Διαφοροποίηση Πέτρου Κούκουζα από την Ενότητα για τα μνημόνια
Πολιτική

Διαφοροποίηση Πέτρου Κούκουζα από την Ενότητα για τα μνημόνια

Τη διαφοροποίησή του από την πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξή του, Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, η οποία επέκρινε τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και καλεί τους Μαρουσιώτες και τις Μαρουσιώτισσες να συμμετάσχουν μαζικά στην προγραμματισμένη γενική απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εκφράζει ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Πέτρος Κούκουζας.

Με ανακοίνωση – άρθρο του, αν και παραδέχεται ότι τα νέα μέτρα «ξεχειλίζουν το ποτήρι της αντοχής της κοινωνίας», εντούτοις τονίζει ότι τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν «είναι σαφέστατα ταξικά προσανατολισμένα, υπέρ των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, δηλαδή της κοινωνικής πλειοψηφίας». Εκείνο που, ωστόσο, προκαλεί αίσθηση είναι ότι δεν παίρνει καμία θέση σε ό,τι αφορά στην ανάγκη συμμετοχής ή μη στην επικείμενη απεργία των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας (δείτε απάντηση του δημοτικού συμβούλου στο τέλος του άρθρου).

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Π. Κούκουζα:

Τα αντίμετρα είναι ταξικά προσανατολισμένα

H παράταξή μας ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ εξέφρασε με ανακοίνωσή της την έντονη αντίθεσή της στα νέα, προς ψήφιση, μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν εκβιαστικά  από τους δανειστές στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου του 2015 και κάλεσε τις Μαρουσιώτισσες και τους Μαρουσιώτες σε συμμετοχή στη γενική απεργία, δείχνοντας, στους δανειστές ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές.

Όλα τα νέα μέτρα, οι νέες περικοπές των συντάξεων από 1-1-2019, μετά τη λαίλαπα των περικοπών του 2010-14, οι νέες εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και κυρίως η μείωση του αφορολόγητου και το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, είναι αναμφισβήτητα νεοφιλελεύθερα στην ιδεολογική τους σύλληψη, υφεσιακού χαρακτήρα και αποτελούν τις σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι της αντοχής της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα όμως με όλα τα παραπάνω θα ψηφιστούν για πρώτη φορά αντίμετρα όπως:

  • η επιδότηση ενοικίου, 
  • η αύξηση  οικογενειακών επιδομάτων για όλα τα παιδιά,
  • η αύξηση των σχολικών γευμάτων στο 50% των μαθητών,
  • η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα,
  • η  αύξηση κατά 50% των παιδιών  που θα φοιτούν δωρεάν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς,
  • η μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και
  • η μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα,

που είναι σαφέστατα ταξικά προσανατολισμένα, υπέρ των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, δηλαδή της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Αν και κινούνται στην κατεύθυνση μιας πιο ισόρροπης κοινωνικά κατάστασης, δεν αρκούν για να ανατρέψουν την εφτάχρονη συνεχή μείωση των εισοδημάτων.

Η αύξηση, επίσης, τόσο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όσο και των επιδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ δημιουργούν μεν ένα πλαίσιο ουσιαστικής ενίσχυσης και αύξησης πόρων της Τ.Α., για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, στον βαθμό όμως που Δήμοι και Περιφέρειες αξιοποιήσουν στο έπακρο τα παραπάνω εργαλεία, με ταυτόχρονη πρόσληψη προσωπικού, έστω και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, στους τομείς που υπάρχει πραγματική ανάγκη, είναι και δικαιότερη αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της Τ.Α.

Τέλος, η αναμενόμενη εντός του έτους ένταξη στο «πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και η παραδοχή πως τίποτα δε θα εφαρμοστεί από την 1.1.2019 εάν δεν υπάρξει «ρύθμιση του χρέους», θα οδηγήσουν τόσο στην απεμπλοκή από τα καταστροφικά για όλους μας μνημόνια, όσο και στη συνεχή μείωση της ανεργίας.

Ο «πόλεμος» κατά των μνημονίων, δεν πρέπει να είναι «πόλεμος» μόνο κατά του αποτελέσματος που επιφέρουν, αλλά κυρίως κατά των αιτιών που τα προκάλεσαν.

Ο «πόλεμος» κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς χτυπάει καίρια μια από τις σοβαρότερες αιτίες που έφεραν τα μνημόνια στη χώρα, και τα λεγόμενα αντίμετρα, κάνουν φανερή την προσπάθεια η κοινωνία να επιζήσει, να σταθεί όρθια και να παλέψει για το μέλλον της.

Πέτρος Κούκουζας

Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου

Η απάντηση του κ. Π. Κούκουζα στον τίτλο και το σχόλιο του «Ε»

Λίγο μετά την ανάρτηση της είδησης, ο κ. Π. Κούκουζας μας απέστειλε σχόλιό του στο οποίο κι αναφέρονται τα εξής;

Αγαπητέ κύριε Σταθόπουλε,

παρουσιάζοντας το άρθρο μου στους αναγνώστες σας γράφετε:

«Εκείνο που, ωστόσο, προκαλεί αίσθηση είναι ότι δεν παίρνει καμία θέση σε ό,τι αφορά στην ανάγκη συμμετοχής ή μη στην επικείμενη απεργία των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας».

Όπως θα διαβάσατε ασφαλώς στην πρώτη παράγραφο του άρθρου μου αναφέρεται:

«H παράταξή μας ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, την έντονη αντίθεσή της στα νέα, προς ψήφιση, μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν εκβιαστικά από τους δανειστές στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου του 2015 και κάλεσε τις Μαρουσιώτισσες και τους Μαρουσιώτες σε συμμετοχή στη γενική απεργία, δείχνοντας, στους δανειστές ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές».

Το κάλεσμα της παράταξης μας ήταν ομόφωνο, όπως διατυπώθηκε στην ανακοίνωσή της, ενώ στις εκτιμήσεις για τα αντίμετρα δεν υπήρξε ομοφωνία. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας μας η καθεμία και ο καθένας μας έχει το δικαίωμα της διατύπωσης της προσωπικής του άποψης.

Εκτιμώ πως και μετά την παραπάνω εξήγηση ο ισχυρισμός σας πως δεν τοποθετούμαι για την απεργία είναι αβάσιμος.

Φυσικά και στηρίζω τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων (στους οποίους ανήκω άλλωστε) και την αντίστοιχη απεργία.

Με εκτίμηση
Πέτρος Κούκουζας

Η απάντηση του «Ε»

Κύριε Κούκουζα, ο τίτλος και ο σχολιασμός του «Ε» δεν αφορούσε στην ανακοίνωση της παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, που ήταν όντως ξεκάθαρη, αλλά την απουσία από το δικό σας άρθρο οποιασδήποτε αναφοράς υπέρ της απεργίας, το οποίο ωστόσο κάνετε με την παρούσα παρέμβασή σας. Για τούτο και διαφοροποιούμε το δεύτερο μέρος του τίτλου μας.

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet