Έναρξη του City Challenge -crowdhackathon #smartcity από τον Γ. Πατούλη
Αυτοδιοίκηση

Έναρξη του City Challenge -crowdhackathon #smartcity από τον Γ. Πατούλη

«Αφετηρία μιας μεγάλης προσπάθειας που ξεκινάει η ΚΕΔΕ με στόχο την ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, τον 1ο τριήμερο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών και Υπηρεσιών City Challenge -crowdhackathon #smartcity, κηρύσσοντας την έναρξή του.

Η δράση που διοργανώνει η ΚΕΔΕ ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Μαΐου, και έχει ως θέμα την τεχνολογική και επιχειρησιακή καινοτομία στο ευρύτερο πεδίο των έξυπνων πόλεων (smartcities).

Η δράση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» (Πειραιώς 254, Μοσχάτο Αττικής).

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γ. Πατούλης έκανε λόγο για «ένα φεστιβάλ καινοτομίας, που θέλει να φέρει την Αυτοδιοίκηση μπροστά και υπηρετεί το στόχο μας να συμβάλλουμε ως θεσμικός φορέας στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης, μέσω των νέων τεχνολογιών». Ταυτόχρονα όμως, όπως ανέφερε, προάγει και τον διαχρονικό στόχο της ΚΕΔΕ που είναι «η συνεχής ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των Δήμων προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».

Παράλληλα, εστίασε στην ομιλία του στη δυνατότητα που δίνεται να κινητοποιηθεί το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, να προωθηθεί η καινοτομία, αλλά και να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να μείνουν οι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες στη χώρα μας, δηλαδή να αντιμετωπιστεί με πράξεις και όχι λόγια το φαινόμενο «brain-drain».

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο κ. Γ. Πατούλης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της συγκρότησης του Δικτύου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών της ΚΕΔΕ που απαρτίζεται πλέον από 468 στελέχη σε περισσότερους από 270 Δήμους της χώρας, τονίζοντας ότι «αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα για την ΚΕΔΕ».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η προώθηση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, με στόχο την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. «Η προσπάθεια αυτή», σημείωσε, «θα πρέπει να εμπλέκει τους πάντες: την πολιτεία, την επιχειρηματική κοινότητα και βεβαίως την Αυτοδιοίκηση».

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππά, Π. Σκούτας, ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Α Ευθυμίου, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και υποστήριξης Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, και το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, Γ. Τσιάμης, ενώ το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε πλήθος αιρετών του Α΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τι είναι το ο Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών

To CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity είναι ένας τριήμερος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών στον οποίο θα αναπτυχθούν πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενισχύουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου Μαραθωνίου νέοι, φοιτητές, στελέχη των Δήμων, αναλυτές , προγραμματιστές, επαγγελματίες και γενικότερα οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει και να την παρουσιάσει σε ολοκληρωμένη πιλοτική εφαρμογή στο διαδίκτυο ή/και σε κινητά τηλέφωνα σε τεχνολογίες που γνωρίζει, θα μπορεί να διαγωνιστεί στο πλαίσιο μιας ομάδας για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής – υπηρεσίας χρήσιμης για τους Δήμους, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Μέσα από τη δράση CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity κινητοποιείται το δημιουργικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ενισχύεται η δημιουργία και η νεανική επιχειρηματικότητα, προωθείται η καινοτομία με τελικό αποτέλεσμα την ενεργό συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας.

Οι καλύτερες εφαρμογές που θα προκύψουν μέσα από τη διαδικασία του CITY CHALLENGE θα βραβευθούν και σε επόμενη φάση θα εξελιχθούν  με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ μέσα από πρόγραμμα και δομή επιτάχυνσης (#smarcity accelerator). Βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών και επιχειρησιακών μοντέλων και καινοτόμων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό που θα υποστηρίζονται από ομάδες νέων επιστημόνων και επαγγελματιών και θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες των δήμων.

Παράλληλα, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις (workshop) με σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και συζητήσεις για καλές πρακτικές σε δήμους στο πλαίσιο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Οι καλύτερες πιλοτικές εφαρμογές και υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, βραβεύονται, θα είναι ελεύθερα διαθέσιμες και θα εξελιχθούν με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ.

Συνοπτικά οι στόχοι της δράσης ΚΕΔΕ CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity:

  • Δημιουργία καινοτομίας, στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ευκαιρίες στους νέους, καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Στήριξη της τοπικής οικονομίας, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν διαγωνιζόμενοι από όλους τους Δήμους, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
  • Ανάδειξη και Δημιουργία έξυπνων και καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν δημότες και δήμους.
  • Ανάπτυξη και παρουσίαση πιλοτικών εφαρμογών χρήσιμες στους Δήμους κατά τη διάρκεια του τριημέρου και  βράβευση των ομάδων με τις καλύτερες εφαρμογές και ιδέες
  • Ανοικτή διάθεση αποτελεσμάτων των εφαρμογών

Θεματικές ενότητες ενδιαφέροντος για τη δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών:

  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων – ηλεκτρονική διακυβέρνηση – ανοικτά δεδομένα.
  • Προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση πόρων.
  • Ανάπτυξη Τουρισμού.
  • Υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.
  • Ανάπτυξη εφαρμογών για την τοπική οικονομία και αειφόρος ανάπτυξη.
  • Internet of Things, Mobile & Smart Grids, Τεχνολογίες ICT, Τηλεματική, Διαχείριση Ενέργειας – Φωτισμός, Έξυπνα κτίρια – Κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, Δίκτυα μεταφορών – Οδικά δίκτυα – Διαχείριση κυκλοφορίας, Μεταφορές (ηλεκτροκίνηση, αεριοκίνηση, υβριδικά οχήματα) & ΜΜΜ, Διαχείριση νερού & αποβλήτων, Υγεία και Τηλεϊατρική.
  • Ηλεκτρονικές πληρωμές, Crowdfunding.
  • Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet