Video

Μ. Γραφάκος: “Οι πολίτες ξέρουν τι θα επιλέξουν” – VIDEO

Συνέντευξη του επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ Μελίσσια – Ν. Πεντέλη – Πεντέλη, υποψηφίου δημάρχου Πεντέλης Μανώλη Γραφάκου στο enypografa.gr.

Ποια είναι τα τέσσερα βασικότερα προβλήματα της πόλης στα οποία ο συνδυασμός σας θα δώσει προτεραιότητα εάν ασκήσει διοίκηση την επόμενη πενταετία;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη είναι πολλά και σημαντικά και φοβάμαι ότι θα τα βρούμε εκεί όπου τα αφήσαμε, διότι η τωρινή διοίκηση δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα για την επίλυσή τους.

Πρώτο και βασικότερο θέμα είναι τα πολεοδομικά. Είναι άμεση προτεραιότητα η θεσμοθέτηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για την Πεντέλη, καθώς και η αναθεώρηση των σχεδίων πόλης των Μελισσίων και της Νέας Πεντέλης. Επίσης επιβάλλεται να προωθηθεί η ένταξη στο σχέδιο πόλης τμημάτων της 3ης και 4ης γειτονιάς των Μελισσίων και της περιοχής της 25ης Μαρτίου στη Νέα Πεντέλη. Μόνον έτσι η πόλη θα αποκτήσει όλους εκείνους τους χώρους που έχει ανάγκη, προκειμένου να επιλυθούν τα μεγάλα προβλήματα υποδομών. Το ΓΠΣ και οι εντάξεις θα δώσουν χώρους μεταξύ άλλων, σχολικές υποδομές, παιδικούς σταθμούς, χώρους πρασίνου κ.ά.

Το δεύτερο θέμα είναι τα κοινωνικά ζητήματα. Οφείλουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να δείξουμε την απαραίτητη ευαισθησία για τις δοκιμαζόμενες από την κρίση ομάδες πολιτών. Άνεργοι, εργαζόμενες μητέρες, τρίτη ηλικία, μαθητές, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, είναι κατηγορίες πληθυσμού που μεταξύ άλλων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης σήμερα. Επικεντρωνόμαστε σε αυτούς χωρίς να ξεχνούμε και τους υπόλοιπους, το σύνολο της οικογένειας που στην παρούσα φάση δοκιμάζεται σκληρά.

Τρίτη προτεραιότητα είναι η επαναλειτουργία των δομών που σταμάτησαν επί διοίκησης Στεργίου, δηλαδή το Δημοτικό Ιατρείο, το Γραφείο Δημότη, το θερινό δημοτικό κινηματογράφο και τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου.

Το τέταρτο θέμα είναι το Πεντελικό. Προσπαθούμε για την επίλυση του ιδιοκτησιακού για το Πεντελικό, που ξεκίνησε με την Πρωτοβουλία 1811, ενώ παράλληλα αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά του βουνού με την ανάπλαση του αρχαίου λατομείου, την ανάδειξη της οδού λιθαγωγίας και τη δημιουργία Μουσείου Πεντελικού στο Λατομείο Μουζάκη. Επίσης στοχεύουμε στη δημιουργία ανοικτών χώρων αναψυχής και άθλησης και διαμορφώνουμε το βουνό σε χώρο θέας και αναψυχής.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κοινωνική λειτουργία του Δήμου ποιες αλλαγές σκοπεύετε να προωθήσετε;

Σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε κοινωνικό παντοπωλείο με διαφανή τρόπο, καθώς και κοινωνικό φαρμακείο. Από τις πρώτες προτεραιότητες βέβαια η επαναλειτουργία του Δημοτικού Ιατρείου. Λαμβάνουμε επίσης μέριμνα ώστε να παρέχουμε δωρεάν μια αθλητική και μια πολιτιστική δραστηριότητα για κάθε παιδί μέχρι 18 ετών και ενιαία τιμή 10 ευρώ τον μήνα των δραστηριοτήτων αυτών για τους ενήλικες πολίτες. Αναδιαρθρώνουμε τα προγράμματα για την Τρίτη ηλικία και τα ΚΑΠΗ. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα απόκτησης πεντάμηνης εργασιακής εμπειρίας στον Δήμο για νέους πτυχιούχους. Τέλος, δίνουμε τη δυνατότητα να υπάρξουν μηδενικά τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 24.000ευρώ.

Από ποιες πηγές σκοπεύετε να αντλήσετε χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παρεμβάσεών σας προκειμένου να επιλύσετε τα παραπάνω προβλήματα;

Όπως ξέρετε οι κρατικές επιχορηγήσεις στους Δήμους έχουν περιορισθεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το ΕΣΠΑ ή το «Πράσινο Ταμείο», που δίνουν σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης σχεδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή τη δυνατότητά θα την εξαντλήσουμε όσο μπορούμε, ώστε να φέρουμε χρήματα στην πόλη και να κάνουμε έργα.

Ποιο είναι το στοιχείο που πιστεύετε ότι διαφοροποιεί τον δικό σας συνδυασμό από τους υπόλοιπους που επίσης διεκδικούν την ψήφο των δημοτών;

Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι γεγονός ότι αποτελείται από παλιά στελέχη της Αυτοδιοίκησης της πόλης που πέτυχαν στο έργο τους από όποια θέση και αν τους έταξαν οι πολίτες, σε συνδυασμό με νέα στελέχη, καταξιωμένους επαγγελματικά πολίτες που για πρώτη φορά συμμετέχουν στα κοινά. Η καλύτερη λοιπόν ομάδα είναι το πλεονέκτημά μας. Η ομάδα αυτή κατάφερε να εμπνεύσει και νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά και να δυναμώσουν τον συνδυασμό μας.

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο διακύβευμα για την πόλη σας σε αυτές τις εκλογές;

Το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι -όπως είπα και πριν -τα πολεοδομικά και οι πνεύμονες πρασίνου της πόλης. Η απόκτηση του Δάσους Παπαδημητρίου που κινδυνεύει να χαθεί για την πόλη μας, είναι το πιο σημαντικό θέμα. Κινδυνεύει να χαθεί διότι η διοίκηση Στεργίου άφησε το θέμα εκεί που το παραδώσαμε. Κινδυνεύουμε λοιπόν να ζητήσει ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης την άρση του περιορισμού που είχε επέλθει με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με στόχο να εκμεταλλευτεί εμπορικά την έκταση των 80 στρεμμάτων, που θα χαθούν για τους πολίτες.

Σοβαρό διακύβευμα είναι η ανάγκη για άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων μπορούμε από το ΕΣΠΑ (ίσως το τελευταίο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Αττικής), το «Πράσινο Ταμείο» και όποια άλλη ευρωπαϊκή πηγή έχουμε τη σχετική δυνατότητα. Και εδώ η διοίκηση Στεργίου δεν έπραξε τίποτα. Ούτε ένα ευρώ δεν ήρθε στην πόλη από ευρωπαϊκό πρόγραμμα στα 3,5 χρόνια που πέρασαν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet