Ένωση Γονέων: «Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή»
Κοινωνία

Ένωση Γονέων: «Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή»

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής αναφέρεται στο ζήτημα της συγχώνευσης σχολείων στη χώρα μας, αλλά και ειδικότερα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής. Καταφέρεται εναντίον των εν ενεργεία και εκ νέου υποψηφίων δημάρχων, ανά την Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετώπισαν το γεγονός ως ευκαιρία ψηφοθηρικής προώθησης της παράταξής τους. Ακόμη απαντά σε ανακοίνωση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά, για τις δράσεις της δημοτικής αρχής αναφορικά με τα σχολεία του Δήμου, στην οποία όμως δεν αναφέρεται πουθενά η θέση της για τις συγχωνεύσεις και οι ενέργειές της ώστε αυτές να αποφευχθούν (βλέπε δημοσίευμα Β. Ζορμπάς: «Προτεραιότητά μας τα σχολεία»).

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής:

«Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή»

Και στην Αγία Παρασκευή κλείνουν 2 σχολεία…

Το υπουργείο Παιδείας, με μία ακόμα κίνηση, προχωρά το σχέδιο για την πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας Παιδείας, με τη δημιουργία «πολυδύναμων» σχολείων, αποδεικνύοντας, για μία ακόμα φορά, ότι θεωρεί τα παιδιά μας αριθμούς σε «κουτάκια». Κι αυτό, στο όνομα ενός «εξορθολογισμού» που δεν έχει στόχευση τη μόρφωση των παιδιών μας, αλλά την τέρψη των χορηγών, των επιχειρήσεων και όσων φιλοδοξούν να διαμορφώσουν μια «δημόσια» παιδεία προς όφελος των αγορών και όχι των παιδιών.

Με βάση δημοσιεύματα, έρχεται νέο κύμα συγχωνεύσεων-υποβαθμίσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Αυτό σημαίνει άμεσα περικοπές, του ήδη ελλιπούς διδακτικού προσωπικού, παιδιά στοιβαγμένα σα σαρδέλες σε σχολεία ακατάλληλα, χτισμένα άλλες εποχές, με άλλες προδιαγραφές, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ενώ μάλιστα, η απόφαση προβλέπει και ιδρύσεις και προαγωγές σχολείων, αυτές είναι ελάχιστες και πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν.

Στην πόλη μας, μια πόλη που οι ανάγκες για ανέγερση νέων σχολείων είναι δεδομένη, λόγω του ολοένα αυξανόμενου μαθητικού δυναμικού στα δημόσια σχολεία, το υπουργείο συγχωνεύει 4 συστεγαζόμενα σχολεία (4ο -10ο και 5ο -11ο) και καταργεί 2 σχολικές μονάδες (10ο και 11ο δημοτικό).

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης. Διεκδικούμε αξιοπρεπή σχολεία για τα παιδιά μας. Λέμε όχι στις νέες συγχωνεύσεις. Να μη γίνουν τα σχολεία μας απρόσωπα μεγαθήρια, εχθρικά για τα παιδιά μας και βολικά για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.

Όταν λοιπόν, η κυβέρνηση προχωρά σε συγχωνεύσεις=καταργήσεις σχολικών μονάδων 2 μέρες πριν την εκλογική διαδικασία, περιμέναμε οι δημοτικές αρχές που διοικούσαν και διεκδικούν εκ νέου την ψήφο της πόλης τους, να τοποθετηθούν με ευθύνη και ειλικρίνεια για το τι έπραξαν, ώστε να μην καταργηθούν σχολεία στην πόλη τους. Αντ΄ αυτού, παρατηρήθηκε το φαινόμενο, σε πολλές πόλεις, οι εν ενεργεία και εκ νέου υποψήφιοι δήμαρχοι να αντιμετωπίσουν το γεγονός ως ευκαιρία δημαγωγικής ψηφοθηρικής προώθησης της παράταξής τους.

Δυστυχώς, και στη δική μας πόλη παρατηρήθηκε το φαινόμενο η δημοτική αρχή να εκδίδει ανακοίνωση με την υπογραφή του δημάρχου, με στόχο- όπως λέει- να ενημερώσει τους πολίτες, εκμεταλλευόμενη το γεγονός της έντονης ανησυχίας του γονεϊκού κινήματος.

Όμως, στη συγκεκριμένη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, δεν αναφέρεται πουθενά η θέση της για τις συγχωνεύσεις και οι ενέργειές της ώστε αυτές να αποφευχθούν. Επικαλείται μόνο το γεγονός, χωρίς σχολιασμό, χωρίς αντίδραση, βρίσκοντας την ευκαιρία να «ενημερώσει» για το έργο της όσον αφορά την παιδεία. Ενημέρωση ελλιπέστατη και ιδιαίτερα αποπροσανατολιστική για το πού βρίσκεται η πόλη μας σε σχέση με τις ανάγκες σχολικής στέγης.

Θα ήταν λοιπόν ιδιαίτερα υπεύθυνο και ειλικρινές εκ μέρους του απερχόμενου και εκ νέου υποψήφιου δημάρχου να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 41/13 η οποία λήφθηκε στις 16/12/2013 προ ημερήσιας διάταξης μετά από παρέμβαση-εισήγηση της Ένωσης Γονέων και όχι της δημοτικής αρχής και αφορά στις μεταβολές των σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2014-2015, πώς προωθήθηκε και με ποια επιχειρήματα υποστηρίχθηκε από τη δημοτική αρχή προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας ώστε να μη συγχωνευθούν=καταργηθούν τα Δημοτικά Σχολεία 10ο και 11ο ;

2. Για το 11ο Δημοτικό, το οποίο καταργείται, έχει επιλεγεί και προωθηθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές οικόπεδο επί της οδού Πατρόκλου για τη μεταστέγασή του. Η αποσαφήνιση στον Νόμο του Καλλικράτη, περί αρμοδιότητας του ΟΣΚ για απαλλοτρίωση οικοπέδων, έγινε το 2012. Η ευθύνη για τη συγκρότηση της Επιτροπής Καταλληλότητας είναι του Δήμου. Γιατί ο Δήμος προχώρησε στη διαδικασία συγκρότησης Επιτροπής Καταλληλότητας, με απόφαση δημάρχου μόλις 10 μέρες πριν τις εκλογές (08/05/2014) και όχι νωρίτερα; Και τώρα, που φαίνεται ότι το 11ο δημοτικό καταργείται, γιατί δε μας παρουσίασε ο δήμαρχος, στην ανακοίνωσή του, τα επιχειρήματα με τα οποία θα υπερασπιστεί το οικόπεδο της Πατρόκλου, αν επανεκλεγεί;

Για να διευκολύνουμε την όποια δημοτική αρχή εκλεγεί καταθέτουμε την άποψή μας επ΄ αυτού: Ακόμα κι αν καταργηθεί το 11ο Δημοτικό, ο αριθμός των παιδιών που προκύπτει ως άθροισμα των 2 σχολείων (327 παιδιά) σε συνδυασμό με το 3ο νηπιαγωγείο που συστεγάζεται (47 παιδιά), δηλαδή συνολικά 374 παιδιά σε ένα κτήριο (από τα πιο παλιά της πόλης, με μικρή αυλή και με πολλές αίθουσες, που έχουν δημιουργηθεί εμβαλωματικά, προκειμένου να χωρέσουν τα παιδιά) δικαιολογεί απόλυτα την υπεράσπιση του αιτήματος του Δήμου προς τον ΟΣΚ για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της Πατρόκλου.

3. Για την εξέλιξη της ανέγερσης του 6ου Γυμνασίου στην οδό Αγελάου και της αποπεράτωσης του 1ου ΕΠΑΛ (πρώην ΜΠΑΡΜΠΙΚΑ) η εικόνα είναι αυτή που παρουσιάζεται στην ανακοίνωση του δημάρχου και εξελίσσεται πολύ αργά τα τελευταία 3,5 χρόνια, αν και εμείς εκτιμούμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε συντομότερα αποτελέσματα με πιο συνεχή, σοβαρή και επίμονη επαφή με τον ΟΣΚ.

4. Για το 12ο Δημοτικό, κατ΄ αρχάς να ενημερώσουμε τον δήμαρχο, ότι με την ανέγερσή του στον χώρο του «ΜΑΚΡΗ», αποσυμφορούνται τα 3ο, 6ο και 2ο Δημοτικά. Και προς αποφυγή κουραστικών επαναλήψεων, θυμίζουμε τις ανακοινώσεις που κατά καιρούς εκδώσαμε σαν Ένωση και τις κινήσεις που κάναμε ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο του 2013, προκειμένου να προλάβουμε καταστάσεις και να αποδείξουμε στον δήμαρχο και στη διοικούσα παράταξή του ότι του «ΜΑΚΡΗ» δεν ήταν «παραμύθιασμα» δικό μας, όπως δήλωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16/10/2013, και ότι δεν είχε απορριφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΚ το 2006. Είμαστε περήφανοι που, αν μη τι άλλο, με τις ενέργειές μας επαναφέραμε το θέμα και συγκροτήθηκε η επιτροπή καταλληλότητας, της οποίας αναμένουμε το πόρισμα και ελπίζουμε να είναι θετικό.

5. Για το 12ο Νηπιαγωγείο το οποίο παραδόθηκε από τον ΟΣΚ επί δημαρχίας κ. Ζορμπά θα θυμίσουμε ότι προκειμένου να παραδοθεί ένα σχολείο απαιτείται αρκετός χρόνος (περίπου 10 χρόνια υπό κανονικές συνθήκες), συνεχείς προσπάθειες από όλες τις δημοτικές αρχές και θα αναγνωρίσουμε την ειλικρίνεια του κ. Ζορμπά όπως εκφράστηκε στην από 09/06/2011 επιστολή του προς τον ΟΣΚ, όπου αναφέρει «…Ο.Τ.24 για 3ο -12ο νηπιαγωγείο: Μέσω της Ένωσης του Συλλόγου Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής αλλά και της ιστοσελίδας σας στο διαδίκτυο ενημερωθήκαμε ότι το έργο της ανέγερσης του 12ου νηπιαγωγείου έχει ήδη δημοπρατηθεί από τον Δεκέμβριο του 2010 με φέροντα οργανισμό από ωπλισμένο σκυρόδεμα (συμβατική κατασκευή). Ζητούμε πραγματικά συγνώμη αλλά όπως επαναλαμβάνω είμαστε νέα δημοτική αρχή και την ενημέρωση-πληροφορία αυτή δεν την είχαμε μέχρι και πριν λίγες μέρες». (Αρχείο 1 και Αρχείο 2). Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος με επιστολή του προς τον ΟΣΚ (01/03/2011) είχε ζητήσει την ένταξη της ανέγερσης του 12ου Νηπιαγωγείου σε άλλο πρόγραμμα του ΟΣΚ (Αρχείο 3 και Αρχείο 4), αίτημα που θα καθυστερούσε τις διαδικασίες ανέγερσης αν δεν παρεμβαίναμε ως Ένωση. Αυτά για την ιστορία αλλά και προς γνώση όλων.

6. Για το 14ο νηπιαγωγείο στο Ο.Τ.328 στα Πευκάκια, πράγματι, ολοκληρώθηκε το 2014 η διαδικασία παραχώρησης κατά χρήση του οικοπέδου από τον Δήμο προς τον ΟΣΚ και αναμένουμε από τον ΟΣΚ την ένταξη της ανέγερσης του νηπιαγωγείου στο αντίστοιχο πρόγραμμά του.

Απευθυνόμενοι προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις, που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών της Αγίας Παρασκευής, τους δηλώνουμε ότι, ως Ένωση Γονέων θα είμαστε σταθερά και αμετάκλητα παρόντες, όπως την προηγούμενη έτσι και την επόμενη μέρα των εκλογών, υπερασπιζόμενοι με κάθε τρόπο τη δημόσια δωρεάν και ενιαία παιδεία, την εύρυθμη, προς όφελος των παιδιών μας λειτουργία των σχολείων, παρακολουθώντας στενά όλες τις διαδικασίες, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανάγκες για σχολική στέγη της πόλης μας, κοιτώντας, όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο μέλλον, με καθαρή ματιά και καθαρή στόχευση.

Και μιας και η μέρα το επιτάσσει… ευχόμαστε σε όλους «καλό βόλι» αύριο.

Αγία Παρασκευή 17/05/2014
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αρχείο 3Αρχείο 4

Αρχείο 1Αρχείο 2

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet