Βρετανική οργή για τις αμερικανικές διαρροές στις έρευνες του Μάντσεστερ
Κόσμος

Βρετανική οργή για τις αμερικανικές διαρροές στις έρευνες του Μάντσεστερ

Την έντονη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι απανωτές δημοσιεύσεις-αποκαλύψεις αμερικανικών ΜΜΕ ή αξιωματούχων, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ και την ταυτότητα του δράστη. Το θέμα αναμένεται να θέσει η πρωθυπουργός στον Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ήδη από τις πρώτες ώρες της επίθεσης, η αμερικανική πλευρά έδινε στοιχεία για το ποιος ήταν ο δράστης, γεγονός που για τις βρετανικές υπηρεσίες, έβαζε σε κίνδυνο την όλη έρευνα.

Η βρετανική αστυνομία δεν είχε ακόμα ερευνήσει το σπίτι που έμενε ο 23χρονος, κατά συνέπεια, οι αποκαλύψεις μπορεί να κινητοποιούσαν τυχόν συνεργούς του. Έτσι κι αλλιώς, είναι πλέον δεδομένο ότι ο νεαρός που σκόρπισε τον θάνατο δεν έδρασε μόνος.

Πριν από λίγες ώρες δημοσιεύθηκαν στους Times της Νέας Υόρκης φωτογραφίες από ευρήματα της Αστυνομίας στον τόπο του εγκλήματος. Κάλυκες, αλλά και κομμάτια από το σακίδιο που έφερε ο δράστης. Οι εικόνες στη συνέχεια μεταδόθηκαν και από βρετανικά ΜΜΕ.

Πάντως, όπως μεταδίδει το BBC, στο Λονδίνο εκτιμούν ότι υπεύθυνοι των διαρροών δεν είναι οι άνθρωποι του Λευκού Οίκου, αλλά αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι έρευνες και ο δράστης

Από τη Δευτέρα έχουν συλληφθεί εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του δράστη. Ο άλλος αδελφός του, ηλικίας 20 ετών, και ο πατέρας τους κρατούνται στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Ο δράστης της επίθεσης στο Manchester Arena, ο 23χρονος Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ την Πρωτοχρονιά του 1994 από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι.

Αφού πέρασε μερικά χρόνια στο Λονδίνο, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, όπου ο πατέρας καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.

Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο αργότερα παράτησε και ξεκίνησε να δουλεύει σε φούρνο.

Οι φίλοι του τον θυμούνται ως καλό ποδοσφαιριστή και ένθερμο οπαδό της Manchester United, ο οποίος έκανε χρήση κάνναβης.

Είχε μια αδελφή και δύο αδελφούς. Οι γονείς του θεωρείται ότι έχουν επιστρέψει στη Λιβύη και για ένα μικρό διάστημα είχε πάει και ο ίδιος εκεί, ενώ προτού επιστρέψει στη Βρετανία ενδεχομένως να είχε περάσει και από τη Συρία.

Ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν αποτελούσε στόχο έρευνας σε εξέλιξη, ούτε εθεωρείτο ότι συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι μια γυναίκα που είχε συλληφθεί αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Ενός λεπτού σιγή

Στη 1 το μεσημέρι, οι Βρετανοί θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά.

Από τους 50 ανθρώπους που τραυματίστηκαν, τουλάχιστον 20 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με κίνδυνο να χάσουν ζωτικά όργανα ή και να ακρωτηριαστούν.

Τα πολιτικά κόμματα αναμένεται να επιστρέψουν σταδιακά στην προεκλογική τους εκστρατεία, καθώς απομένουν δύο εβδομάδες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και σε επιλεγμένα σημεία περιπολούν 3.800 στρατιώτες, προς ενίσχυση της Αστυνομίας.

Πηγή: in.gr/ Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet