κατέθεσαν τις προτάσεις τους ξένοι εκπρόσωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, εισαγγελείς και δήμαρχοι από όλη τη χώρα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet