Εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μητέρα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Β.Τ. Αθηνών
Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση – αφιέρωμα στη Μητέρα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Β.Τ. Αθηνών

Σε μια γεμάτη αίθουσα με φίλες και φίλους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, από το Περιφερειακό Συντονιστικό Βορείου Τομέα Αθηνών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά την οποία τονίστηκε η αναγκαιότητα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας σε όλα τα επίπεδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία υπέροχης μουσικής με την Τατιάνα Παπαγεωργίου στο πιάνο, και τους υπέροχους μουσικούς της, Τάκη Κωνσταντακόπουλο, Σουζάνα Τριφιάτη, Ευανθία Χριστοπούλου και Μάνια Βλαχογιάννη.

Συντονιστής ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος καθώς και τα μέλη της Συντονιστικής, Σπύρο Αδαμόπουλο, Αλεξάνδρα Σαγρή και Θανάση Ντέλκο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμπαράσταση του γραμματέα της Νομαρχιακής, Γιάννη Λαζαρίδη.

Ο συντονιστής του Περιφερειακού Βορείου Τομέα, Βασίλης Γιαννακόπουλος, άνοιξε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στον ρόλο και τις δραστηριότητες του Περιφερειακού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς και στις εκδηλώσεις που έχουν προηγηθεί και σε άλλες που σχεδιάζονται για το μέλλον. Αναφέρθηκε, επίσης, στους αγώνες των λαών για την Εργατική Πρωτομαγιά, αγώνες για το οκτάωρο στο Σικάγο, αλλά και στους αγώνες των Ελλήνων καπνεργατών το 1936 στη Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για να γράψει τον «Επιτάφιο».

Τέλος, ευχαρίστησε την πιανίστρια του Μίκη Θεοδωράκη, Τατιάνα Παπαγεωργίου, και όλη την ορχήστρα που αφιλοκερδώς παρουσίασαν το εξαιρετικό αφιέρωμα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και σε χαιρετισμό που απηύθυνε, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην εργαζόμενη γυναίκα, την εργαζόμενη μητέρα που δίνει τον δικό της αγώνα κάθε στιγμή. Έναν αγώνα ζωής. Το τραγούδι του αείμνηστου Λουκιανού Κηλαηδόνη για τη Μαίρη Παναγιωταρά μετρά ήδη 34 χρόνια ζωής, αλλά τα προβλήματα της σκληρά εργαζόμενης μητέρας, που προσπαθεί με χίλιους δυο τρόπους να τα βγάλει πέρα στο σπίτι, την οικογένεια, τον χώρο εργασίας, παραμένουν ίδια και πιεστικά.

»Ασφαλώς η θέση της γυναίκας έχει αναβαθμιστεί στη σύγχρονη εποχή και έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα. Η παράταξή μας πρωταγωνίστησε με μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Θα ήθελα εδώ να κάνω μια μικρή αναφορά στη μητέρα μου Κάκια, που ήταν η πρώτη πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος. Εδώ στο Χαλάνδρι δημιούργησε, αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τις γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια.

»Έγιναν πολλά από την παράταξή μας, αλλά δεν αρκούν. Δεν αρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι επιστημονικές αναλύσεις και οι ιστορικές αναδρομές στους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, χρειάζεται καθημερινή στήριξη στην πράξη. Χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας και πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες  ώστε να μπουν σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς, όπως η πληροφορική, η έρευνα, η πράσινη οικονομία. Να αναπτυχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα.

»Για να τις πείσουμε πρέπει και να τις στηρίξουμε. Με περισσότερους παιδικούς σταθμούς, περισσότερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών ΑμεΑ, περισσότερα ΚΑΠΗ.

»Για όλα αυτά εμείς δουλεύουμε το πρόγραμμά μας το ”σχέδιο Ελλάδα”, μια εναλλακτική, ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης».

Το μέλος της συντονιστικής Αλεξάνδρα Σαγρή στην ομιλία της για την εργαζόμενη μητέρα αναφέρθηκε στον ρόλο της, την παρουσία και τη σημασία της και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αυτή η μέρα δεν είναι μόνο μια μέρα γιορτής, είναι η μέρα που δίνει το έναυσμα για αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε όλες τις μανάδες.

»Στις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους. Στις μανάδες των παιδιών με αναπηρία που ο σταυρός και ο αγώνας είναι μεγάλος. Στη μάνα πρόσφυγα που καλείται όχι μόνο να πάρει το παιδί της από τη δίνη του πολέμου και να το κουβαλήσει μέσα από δύσβατα μονοπάτια και αγριεμένες θάλασσες, αλλά και να το προστατέψει εκεί που θα καταλήξει. Στη μάνα, που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της χωρίς καμία υποστήριξη από την κοινωνία μας, χωρίς κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο. Στη μάνα άνεργη. Στη μάνα εργαζόμενη, για την οποία θα μιλήσουμε λίγο πιο διεξοδικά.

»Ο πολλαπλός ρόλος των γυναικών σαν εργαζόμενες, σαν μητέρες, σαν σύζυγοι, σαν νοικοκυρές, είναι εξαιρετικά δύσκολος, είναι καθημερινός, απαιτεί θυσίες και πόνο. Είναι αγώνας που δεν περιμένει αναγνώριση, παράσημα κι επαίνους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στην πορεία και στον στόχο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που είναι η ενοποίηση όλων των δυνάμεών της και η δημιουργία ενός νέου κόμματος στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη Βορείου Τομέα Αθηνών, με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί όσους την τίμησαν με την παρουσία τους και όσους στήριξαν ενεργά αυτή την προσπάθεια και ειδικά τον γραμματέα της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Β2, Γιάννη Λαζαρίδη, και τους γραμματείς των δημοτικών οργανώσεων. «Συνεχίζουμε δυναμικά, κοντά στον πολίτη και την κοινωνία», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet