«Διά Πυρός 2017»… στη δασική περιοχή του Διονύσου – Άσκηση πεδίου από το Π.Σ.
Αυτοδιοίκηση

«Διά Πυρός 2017»… στη δασική περιοχή του Διονύσου – Άσκηση πεδίου από το Π.Σ.

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Π.Σ., Βασίλειου Καπέλιου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία «Διά Πυρός 2017», στη δασική περιοχή του Διονύσου.

Η άσκηση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος, αφορούσε στην αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας δασική πυρκαγιά σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων σε τέτοιου είδους περιστατικό φορέων.

Στόχος της άσκησης, η οποία διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕΠΥΔ), με επικεφαλής τον υποστράτηγο Π.Σ. Κωνσταντίνο Γιόβα, ήταν, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών, καθώς και η αξιολόγηση της ετοιμότητας του μηχανισμού και της ποιότητας της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση, η οποία κινείται ανεξέλεγκτα, για χρονικό διάστημα μιας ώρας, περίπου, από την αρχική εκδήλωση μέχρι τον τελικό έλεγχο και καταλαμβάνει τελικά έκταση περίπου 1.300 στρεμμάτων, χωρίς να κινδυνεύσουν άμεσα κατοικημένες περιοχές.

Η αναγγελία της πυρκαγιάς γίνεται από το Μη Στελεχωμένο Αεροσκάφος του Π.Σ., το οποίο κατά τη διάρκεια πτήσης του εντοπίζει εστία πυρκαγιάς και μεταβιβάζει την πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), η οποία επιβεβαιώνεται από το πυροφυλάκιο της περιοχής, τηλεφωνήματα διερχόμενων οδηγών και κατοίκων οικισμού με οπτική επαφή με την περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Το ΕΣΚΕ, αξιολογώντας το συμβάν ως ιδιαίτερα σοβαρό λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, αλλά και των γενικότερων συνθηκών της περιοχής, κινητοποιεί σε πρώτη φάση τις πλησιέστερες πυροσβεστικές δυνάμεις του Π.Σ. και Εθελοντικών Ομάδων, οι οποίες κινούνται για άμεση επέμβαση, ενώ στη συνέχεια κινητοποιούνται και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε συμβάντα αντίστοιχης κλίμακας.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις από τους: 6ο, 9ο και 12ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών , την 1η ΕΜΑΚ, ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες, Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, ο Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης και ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ, για τον εντοπισμό της εστία της πυρκαγιάς, τον τελικό έλεγχό της και την πρώτη αποτύπωση της καμένης έκτασης. Δύο αεροσκάφη Canadair CL-215 έκαναν ρίψεις νερού, ενώ ο εναέριος συντονισμός πραγματοποιήθηκε από το συντονιστικό ελικόπτερο ΒΚ – 117 του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε ετοιμότητα παρέμεναν κοντά στο πεδίο της άσκησης ένα ασθενοφόρο του Π.Σ. και το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών. Το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» σε συνεργασία με το ΕΣΚΕ είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της άσκησης, ενώ τις δυνάμεις πεδίου συντόνιζε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, αρχιπύραρχος Μιχαήλ Ανδριόπουλος.

Πριν την έναρξη της άσκησης ο διευθυντής Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αρχιπύραρχος (ΠΛ) Απόστολος Οικονόμου έκανε παρουσίαση του έργου «Ψηφιακή Υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς», το οποίο θα βρίσκεται σύντομα σε πιλοτική λειτουργία. Πρόκειται για ένα σύστημα αποτελούμενο από εξοπλισμό και λογισμικό που παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, για τη βέλτιστη διαχείριση περιστατικών και πόρων, την παρακολούθηση θέσης του στόλου των οχημάτων του πανελλαδικά και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ειδοποίησης προς τους πολίτες και άλλους οργανισμούς. Το σύστημα αυτό υλοποιείται σε συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με την Κοινωνία της Πληροφορίας (Κ.τ.Π. Α.Ε.), μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων δήλωσε: «Καθιερώθηκε από πέρσι πριν την αντιπυρική περίοδο να γίνεται αυτή η άσκηση, να δούμε πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, γιατί η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί μόνο την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται συνδυασμός των δυνατοτήτων που έχει το κράτος, των δυνατοτήτων που έχουν οι Δήμοι, η Περιφέρεια ότι υπάρχει στα χέρια μας…».

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι με την συνεργασία όλων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, των Δήμων και των εθελοντών θα είμαστε έτοιμοι κυρίως για τη θερινή περίοδο, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις συνέπειες των πυρκαγιών αλλά και τον αριθμό τους…».

Τέλος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε: «Βρισκόμαστε στην αντιπυρική περίοδο, ήδη οι δυνάμεις μας είναι ανεπτυγμένες σε όλη την Ελλάδα και προσπαθούμε να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο. Πιστεύω ότι σε συνεργασία με όλους τους φορείς θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα για το φετινό καλοκαίρι…».

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπαρχηγός Υποστήριξης αντιστράτηγος Π.Σ., Σωτήριος Τερζούδης, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων αντιστράτηγος Π.Σ., Ιωάννης Βασιλειάδης, ανώτατοι αξιωματικοί του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ., ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλλίπου, ο δήμαρχος Διονύσου, Διονύσης Ζαμάνης  ο δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, η περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Γιάννα Τσούπρα, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Περιφέρειας Αττικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και του Δασαρχείου Πεντέλης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet