Ενθουσιασμός για τις «παραμυθένιες βόλτες» στην πόλη του Χαλανδρίου
Πολιτισμός

Ενθουσιασμός για τις «παραμυθένιες βόλτες» στην πόλη του Χαλανδρίου

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Παραμυθιού του Δήμου Χαλανδρίου, οι Παραμυθένιες βόλτες στην πόλη.

Μπροστά σε ένα ενθουσιώδες πλήθος από μικρούς και μεγάλους, οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου, στην περιοχή του Συνοικισμού, έκαναν την πρεμιέρα της γιορτής στο σχολείο τους, παρουσιάζοντας το δρώμενο που δημιούργησαν, με σημείο αναφοράς και έμπνευσης, ιστορίες για τη Μικρασία, ενώ τα παραμύθια της φύσης από τους μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου έγιναν αιτία να γεμίσει το Θέατρο της Ρεματιάς την Κυριακή.

Το Φεστιβάλ Παραμυθιού, που συνδιοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με την προοπτική να δημιουργήσουν έναν ετήσιο πολιτιστικό θεσμό για την πόλη, φαίνεται ότι «απογείωσε», όπως ενημερώνει ο Δήμος, τη δημιουργικότητα τόσο των μαθητών που συμμετείχαν όσο και των εκπαιδευτικών τους. Μέσα από τα θέματα της τοπικής ιστορίας που πραγματεύτηκαν τα παιδιά έδωσαν στο κοινό αφηγήσεις, δρώμενα και τραγούδια τα οποία συγκίνησαν αλλά και δίδαξαν παλιούς και νέους Χαλανδραίους.

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου, έχοντας περπατήσει κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα τη γειτονιά τους και αφού διάβασαν κείμενα για τη Μικρασία και άκουσαν τραγούδια και αφηγήσεις για την ιστορία της προσφυγιάς, δημιούργησαν μαζί με τους δασκάλους τους και παρουσίασαν το Σάββατο ένα σπονδυλωτό δρώμενο, το οποίο γέμισε συγκίνηση τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα, με αφορμή το Φεστιβάλ Παραμυθιού έφτιαξαν κι ένα εφημεριδάκι με κεντρικό τίτλο «Το 3ο Δημοτικό “ανακαλύπτει” τη Μικρά Ασία». Τη βραδιά πλαισίωσαν η κα Αφροδίτη Χαραλαμπάκη και η κα  Μαρία Κοτσίρη, οι οποίες αφηγήθηκαν με μουσική και τραγούδι μικρασιάτικα παραμύθια μαγεύοντας το κοινό που «απαίτησε» κι άλλο παραμύθι εκτός προγράμματος.

Μέσα στο πιο… φυσικό σκηνικό για τα παραμύθια της φύσης, το Θέατρο της Ρεματιάς φιλοξένησε τις τρεις ιστορίες που εμπνεύστηκαν οι μαθητές της Δ΄, της Γ΄ και της Α΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου. Τη βραδιά άνοιξαν με τις αφηγήσεις τους οι «Χείλια λένε παραμύθια» κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον των παιδιών που συμμετείχαν, υποδυόμενα δέντρα του δάσους. Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι μαθητές παρουσιάζοντας τα δικά τους παραμύθια. Νεράιδες, ξωτικά, πειρατές και άλλες παραμυθικές μορφές συναντήθηκαν στις αφηγήσεις τους με ιστορικά πρόσωπα συνδεδεμένα με το Χαλάνδρι, όπως ο Νταβέλης, η Δούκισσα της Πλακεντίας, η Τζίνα Μπαχάουερ. Παράλληλα, με τις αφηγήσεις των παιδιών προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη οι ζωγραφιές που δημιούργησαν για να εικονογραφήσουν τα παραμύθια τους. Το κοινό ξεσηκώθηκε όμως στο τέλος της βραδιάς όταν οι μαθητές, με τη συνοδεία της καθηγήτριας μουσικής στο πιάνο, τραγούδησαν τον… ύμνο της Ρεματιάς έχοντας παραφράσει τους στίχους του Νίκου Γκάτσου σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου: «Γεια σου χαρά σου Ρεματιά/Παραμυθένια ομορφιά/Να περπατώ, να τριγυρνώ/Τους μύθους σου ν’ αφουγκραστώ/…».

Οι παραμυθένιες βόλτες στην πόλη συνεχίστηκαν με «Τα παραμύθια των αμπελιών», τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στο Κάτω Χαλάνδρι, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (Σαλαμίνος και Αριστοφάνους), ενώ το φετινό Φεστιβάλ Παραμυθιού θα κλείσουν «Τα παραμύθια των νερών» την Τρίτη 16 Μαΐου στην πλατεία Χαλανδρίου στις 6 το απόγευμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet