Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας ιδρύεται στη χώρα μας
Αυτοδιοίκηση

Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας ιδρύεται στη χώρα μας

Την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου master plan για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας, στο οποίο θα γίνεται χαρτογράφηση του ανταγωνισμού, αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, Γιώργος Πατούλης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ειδικού θεματικού Συνεδρίου με αντικείμενο τον Τουρισμό Υγείας, που πραγματοποιείται στην Ιθάκη.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα είδος οδικού χάρτη, μέσω του οποίου θα προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό την προώθηση των εθνικών μας στόχων πάνω στον τομέα αυτό.

Φορέας υλοποίησης του οδικού χάρτη θα αποτελέσει το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 ο κ. Γ. Πατούλης. Πρόκειται για ένα think tank, μια σύγχρονη δεξαμενή σκέψης, που θα συμβάλλει, όπως τονίστηκε, στην ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Πατούλης έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος την ενεργοποίηση και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου η χώρα μας να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την ισχυρή δυναμική που έχει στον τομέα του Τουρισμού Υγείας.

Στο συνέδριο που διοργανώνεται από την ΚΕΔΕ, τον ΙΣΑ και τον Δήμο Ιθάκης απηύθυναν χαιρετισμό, επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Π. Κουρουμπλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, ο δήμαρχος Ιθάκης, Δ. Στανίτσας, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λευκάδας κ΄ Ιθάκης, κ. Θεόφιλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Γαλιατσάτος, ο δήμαρχος Κεφαλλονιάς, Αλ. Παρίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, Π. Δραγκουλάγκωνας, ο τομεάρχης Ν.Δ. Τουρισμού, Εμ. Κόνσολας, η βουλευτής Νομού Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, Aφ. Θεοπεφτάτου, η αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Χ. Σταρακά, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γ. Τζιάλλας, ο έπαρχος Ιθάκης Σ. Τσιντήλας και ο γ.γ. Υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας C.Grasu.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι μέσω του οδικού χάρτη θα καταγραφούν οι υπάρχουσες υποδομές και θα υποδειχθεί ποιες ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν, σε τοπικό επίπεδο, ώστε τα οφέλη από την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας να μοιραστούν όχι μόνο στις πόλεις που διαθέτουν σήμερα τις υποδομές για να στηρίξουν το εγχείρημα, αλλά στο σύνολο της χώρας.

Με δεδομένο, όπως τονίστηκε, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε στην ομιλία του, ότι στην κατάρτιση αυτού του οδικού χάρτη για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας θα πρωταγωνιστήσει «και θα αποτελέσει  ένα εργαλείο που θα μας καθοδηγήσει να αναπτυχθούμε στοχευμένα».

«Ο Τουρισμός Υγείας θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία. Η ΚΕΔΕ έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς τοπική ανάπτυξη για αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι σταθερός συνοδοιπόρος σε αυτό το εγχείρημα» ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε ότι σημαντική θα είναι και η συμβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε αυτή την προσπάθεια καθώς, όπως επισήμανε, «το αναπτυξιακό σοκ που έχει ανάγκη η χώρα μας μπορεί να προέλθει μόνον από την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων , σε τομείς που διαθέτουν υψηλή προστιθέμενη αξία».

Σε ότι αφορά το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας  επισήμανε ότι στους σκοπούς της δημιουργίας του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η συνδρομή στην ανάπτυξη και ανάδειξη της Ελλάδας ως αξιόπιστο και ελκυστικό προορισμό τουρισμού υγείας.
  • Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης περιφερειακών και τοπικών προορισμών τουρισμού υγείας, με την μορφή clusters – συστάδων.
  • Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων, ώστε αυτές να απευθύνονται σε ευρύτερη αγορά, μέσα από την αξιοποίηση του Τουρισμού Υγείας και των υπο-κλάδων αυτού.
  • Η ενθάρρυνση και υποστήριξη των Πάροχων Υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας και των υποκλάδων αυτού.
  • Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και προϊόντων.
  • Η υιοθέτηση και εφαρμογή Ανωνυμοποιημένου Ηλεκτρονικού Αρχείου Ασθενών ημεδαπής & αλλοδαπής (δηλαδή μονίμων κατοίκων εξωτερικού), με σκοπό την μελέτη και την χάραξη πολιτικών επίτευξης στόχων μέσα από πραγματικά δεδομένα.
  • Η παρουσίαση επίσημων στοιχείων σε διεθνή φόρα, οργανισμούς  και συνέδρια.
  • Η ενθάρρυνση και υποστήριξη της εφαρμογής ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλους τους δυνατόν κλάδους του Τουρισμού Υγείας.

Από τους πλέον βασικούς σκοπούς δημιουργίας του Κέντρου είναι, όπως σημειώθηκε, η προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, αξιοποιώντας τις πλέον αποδοτικές πολιτικές προβολής και μάρκετινκ. Ταυτόχρονα, το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας θα συμβάλλει και στον τομέα της παροχής συστηματικής και δομημένης εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλους τους τομείς του Τουρισμού Υγείας. «Θέλουμε το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας να είναι πρεσβευτής της χώρας μας στον τομέα αυτό, να αποτελέσει, μοχλός ενθάρρυνσης, υποστήριξης και συμμετοχής σε διεθνείς πρωτοβουλίες και σχήματα, αλλά και ανάπτυξης διεθνών συμμαχιών μεταξύ προορισμών και παρόχων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Στις προτεραιότητες του Κέντρου είναι, ακόμη, η οργάνωση και συμμετοχή σε Συνέδρια και Εκθέσεις, η ενημέρωση των παρόχων υπηρεσιών που έχουν σχέση με τον τουρισμό υγείας και το καταναλωτικό κοινό, η εκπόνηση μελετών και προαγωγή των ηθικών, επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών του, η συμμετοχή σε οργανώσεις, συλλόγους , επιμελητήρια, ενώσεις και εκδηλώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που επιδιώκουν τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό, η παροχή επιστημονικής, οργανωτικής, ή διοικητικής στήριξης και βοήθειας που αφορούν ή/και συμβάλλουν στην προαγωγή του τουρισμού υγείας και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Ένας άλλος σκοπός είναι να παρέχει την υποστήριξη με κάθε μέσο της προώθησης των δραστηριοτήτων των μελών του Δικτύου στη διεθνή αγορά προς την κατεύθυνση ανάπτυξης υπηρεσιών τουρισμού υγείας καθώς και να παρέχει υπηρεσίες προς τα μέλη του, που θα διευκολύνουν την επαγγελματική, επιστημονική και επιχειρηματική τους ανάπτυξη.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στη σημαντική συμβολή της ελληνικής ομογένειας στην προσπάθεια ενίσχυσης του Τουρισμού Υγείας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θέτουμε ως προτεραιότητα την κινητοποίηση και ενθάρρυνση της συμπαράστασης του Απόδημου Ελληνισμού, με σκοπό οι Έλληνες του εξωτερικού, μέσα στο πλαίσιο της “υγείας”, να συνδράμουν σαν: πρέσβεις καλής θέλησης, καταναλωτές, πάροχοι, χορηγοί, επενδυτές».

Σε ότι αφορά το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Ιατρών το οποίο προΐσταται, ο κ. Πατούλης τόνισε πως δύναται, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:

  • Να αναπτύσσει προγράμματα marketing και προβολής του τουρισμού υγείας, να κατασκευάζει σχετικές ιστοσελίδες και να χρησιμοποιεί άλλα  -ηλεκτρονικά και μη- διαφημιστικά μέσα και κάθε άλλο υλικό ή υπηρεσία για να υποστηρίζει την προβολή και ανάπτυξη του τουρισμού υγείας.
  • Να συνδράμει τα μέλη του στην εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας σε ό,τι αφορά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
  • Να προετοιμάζει από κοινού με εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκπαιδευτικούς οργανισμούς ή κάθε άλλο εξειδικευμένο ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικά προγράμματα.
  • Να υποβάλλει, κατά μόνας ή από κοινού με τα μέλη της ή με τρίτους φορείς, προτάσεις ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων και να αναλαμβάνει την υλοποίησή τους.
  • Να προάγει με δράσεις και δραστηριότητες την επιστημονική και επαγγελματική ενημέρωση και κατάρτιση των εταίρων, των μελών της ή και άλλων φορέων παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
  • ​Να ερευνά, για λογαριασμό των μελών της τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά για τα πάσης φύσεως υγειονομικό υλικό, αναλώσιμα και ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό ή άλλα αγαθά και υπηρεσίες που είναι αναγκαία για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών τουρισμού υγείας, και να ενημερώνει σχετικά τα μέλη της.​
  • Να συνεργάζεται με άλλους φορείς και φυσικά-νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν την προώθηση του τουρισμού υγείας.

«Από την Ιθάκη, έναν κατεξοχήν τουριστικό προορισμό, ανοίγουμε τον δημόσιο διάλογο για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Πατρίδα μας. Με τη διαφορά, ότι αυτή τη φορά η Ιθάκη δεν είναι ο τελικός προορισμός, αλλά η αφετηρία του μεγάλου ταξιδιού για την κατάκτηση της παγκόσμιας αγοράς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet