Προεδρικές εκλογές στο Ιράν
Κόσμος

Προεδρικές εκλογές στο Ιράν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στο Ιράν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χασάν Ροχανί, αντιμετωπίζει τον σκληροπυρηνικό Ιμπραήμ Ραΐσί, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πνευματικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), όμως συνήθως δίνεται παράταση λίγων ωρών, λόγω της υψηλής συμμετοχής.

Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται το 50% συν μία ψήφος, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Ο ίδιος ο πνευματικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να αποδείξουν στους «εχθρούς» το πόσο δημοφιλής είναι η Ισλαμική Δημοκρατία. «Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και το σιωνιστικό καθεστώς παρακολουθούν τις εκλογές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από το 1985 όλοι οι εν ενεργεία πρόεδροι της χώρας επανεκλέγονταν. Το ίδιο ελπίζει και ο νυν πρόεδρος Ροχανί, επί των ημερών του οποίου, η Τεχεράνη ήλθε σε συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Το 2009, η επανεκλογή του τότε πρόεδρου Αχμαντινετζάντ είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν οι μαζικότερες στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας διαδηλώσεις, καθώς υπήρξαν υπόνοιες για νοθεία.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet