Βράβευση Περιφέρειας Αττικής στο 2ο Συνέδριο «Sm@rt Cities – Digit@l Citizens»
Περιφέρεια Αττικής

Βράβευση Περιφέρειας Αττικής στο 2ο Συνέδριο «Sm@rt Cities – Digit@l Citizens»

Τιμητική διάκριση της Περιφέρειας Αττικής για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένης Ψηφιακής Στρατηγικής και την υλοποίηση έργων σε κρίσιμους τομείς, παρέλαβε χθες, Τρίτη 23 Μαΐου 2017, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά τη διεξαγωγή του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου Sm@rt Cities – Digit@l Citizens με θέμα «Ελληνικές Πόλεις: Εφαλτήριο Οικονομικής Ανάπτυξης και Αειφορίας για την Ελλάδα».

Η περιφερειάρχης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα βραβείο που αποτελεί αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, από την περιφερειακή Αρχή, από υπηρεσιακούς παράγοντες, από δημόσιους λειτουργούς που επιτελούν το έργο τους με αίσθηση ευθύνης».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου (23 και 24 Μαΐου 2017), παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής σε θέματα Ψηφιακής Πολιτικής και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Παναγιώτης Αθανασιάδης, και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, Καλλιόπη Σταυροπούλου.

«Εμείς, στην Αττική έχουμε κάνει την επιλογή μας, εκείνη της χρηστής διοίκησης, της εξωστρέφειας και του κοινωνικά υπεύθυνου “επιχειρείν”» επισήμανε η περιφερειάρχης, η οποία ήταν μεταξύ των κεντρικών ομιλητών του Συνεδρίου.

Η ίδια έκανε λόγο για «βαθιά υστέρηση» της χώρας μας και στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «ωραία κοιμωμένη που ξυπνάει με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών και ανακαλύπτει έναν νέο κόσμο». Υπογράμμισε δε ότι πρόκειται για «μια υστέρηση που δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά απόρροια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών των τελευταίων δεκαετιών, που αγνόησαν ηθελημένα τις τεχνολογικές υποδομές, δίνοντας έμφαση σε μια στρεβλή ανάπτυξη με πήλινα πόδια». «Πλέον είναι δική μας ευθύνη, χωρίς τις δικαιολογίες των μνημονίων, να ανατάξουμε τον τόπο, βάζοντάς τον σε τροχιά οικονομικής και κοινωνικής ανάταξης, με αιχμή του δόρατος τις νέες τεχνολογίες», τόνισε η Περιφερειάρχης.

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία της περιφερειάρχη:

Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών δεν είναι ουδέτερες. Μπορούν και έχουν κοινωνικό πρόσημο. Πριν γίνουν δηλαδή «έξυπνες», «smart», οφείλουν να συμβάλλουν στην κοινωνική συνεκτικότητα. Οφείλουν να καταστούν εργαλείο χρηστής διοίκησης προς όφελος των πολιτών στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, που αποτελούν τη φιλικότερη προς τον πολίτη βαθμίδα διακυβέρνησης, καθώς γνωρίζουν κι έχουν καλύτερη εποπτεία των προβλημάτων του, η διαχείριση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών συνιστά κρίσιμο διακύβευμα.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε εδώ και 2,5 χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής, αντιμετωπίζοντας θεσμικές ανεπάρκειες, χρόνιες παθογένειες, πεπερασμένες νοοτροπίες.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες δίνουμε διμέτωπο αγώνα: επιχειρούμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα διοίκησης βελτιώνοντας, αφενός τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας και αφετέρου το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων: Θέσαμε σε παραγωγική λειτουργία, ένα κρίσιμο εργαλείο για την παροχή ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων. Τον νέο Οδηγό του Πολίτη της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που προσφέρει προσωποποιημένη πληροφόρηση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Αττικής, καθώς και ηλεκτρονική πρόσβαση σε πάνω από σαράντα υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος: Προχωρήσαμε στην ανανέωση μέρους του εξοπλισμού, ολοκληρώνοντας τη μετάβαση στο νέο πληροφοριακό σύστημα στους τομείς των οικονομικών, του προσωπικού και των τεχνικών έργων. Πλέον το νέο πληροφοριακό σύστημα υπερέχει λειτουργικά του προηγούμενου όπως πιστοποιείται και από τους ίδιους τους χρήστες του, τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα μειώσαμε κατά 25-30% το κόστος συντήρησής του.

Σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας: Επεκτείναμε τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής σε βαθμό που να καθιστά δυνατή την επικοινωνία της με το εξωτερικό της περιβάλλον, δηλαδή με φορείς κεντρικής κυβέρνησης και φορείς πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ηλεκτρονικό τρόπο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet