Συμβασιούχοι, «πάγωμα» δημοπρατήσεων και οικονομικά στο… τραπέζι της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Συμβασιούχοι, «πάγωμα» δημοπρατήσεων και οικονομικά στο… τραπέζι της ΚΕΔΕ

«Η θέση της ΚΕΔΕ για το κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι εξαρχής ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί νομοθετική λύση τέτοια ώστε αφ’ ενός να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων κι αφ’ ετέρου να καταστεί δυνατή η καταβολή των δεδουλευμένων τους» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017.

Ο κ. Πατούλης συμπλήρωσε ότι η ΚΕΔΕ αναμένει τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να διευκρινιστεί και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δήμοι επί του θέματος.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το θέμα των συμβασιούχων δεν προσφέρεται για οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση.

«Με το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων δεν πρέπει να παίζουν τα κόμματα, πολύ περισσότερο εμείς οι αυτοδιοικητικοί. Ούτε όμως θεωρούμε ότι κάποιοι είναι περισσότερο ευαίσθητοι από εμάς» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε: «Αυτοδιοίκηση, αιρετοί και εργαζόμενοι θα είμαστε μέχρι τέλους μαζί. Όσο κι αν τους φοβίζει αυτό, τους πληροφορούμε ότι εμείς θα είμαστε μαζί».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στους δήμους να ορίζουν τα του οίκου τους και εν προκειμένω να τους δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουν όσους υπαλλήλους έχουν ανάγκη για τις υπηρεσίες τους, μέσω ΑΣΕΠ και πλήρους απασχόλησης, διότι «είναι βασική τους υποχρέωση να επιστρέψουν στους δημότες τις ανταποδοτικές υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν» κατέληξε  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος των συμβασιούχων διευκρινίστηκαν από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρη, τα εξής:

  • Οι δήμοι που έχουν προχωρήσει σε διαπιστωτικές πράξεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων, διότι ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα ή όχι της παράτασης των συμβάσεων.
  • Με τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου,  το Α’ Κλιμάκιο θα αποφανθεί για το τι οφείλουν να πράξουν οι δήμοι προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση.
  • Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά, εκτός αν οι επίτροποι έχουν μπλοκάρει τα εντάλματα.

Στο ερώτημα αν υφίσταται θέμα καταλογισμού ευθυνών στους αιρετούς ή αν θα τους επιδικαστεί  το κόστος των συμβάσεων που παρέτειναν, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι οι αιρετοί  ενήργησαν με βάση διάταξη νόμου και σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών, που όριζαν να προχωρήσει η ανανέωση των συμβάσεων. Κατά συνέπεια ούτε θα δικαστούν ούτε θα επιδικαστούν ποσά γιατί συντρέχει η συγγνωστή νομική πλάνη.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να εξευρεθεί άμεσα νομοθετική λύση, ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων και να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

«Ο νόμος Σπίρτζη νέκρωσε την Ελλάδα»

Kατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου συζητήθηκε και το μεγάλο πρόβλημα που εκκρεμεί με το «πάγωμα» των έργων στους δήμους της χώρας, εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου 4412/2016 για την ανάθεση και την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.

O πρόεδρος της ΚΕΔΕ εγκάλεσε για άλλη μία φορά τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Χ. Σπίρτζη, τονίζοντας ότι με τον νόμο που έφερε «νέκρωσε όλη την Αυτοδιοίκηση εις βάρος των πολιτών». «Έχουν παγώσει όλα τα έργα, η Ελλάδα καταρρέει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι, παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές της ΚΕΔΕ προς τον υπουργό, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση, το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του προέδρου της, αποφάσισε ομόφωνα την εκ νέου υποβολή προτάσεων τροποποίησης διατάξεων του νόμου, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να υλοποιήσουν το τεχνικό τους πρόγραμμα προς όφελος των δημοτών. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στις προτάσεις της ΚΕΔΕ τότε, όπως επισημάνθηκε από τον κ. Πατούλη, θα πρέπει ν’ αναζητηθούν οι ευθύνες του υπουργού για το πάγωμα των έργων. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τον Δήμο Κηθύρων, όπου, με επιστολή του προς τη ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης αναφερόταν στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν δημοπρασίες έργων.

Αίτημα συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον υπ. Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο

Με σημερινή επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να υπάρξει άμεσα συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ. Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή η συνάντηση κρίνεται αναγκαία μετά «την  ψήφιση του Ν. 4472/2017, που περιλαμβάνει διατάξεις που αναφέρονται και προσδιορίζουν τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το χρονικό διάστημα από το 2017 μέχρι και το 2021».

Μέσα από τον διάλογο που θα αναπτυχθεί, σημειώνει ο Γ. Πατούλης, θα δοθούν «απαντήσεις σε πολλά εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα που μας απασχολούν, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και εμείς την πορεία μας για τα επόμενα χρόνια, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της οικονομίας, αλλά και στις ανάγκες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet