«Γάζωσαν» τουριστικό λεωφορείο στην Αίγυπτο
Κόσμος

«Γάζωσαν» τουριστικό λεωφορείο στην Αίγυπτο

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά τουριστικού λεωφορείου στην Αίγυπτο, το οποίο μετέφερε χριστιανούς κόπτες. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 26, ενώ οι τραυματίες είναι 25. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και πολλά παιδιά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι αιγυπτιακές Αρχές ανέφεραν ότι οι δράστες επέβαιναν σε τρία φορτηγάκια και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Αμέσως μετά οι ένοπλοι μασκοφόροι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους και έχουν στήσει δεκάδες μπλόκα και σταθμούς ελέγχου κατά μήκος του οδικού άξονα όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου διακρίνεται το λεωφορείο που έχει γαζωθεί από σφαίρες, με σπασμένα τα παράθυρα και το παρμπρίζ.

Η επίθεση αυτή, στην επαρχία Μίνια, σημειώνεται σε μια περίοδο που το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους έχει βάλει στο στόχαστρο τους χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Τους τελευταίους έξι μήνες η ISIS έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον τριών εκκλησιών που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 74 ανθρώπους. Μετά την τελευταία διπλή επίθεση, την Κυριακή των Βαΐων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες και κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι θέλουν να διχάσουν τη χώρα στοχοθετώντας τις μειονότητες.

Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, ενός από τα σημαντικότερα σουνιτικά κέντρα ισλαμικών σπουδών στον κόσμο, καταδίκασε τη σημερινή επίθεση, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη, τονίζοντας ότι στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας. «Καλώ τους Αιγύπτιους να ενωθούν απέναντι σε αυτήν την κτηνώδη τρομοκρατία» είπε ο Αχμέντ αλ Ταγιέμπ από τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Αύριο ξεκινά στην Αίγυπτο το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων.

Ο πρόεδρος Σίσι έχει συγκαλέσει μια συνεδρίαση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet